Μητσοτάκης: Ταφόπλακα στην προστασία πρώτης κατοικίας – Ψαλιδισμένα αναδρομικά

Μητσοτάκης: Ταφόπλακα στην προστασία πρώτης κατοικίας – Ψαλιδισμένα αναδρομικά

Την οριστική λήξη της προστασίας της πρώτης κατοικίας και την αντικατάστασή του από το πρόγραμμα – γέφυρα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ενώπιον τους Ολομέλειας της Βουλής, γνωστοποιώντας παράλληλα την καταβολή των αναδρομικών προς όλους τους συνταξιούχους, τα οποία όμως θα είναι κουτσουρεμένα.

Ως απάντηση στην τροπολογία 69 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντέτεινε πως η κυβερνητική απάντηση στη λήξη του καθεστώτος προστασίας θα είναι το πρόγραμμα – γέφυρα, βάσει του οποίου θα επιδοτούνται για 9 μήνες στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως εγγύηση πρώτη κατοικία.

Δείτε επίσης: Ο Μητσοτάκης επικροτεί τη χρήση μάσκας στη Βουλή αλλά για τις εκκλησίες κουβέντα

Σημείωσε δε ότι το πλαίσιο προστασίας που είχε θεσπιστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είχε λήξει από τον Φεβρουάριο 2019 και είχε παραταθεί δύο φορές, με ελάχιστη συμμετοχή αλλά και εκμετάλλευση αυτού από στρατηγικούς κακοπληρωτές. «Τους τελευταίους 12 μήνες ενθαρρύνθηκαν οι διακανονισμοί» ανέφερε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας πως περισσότερα από 70.000 δάνεια ρυθμίστηκαν με απευθείας συνεννόηση τραπεζών – δανειοληπτών.

Δείτε επίσης: Τσίπρας προς Μητσοτάκη: Είστε με τον λαό ή με τις τράπεζες και τα τραπεζικά στελέχη με τους υψηλούς μισθούς; (Video)

Ψαλίδι στα αναδρομικά και υπόνοιες για το μέλλον

Στη συνέχεια της ομιλίας του, η οποία είχε έντονη προεκλογική χροιά, ο Κυρ. Μητσοτάκης κατέστησε γνωστό ότι η κυβέρνηση θα καταβάλλει εφάπαξ και σε όλους τους συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά που δικαιούνται βάσει της απόφασης του ΣτΕ. Η καταβολή θα γίνει έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κονδύλι ύψους 1,4 δισ. ευρώ τη στιγμή που είναι γνωστό τοις πάσι ότι η συνολική υποχρέωση ανέρχεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Δηλαδή, πρόκειται για κούρεμα πάνω από 60%.

Η ενίσχυση, που αποτελεί απόρροια των πεπραγμένων του σημερινού υπουργού Εργασίας από τις περικοπές που είχε επιβάλλει στην προηγούμενη θητεία του, θα αφορά τις κύριες συντάξεις και θα επεκταθεί και στους συνταξιούχους του Δημοσίου. «Πάνω από 2,5 εκατ. συνταξιούχοι θα ωφεληθούν» τόνισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, αφήνοντας ταυτόχρονα υπόνοιες ότι τέλος τα… δώρα.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η δαπάνη για τα αναδρομικά φτάνει στα όριά τη δημοσιονομική δυνατότητα της χώρας. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων μέχρι τη λήξη του έτους» ξεκαθάρισε, προφασιζόμενος την τήρηση των δημοσιονομικών ισορροπιών, τη βιωσιμότητα του χρέους και την ανάγκη διατήρησης δημοσιονομικής εφεδρείας παρά το γεγονός ότι οι υποχρεώσεις της χώρας προς τους πιστωτές και τους εταίρους έχουν «παγώσει» λόγω της πανδημίας. Ενδεικτικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά την τοποθέτηση του Κυρ. Μητσοτάκη, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να τονίζει πως τα δημοσιονομικά όρια έχουν αρθεί εξαιτίας του κορονοϊού, ενώ έψεξε και τις υπαινικτικές αναφορές του πρωθυπουργού που βάζουν φρένο σε όποιες άλλες διεκδικήσεις. «Λέτε ουσιαστικά: ¨Μην ζητάτε άλλα¨. Τι είναι αυτά τα άλλα;» ρώτησε με νόημα τον πολιτικό του αντίπαλο.

https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/1790886241069916

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter