Η οικονομία αλλά και το θέμα των εξοπλισμών και οι τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να κυριαρχήσουν στη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».
«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί» υπογράμμισε.
«Μια νέα εθνική αισιοδοξία ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα. Κι ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», τόνισε. Επισήμανε μάλιστα ότι κατά την περυσινή αντίστοιχη ομιλία του κανείς δεν φανταζόταν τι θα επακολουθούσε. «Η υγειονομική κρίση χτύπησε όλο τον πλανήτη».
Υπογράμμισε όμως στο σημείο αυτό και τα πολλά επίπεδα στα οποία κλήθηκε να ανταποκριθεί η χώρα μας με την παράλληλη ένταση των μεταναστευτικών ροών. «Είναι αλήθεια ότι στους μήνες που προηγήθηκαν οι αναταράξεις υπήρξαν πολλές. Συχνά μάλιστα επάλληλες και συνδεόμενες μεταξύ τους». Υπογράμμισε ωστόσο «γι’ αυτό είμαι εδώ για τα δύσκολα. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Για να δώσουμε ένα μήνυμα ότι όλοι μαζί μπορούμε».
«Το κυβερνητικό σχέδιο, οι οδηγίες των ειδικών, η υπευθυνότητα των πολιτών μάς έκαναν πράγματι πρωταγωνιστές στην άμυνα κατά του ιού», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επισήμανε μάλιστα ότι «κι όταν η οικονομία ξαναλειτούργησε διαχειρίστηκε σωστά το νέο κύμα».
Υπογράμμισε ωστόσο ότι καθώς «η διπλή κρίση υγείας οικονομία πολιορκεί πάλι τον πλανήτη, η χώρα μας συνεχίζει να διαχειρίζεται και το εθνικό μέτωπο που γίνεται ολοένα και πιο κρίσιμο. Γιατί η ‘Αγκυρα προσθέτει πλέον στις προκλήσεις του Αιγαίου και τη ναρκοθέτηση της ειρήνης σε όλη τη Μεσόγειο. Απειλεί τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης και υπονομεύει την ασφάλεια σε ένα ευαίσθητο σταυροδρόμι τριών ηπείρων».
Και τόνισε «στις απειλές και τα συνθήματα η Ελλάδα αντιπαρατάσσει λογική κι επιχειρήματα».
«Γιατί η άλλη όψη της ισχύος μας είναι η αποτελεσματική διπλωματία», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και υπογράμμισε ότι έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι έχουμε πολλούς και δυνατούς συμμάχους. «Γι’ αυτό και επιμένω ότι μόνο ο επίλογος των προκλήσεων μπορεί να γίνει ο πρόλογος των συζητήσεων».
Στο σημείο αυτό τόνισε πως λόγω ακριβώς των διαστάσεων της υγειονομικής κρίσης, κάθε μακρόπνοος συνδυασμός μπορεί να μείνει μετέωρος και κάθε εξαγγελία χωρίς αντίκρυσμα.
Προϊδέασε ότι η ομιλία του θα είναι διαφορετική όπως διαφορετικές είναι και οι συνθήκες, εστιασμένη στην οικονομία και στην άμυνα, όπως η πανδημία και οι εθνικές ανάγκες το επιβάλλουν.
Στο περιβάλλον που κλονίζεται από την κρίση του κορονοϊού και τις συνέπειές της τόνισε ότι το φθινόπωρο και ο χειμώνας κρύβουν παγίδες αλλά και ευκαιρίες, γι’ αυτό και απαιτούν όχι μόνο μακροπρόθεσμο πλάνο αλλά και άμεσα βραχυπρόθεσμα μέτρα.
«Δεν υπάρχει όραμα για το αύριο αν δεν υπηρετείται με συνέπεια το σήμερα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Ούτε οικονομική ανάταξη δίχως κοινωνική ανάταση», τόνισε.
«Το πρόγραμμα της δράσης μας έχει κοινό σύνθημα: αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε. «Και δύο κεφάλαια ισάριθμα των προκλήσεων που βρίσκονται μπροστά μας, της αυτοπεποίθησης στην άμυνα, της αυτοπεποίθησης στην υγεία και την οικονομία».
Επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια ο τομέας της άμυνας γνώρισε συνθήκες αποεπένδυσης. «Ήρθε η ώρα της ισορροπίας ανάμεσα στις ανάγκες και τις δυνατότητες. Η ώρα να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις ως παρακαταθήκη για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και ως ύψιστη υποχρέωση στους Έλληνες που θα επωμιστούν το κόστος. Είναι το τίμημα της θέσης μας στο χάρτη».
Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε έξι εμβληματικές αποφάσεις που όπως είπε «πολλαπλασιάζουν την ισχύ, τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα των ελληνικών όπλων:
-Πρώτον. Η πολεμική μας αεροπορία αποκτά αμέσως μια μοίρα 18 μαχητικών αεροσκαφών Ραφάλ με ταυτόχρονη αντικατάσταση των παλαιότερων Μιράζ. Πρόκειται για αεροσκάφη Υπεροχής 4ης Γενιάς. Μία κίνηση, που ενισχύει την αποτρεπτική μας ισχύ. Και η οποία, σε συνδυασμό με τα εκσυγχρονισμένα F-16 και τα υπόλοιπα ελληνικά φτερά, δεν θα μπορεί να αγνοηθεί από κανέναν.
– Δεύτερον. Το Πολεμικό Ναυτικό εκκινεί τις διαδικασίες για την ένταξη στον στόλο του 4 νέων Φρεγατών Πολλαπλού Ρόλου. Παράλληλα, εκσυγχρονίζει και αναβαθμίζει 4 Φρεγάτες ΜΕΚΟ, που ήδη διαθέτει. Τα νέα σκάφη θα πλαισιωθούν, επίσης, από 4 ναυτικά ελικόπτερα ROMEO. Τα πιο αξιόμαχα στον κόσμο. ΄Έτσι, οι θάλασσες μας θωρακίζονται πιο αποτελεσματικά από ποτέ.
– Τρίτον. Εμπλουτίζεται συνολικά το οπλοστάσιο και των τριών Κλάδων. Και αμέσως εξασφαλίζονται: Νέα αντιαρματικά όπλα για τον Στρατό Ξηράς. Νέες τορπίλες βαρέως τύπου για το Πολεμικό Ναυτικό, νέοι κατευθυνόμενοι πύραυλοι για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το δόγμα σε αυτόν τον τομέα είναι: “Κάθε οπλικό σύστημα λειτουργεί όσο ζει, όπως πρέπει και όπου χρειάζεται”.
– Τέταρτον. Το δυναμικό των Ενόπλων μας Δυνάμεων ανανεώνεται με την πρόσληψη 15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετίας. Ταυτόχρονα, επαναξιολογείται όλο το πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας και της εκπαίδευσης. Ώστε οι νέοι μας να αποκτούν δωρεάν πιστοποιημένες δεξιότητες. Με άλλα λόγια, επαγγελματικά εφόδια για την πολιτική τους ζωή, όσο θα υπηρετούν τη στρατιωτική.
– Πέμπτον. Ενεργοποιούμε την Αμυντική μας Βιομηχανία. Ήδη, στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας, αμερικανικά κεφάλαια επενδύουν στον εκσυγχρονισμό τους.
Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σύντομα εισέρχεται στρατηγικός επενδυτής, διατηρώντας τις θέσεις εργασίας. Ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία, το αμέσως επόμενο διάστημα επίκειται η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της ΕΛΒΟ. Και αναδιοργανώνεται η ΕΑΒ, ώστε να μετατραπεί σε κέντρο συντήρησης αεροσκαφών για την ευρύτερη περιοχή.
– Έκτον. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία. Αλλά και τη θωράκισή τους από κυβερνοεπιθέσεις υβριδικού τύπου. Σε κάθε επιχειρησιακό τους επίπεδο εγκαθίστανται σύγχρονα συστήματα που εξασφαλίζουν ασφαλή ροή στην πληροφορία και συνεπώς έγκαιρη κινητοποίηση.
Πρόκειται για έξι γενναίες επιλογές. Έξι τολμηρές απαντήσεις όχι μόνο στις ανάγκες της συγκυρίας. Αλλά και στις προκλήσεις της Ιστορίας».
Δείτε το βίντεο με την ομιλία