Διαβάστε στο Documento

Documento Newspaper

Μια αγκαλιά για τα προσφυγόπουλα στη Θεσσαλονίκη

Παιδιά από τη Θεσσαλονίκη και προσφυγόπουλα από τη Συρία έσμιξαν σε δύο σχολεία και παρέα είπαν τα κάλαντα και τραγούδια από τη Συρία.

Μαθητές και καθηγητές του 13ου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, μαζί με τα παιδιά της πρώτης τάξης του συστεγαζόμενου 17ου Γενικού Λυκείου, υποδέχτηκαν στα σχολεία τους 15 προσφυγόπουλα, ηλικίας 13 έως 15 ετών, από το Κέντρο Φιλοξενίας Fracapor της Σίνδου, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο σύλλογος διδασκόντων του γυμνασίου και ο διευθυντής Αργύρης Παπαργυρίου.

Στην αίθουσα τελετών του σχολείου τα προσφυγόπουλα άκουσαν τα κάλαντα από τη χορωδία του σχολείου, συνοδεία πιάνου και φλάουτου, την οποία διηύθυνε η μουσικός Βασιλική Τουμπέκη, έμαθαν την ιστορία της παράδοσης των καλάντων από την υποδιευθύντρια του σχολείου, Σόνια Κοτσαβαΐδου και τραγούδησαν κι αυτά με τη σειρά τους παιδικά τραγούδια από την πατρίδα τους, τη Συρία.

Στη συνέχεια, γεύτηκαν τα παραδοσιακά γλυκά, έφαγαν σάντουιτς κι απόλαυσαν χυμούς και αναψυκτικά από τον μπουφέ που είχαν ετοιμάσει ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου μαζί με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς και οι μαθητές της Α τάξης Λυκείου, ενώ δέχτηκαν δώρα που τους προσέφεραν οι καθηγητές. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το σχολικό περιβάλλον, αλλά και με παραδόσεις του τόπου που τα φιλοξενεί, μίλησαν και βγήκαν φωτογραφίες με τα συνομήλικά τους παιδιά και επέστρεψαν στον καταυλισμό κρατώντας την υπόσχεση για νέες κοινές δράσεις στο μέλλον.

Τα προσφυγόπουλα συνόδεψαν η Συντονίστρια Εκπαίδευσης στον καταυλισμό Fracapor, Αθηνά Παπανικολάου, μαζί με την εκπρόσωπο της κοινότητας Fidan Bablees, το μεταφραστή Fadl Alla Kortbani και την Ελευθερία Παπατσιότσου, εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που ανέλαβε και την μεταφορά τους.

Το ίδιο ζεστή ήταν η ατμόσφαιρα και στο Δημοτικό Σχολείο στο χωριό Λαγκαδίκια της Θεσσαλονίκηγς, όπου τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στο κέντρο της περιοχής και ήδη φοιτούν στη Δομή Υποδοχής που λειτουργεί στο σχολείο, συμμετείχαν στη σχολική γιορτή των συμμαθητών τους, με πρωτοβουλία της Συντονίστριας Εκπαίδευσης Προσφύγων, Χριστίνας Λούστα. Τα παιδιά παρακολούθησαν με ενθουσιασμό τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια και την παράσταση που ανέβασαν οι συμμαθητές τους, ενώ δέχτηκαν με μεγάλη χαρά τα δώρα που τους έστειλε η ΜΚΟ Άρσις. Εκτός από τη Συντονίστρια Εκπαίδευσης, τα παιδιά συνόδευσαν εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας, των Γιατρών του Κόσμου και της ΜΚΟ DRC.

Σχόλια

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.