Νέο «καμπανάκι» κατά της ΕΕ για αδιαφορία στις διασώσεις προσφύγων

Νέο «καμπανάκι» κατά της ΕΕ για αδιαφορία  στις διασώσεις προσφύγων
Φωτογραφία αρχείου

Οι μη κυβερνητικές οργανώσεις που επιχειρούν στην Μεσόγειο εγκαλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό να αναπτυχθεί στόλος έρευνας και διάσωσης ώστε να υπάρξει ανταπόκριση στον πολλαπλασιασμό των προσφύγων όπως έχει προκύψει κατά την διάρκεια της θερινής περιόδου εξαιτίας της ανυπαρξίας σχετικής ευρωπαϊκής πρόληψης.

Οι SOS Méditerranée, Médecins Sans Frontières (MSF) και Sea-Watch έχουν διασώσει τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους σε επισφαλή σκάφη που πλέουν στην κεντρική Μεσόγειο ανάμεσα στην βόρεια Αφρική και την Ιταλία.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι μη κυβερνητικές οργανώσεις αυτές ζητούν από τα κράτη μέλη και τις συνδεδεμένες με την Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες να αναπτύξουν στόλο έρευνας και διάσωσης, ώστε να ανταποκρίνονται γρήγορα και καταλλήλως σε όλα τα σήματα κινδύνου και να οργανώσουν μηχανισμό αποβίβασης των διασωζομένων.

Η διάσωση των μεταναστών επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια των κρατών, αλλά οι μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν ότι οι χώρες αγνοούν τα σήματα κινδύνου ή ακόμη και συνεργάζονται με τις λιβυκές αρχές για την επαναπροώθηση των μεταναστών.

Η κεντρική Μεσόγειος είναι η φονικότερη θαλάσσια διαδρομή στον κόσμο, με 20.000 νεκρούς και αγνοούμενους από το 2014, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Το πλοίο Geo Barents των Γιατρών Χωρίς Σύνορα μεταφέρει αυτήν την στιγμή 659 ανθρώπους, αλλά παρά τα αιτήματα που έχουν απευθυνθεί προς την Ιταλία και την Μάλτα, δεν έχει ορισθεί κανένα λιμάνι υποδοχής.

Το Ocean Viking, ναυλωμένο από την SOS Méditerranée, έχει αποβιβάσει 387 άτομα στο ιταλικό λιμάνι του Σαλέρνο, ενώ το πλοίο Sea-Watch 3 αποβίβασε το Σάββατο 438 άτομα στον Τάραντα, έπειτα από αναμονή ημερών.

Η Ιταλία έχει καταγράψει 42.000 αποβιβάσεις από την 1η Ιανουαρίου, έναντι 30.000 κατά την ίδια περίοδο του περασμένου έτους.

Τα κόμματα της άκρας δεξιάς, που έχουν συμμαχήσει με την ιταλική δεξιά ζητούν την εφαρμογή «ναυτικού αποκλεισμού» για να εμποδίσουν την αποβίβαση μεταναστών.

Ο ακροδεξιός Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της εθνικιστικής, λαϊκιστικής, αντιμεταναστευτικής Λέγκα, αναμένεται αύριο στο νησί της Λαμπεντούζα, σημείο άφιξης πληθώρας πλοίων που μεταφέρουν μετανάστες.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις έχουν διωχθεί στην Ιταλία, ενώ τα πλοία τους κατάσχονται συστηματικά για την μη τήρηση τεχνικών κανόνων.

Σε υπόθεση στην οποία μπλέκεται στο Sea-Watch, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάνθηκε ότι τα λιμάνια δεν μπορούν να κατακρατούν τα πλοία των ανθρωπιστικών οργανώσεων για την μεταφορά μεγαλύτερου του προβλεπομένου αριθμού ανθρώπων, επιμένοντας στην αρχή της συνδρομής ανθρώπων που κινδυνεύουν στην θάλασσα.

 

Μυστικά & Documento

14/08/2022, 05:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter