Μητσοτάκης …μαινόμενος: Ο δημόσιος πλούτος στο …σφυρί

Μητσοτάκης …μαινόμενος: Ο δημόσιος πλούτος στο …σφυρί

Την τεχνική καρότο-μαστίγιο χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ για να «περάσει» τη (νέο)φιλελεύθερη ατζέντα της για ιδιωτικοποιήσεις, παράδοση του δημόσιου πλούτου σε επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά και το δόγμα «νόμος και τάξη».

Αυτό αποτυπώνεται σε αδρές γραμμές στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το απόγευμα του Σαββάτου (20.7.2019).

Ο αρχηγός της ΝΔ επιχείρησε να ξεκινήσει με …παροχολογία μικρής εμβέλειας, αν και σημαντικής για τους πληγέντες από την πολύχρονη οικονομική κρίση, για να αρχίσει στη συνέχεια σφυροκόπημα από αντιλαϊκά μέτρα που κάνουν κομμάτια και θρύψαλα την προσπάθεια επικοινωνιακής εντυπωσιοθηρίας. 

 Το νέο αφήγημα της κυβερνητικής πολιτικής στηρίζεται στο ξερίζωμα δομών και στο ξήλωμα του δημόσιου χώρου που θάβεται στο όνομα της «ανάπτυξης». Οι πολλές εξαγγελίες του πρωθυπουργού , ανακατωμένες στη διατύπωσή τους, ξεκαθαρίζουν ήδη με το άκουσμά τους την κατεύθυνση των πολιτικών της ΝΔ-μεταξύ άλλων οι αναφορές για «ανάκαμψή» της ΔΕΗ, ακόμα και με πώληση δικτύων, για να αναζητηθεί στη συνέχεια την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη ΔΕΗ , όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η δημιουργία φυλακών ύψιστης ασφαλείας , η πώληση του 30% του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος κ.ά.

Στον τρόπο που ανέπτυξε τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αξιοποίησε ένα επικοινωνιακό εύρημα περί αθέτησης προεκλογικής δέσμευσης. Είπε ότι κάνει κυβίστηση από την ανάποδη καθώς εξήγγειλε κάποια μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης τα οποία θα εφαρμοστούν άμεσα, αν και προεκλογικά είχε τεθεί πιο μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα. 

Προέβαλε τη μείωση της επιβάρυνσης, κυρίως όσον αφορά στα ακίνητα αλλά και διευκολύνσεις για τους οφειλέτες ως προς το ελάχιστο ποσό αποπληρωμής (η δόση για οφειλές στο δημόσιο πέφτει στα 20 ευρώ μηνιαίως). 

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την άμεση εφαρμογή μείωσης του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 20% που θα εφαρμοστεί , για τους φορολογούμενους από το 2019 (30% για μικρές ιδιοκτησίες, 20% για μεσαίες ιδιοκτησίες και 10% για την μεγάλη ακίνητη περιουσία) αλλά και αναστολή ΦΠΑ στην οικοδομή. Επίσης, ανακοίνωσε μείωση φόρου επιχειρήσεων από 28% σε 24% και σε δεύτερη φάση σε 20% ενώ σημείωσε ότι θα υπάρχει έκπτωση φόρου 40% για δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter