Μια ακόμη χαμένη δεκαετία;

Μια ακόμη χαμένη δεκαετία;

Καμία πρόβλεψη δεν μπορεί να γίνει για το πόσο μεγάλη θα είναι η ύφεση, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας κορονοϊού, που με σφοδρότητα κτυπάει την ελληνική οικονομία.

Καθώς δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και βέβαια πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επανέλθει μια ισορροπία σε οπωσδήποτε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από αυτό που βρισκόταν η χώρα τον Ιούλιο του 2019, οπότε και ανέλαβε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία, το ερώτημα είναι αν θα υπάρξει μια δραστική απομάκρυνση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί με πάθος η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή θα έχουμε ένα πλήρες αδιέξοδο που θα οδηγήσει σε κοινωνικά δράματα που πολλοί τα συγκρίνουν με αυτά της κατοχικής και πρώτης μετακατοχικής περιόδου.

Αν όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν αλλάξει πολιτική και ακολουθήσει τον δρόμο που δείχνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας που ψηφίζει μόνο του το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή είναι δεδομένο ότι οδηγούμαστε σε μια νέα χαμένη δεκαετία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η παρέα των «αρίστων» που τον συμβουλεύει δίνει προσωρινές λύσεις που αντί να λύνουν ουσιαστικά δημιουργούν τα μεγάλα και δυσεπίλυτα προβλήματα του αύριο

Αν η δημοσιονομική πολιτική δεν στραφεί στη δημόσια κατανάλωση και στις δημόσιες επενδύσεις η ύφεση στο τέταρτο τρίμηνο αλλά και αυτή του 2021 θα τρέχουν με ανεξέλεγκτους ρυθμούς.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες στηρίζουν την όποια προσπάθεια ανάπτυξης στην αξιοποίηση του πακέτου που αναμένεται να πάρει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάπτυξης, στο τέλος του 2021, καθώς δεν πρόκειται πριν την προσεχή άνοιξη να καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση το επενδυτικό σχέδιό της.

Το μεγάλο ζήτημα όμως δεν είναι πόσο μεγάλο είναι το πακέτο αλλά πως θα αξιοποιηθεί αυτό καθώς δεκάδες δισεκατομμύρια εισέρευσαν στην ελληνική οικονομία από το 1981 αλλά η συντριπτική τους πλειοψηφία έπεσε σε αν πηγάδι χωρίς πάτο.

Να υπενθυμίσουμε ότι τη διαχείριση αυτών των τεραστίων ποσών βοήθειας τα είχαν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που τελικά έριξαν τη χώρα στα βράχια.

Και δυστυχώς για τη χώρα τη δυσκολότερη ίσως μεταπολεμικά οικονομική περίοδο, τη διαχείριση της χώρας την έχει ίσως η κυνικότερη δεξιά κυβέρνηση, αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη.

documentonews.gr

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter