Μητσοτάκης – Ιερώνυμος, μια συνάντηση που πέρασε στα ψιλά

Μητσοτάκης – Ιερώνυμος, μια συνάντηση που πέρασε στα ψιλά

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, πέρασε χθες Τρίτη την πόρτα του Μαξίμου. Και αν κάποιος αναρωτηθεί γιατί αυτή η συνάντηση πριν ακόμη ορκιστούν οι βουλευτές και πριν η Κυβέρνηση αναγνώσει τις προγραμματικές της δηλώσεις στη Βουλή και λάβει την έγκριση του κυρίαρχου στη Δημοκρατία μας σώματος, η απάντηση είναι απλή και την έδωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον Αρχιεπίσκοπο στην είσοδο του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσε να του υπομνήσει ότι «Είναι πολλά τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος, για τα οποία όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στην Συνταγματική αναθεώρηση».

Με απλά Ελληνικά ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε να μας ενημερώσει ότι ο διάλογος της Ελλαδικής Εκκλησίας με την Πολιτεία που ξεκίνησε η προηγούμενη Κυβέρνηση και ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για μια σειρά από ζητήματα όπως η ανάγκη για εναρμόνιση του Συνταγματικού χάρτη της χώρας με όσα ισχύουν στα υπόλοιπα Δυτικά κράτη (θυμίζω ότι στο περίφημο άρθρο 3 υπάρχει ρητή αναφορά ότι το κείμενο της Αγίας Γραφής τηρείται αναλλοίωτο και η επίσημη μετάφρασή του σε άλλο γλωσσικό τύπο απαγορεύεται χωρίς την έγκριση της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδας και της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας στην Κωνσταντινούπολη), κηρύσσεται περαιωμένος με συνοπτικές διαδικασίες.

Τι όμως συζητούσαν Πολιτεία και Εκκλησία

Ας δούμε όμως τι συζητούσαν η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία της Εκκλησίας.

Το σχέδιο προέβλεπε τη μισθοδοσία των κληρικών και λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ίδρυση και λειτουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας θα δημιουργούνταν Ταμείο Μισθοδοσίας για τους υπαλλήλους της Εκκλησίας της Ελλάδας (κληρικούς και λαϊκούς), χωρίς να υπάρξει διαφοροποίηση στις μηνιαίες αποδοχές τους.

Η Πολιτεία θα δέχονταν τη μονιμότητα των κληρικών, οι συνταξιούχοι κληρικοί δεν θα έβλεπαν καμία αλλαγή στις συντάξεις τους, και το Ταμείο Μισθοδοσίας θα κάλυπτε τις αποδοχές του σημερινού αριθμού των κληρικών. Σε περίπτωση που αυτός αυξάνονταν, αυτό θα γινόταν με δαπάνες της Εκκλησίας.

Παράλληλα, προβλέπεται τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, το οποίο θα αναλάμβανε τη διαχείριση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων. Τα κέρδη θα μοιράζονται ισομερώς ανάμεσα στο Δημόσιο και το εκάστοτε νομικό πρόσωπο της Εκκλησίας που εισέφερε το περιουσιακό στοιχείο.

Μια συμφωνία ισορροπημένη που επιτέλους έδινε μια προοπτική επίλυσης στο τεράστιο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας που καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε να ανοίξει.

Τότε η Συμφωνία, με την «ευγενική» αρωγή του συστημικού Τύπου σήκωσε πολύ σκόνη και κάποιοι θυμήθηκαν τις συγκεντρώσεις του Μακαριστού Χριστόδουλου για τις ταυτότητες στο Σύνταγμα, πολλώ δε μάλλον που τώρα μια Κυβέρνηση της Αριστεράς τολμά να αγγίξει τα ιερά και τα όσια του Έθνους.

Όλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήρθε να τα επαναφέρει στη γνωστή τάξη. Στη χθεσινή συνάντηση απλά συμφωνήθηκε «η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Εκκλησίας-Πολιτείας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Και αν αναρωτηθεί κάποιος τι δουλειά έχει η Εκκλησία με τη διδασκαλία των παιδιών μας να του θυμίσω την προ ημερών δήλωση της νέας υπουργού Παιδείας, Ν. Κεραμέως ότι «Ο συνταγματικός νομοθέτης περιγράφει τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, προστατεύει τη θρησκευτική ελευθερία, και προβλέπει, μεταξύ των βασικών αποστολών του Κράτους, την ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης. Σκοπεύουμε να υπηρετήσουμε αυτές τις επιταγές. Σε αυτή την αποστολή, καλώ τους Ιεράρχες, τους Ιεροδιδασκάλους και τους σχετιζόμενους φορείς να συνδράμουν στο έργο μας»!

Τόσο απλά, και για όποιον δεν κατάλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ σκοπεύει να αναπτύξει τη θρησκευτική συνείδηση των παιδιών μας με τη συνδρομή ιεροδιδασκάλων!  

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter