Μητσοτάκης: «Το ψέμα οδηγεί στην απελπισία»

Μητσοτάκης: «Το ψέμα οδηγεί στην απελπισία»

«Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, έχει συντελεστεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι, πια, πλειοψηφικό», δήλωσε στη RAI ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον φόβο του ότι η κυβέρνηση θα εγκλωβίσει την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη λιτότητα που θα ξεπερνά τα όρια του υφιστάμενου προγράμματος εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «το ψέμα οδηγεί στην απελπισία».

Σε συνέντευξή του στην ιταλική τηλεόραση RAI, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την ανάγκη εφαρμογής διαφορετικού μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερη λειτουργία του Κράτους.

Τόνισε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται και να είναι καλά προετοιμασμένες από πριν και προειδοποίησε ότι ο δρόμος είναι δύσκολος, για να προσθέσει πως «αποδείξαμε ότι το ψέμα οδηγεί στην απελπισία».

Όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα καθώς χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι απολύτως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι έτοιμη η Νέα Δημοκρατία να κυβερνήσει – με δεδομένο το προβάδισμά της με διψήφια διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις – ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: «Είμαστε έτοιμοι να κυβερνήσουμε. Στην Ελλάδα, τον τελευταίο χρόνο, έχει συντελεστεί μια πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή. Το αίτημα για εκλογές είναι, πια, πλειοψηφικό».

Εκτίμησε ότι όσο πιο σύντομα γίνουν οι εκλογές τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα καθώς χρειάζεται μια κυβέρνηση που να είναι απολύτως προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ήρθε στην εξουσία λέγοντας ένα πάρα πολύ μεγάλο ψέμα στον ελληνικό λαό. Λέγοντας ότι μπορούσε να σκίσει μνημόνια και να τελειώσει μονομερώς με τις πολιτικές της λιτότητας και της ύφεσης.

«Αναγκάστηκε, όταν συγκρούστηκαν οι φαντασιώσεις της με τη σκληρή πραγματικότητα, να κάνει μια μεγάλη στροφή στο ρεαλισμό» είπε και χαρακτήρισε την κυβέρνηση αδύναμη και αναποφάσιστη.

Σχετικά με την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι απαιτείται ένα μείγμα που θα περιλαμβάνει την προσέλκυση επενδύσεων και τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας.

Για την άνοδο του λαϊκισμού στην Ευρώπη, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για έντονη ανησυχία στην Ευρώπη, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρώτη εξέλεξε «μια λαϊκίστικη κυβέρνηση και βλέπουμε τώρα τα αποτελέσματα».

Για τις ευθύνες της Ευρώπης στο μεταναστευτικό – προσφυγικό κάλεσε την Ε.Ε. να επιδείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη. «Δεν γίνεται αυτήν τη στιγμή να μην υπάρχει ένας επιμερισμός της ευθύνης σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα προγράμματα μετεγκατάστασης έχουν μείνει πρακτικά στον αέρα. Κάθε χώρα έχει τους δικούς της εγχώριους λαϊκιστές, οι οποίοι είναι αντίθετοι σε αυτήν την ευρύτερη λογική» είπε.

Για τις εξελίξεις στην Ιταλία και τις σχέσεις με την Ελλάδα υπογράμμισε την κοινή ατζέντα απέναντι στην Ευρώπη, όσον αφορά τις πολιτικές της λιτότητας, αλλά με μια σημαντική διάσταση. «Πρέπει και εμείς – αυτό αφορά και στην Ελλάδα και νομίζω πως σύντομα θα αφορά και στην Ιταλία – να κάνουμε μόνοι μας τις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε για να αποκτήσουμε μια ανταγωνιστική οικονομία και ένα λειτουργικό κράτος».

Τόνισε ότι δεν αρκεί να συζητάμε για τη μείωση του χρέους. «Δεν θα μας λύσει αυτό τα προβλήματά μας. Έχουμε μια σειρά από εσωτερικά προβλήματα, που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε μόνοι μας». και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει απωλέσει την αξιοπιστία της, όταν διαπραγματεύεται για το δανεισμό της Ελλάδας μια λίγο πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική».

Τέλος, σχολιάζοντας δημοσίευμα του Economist που τον περιέγραφε «ως το αντίθετο ενός λαϊκιστή», ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια επανάσταση. Αλλά αυτή πρέπει να είναι μια επανάσταση κοινής λογικής».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter