Μια ακόμη στυγνή δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό στις ΗΠΑ (Video)

Μια ακόμη στυγνή δολοφονία Αφροαμερικανού από αστυνομικό στις ΗΠΑ (Video)

Οργή έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες νέο περιστατικό αστυνομικής βίας στην πόλη Γκραντ Ράπιντς του Μίσιγκαν, όταν λευκός αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε τον νεαρό Αφρομερικανό, Πάτρικ Λόγια.

Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με το υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας από την κάμερα που έχει το περιπολικό, την κάμερα σώματος που είχε πάνω του ο αστυνομικός και από μια κάμερα ασφαλείας σε παρακείμενο σπίτι ο αστυνομικός ρωτάει τον Λόγια αν μιλάει αγγλικά και να ακολουθεί μεταξύ τους διαμάχη όσο ο πρώτος προσπαθεί να ακινητοποιήσει τον δεύτερο με τέιζερ.

Ακολούθησε ολιγόλεπτο κυνηγητό, με τον αστυνομικό να επιχειρεί να συλλάβει τον Λόγια επειδή οδηγούσε όχημα με άλλες πινακίδες από αυτές που έχει καταχωρήσει στο σύστημα, με τον 26χρονο Λόγια να προσπαθεί να του αποσπάσει το τέιζερ.

Λίγο αργότερα, ο αστυνομικός εμφανίζεται να πυροβολεί εξ επαφής στο κεφάλι τον 26χρονο Γιόγια, εκτελώντας τον ουσιαστικά επειδή έφερε αντίσταση στη σύλληψή του.

 

Ο Λόγια, πολίτης της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, ο οποίος αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και εγκαταστάθηκε στην πόλη του Γκραντ Ράπιντς της πολιτείας του Μίσιγκαν, με πληθυσμό 200.000 κατοίκων. Είχε δύο κόρες και πέντε συγγενείς που έμεναν στην ίδια πόλη.

Όπως αναμενόταν το περιστατικό, που ξύπνησε μνήμες από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ το 2020, πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις στους κόλπους της κοινότητας των Αφρομερικάνων και του αντιφασιστικού κινήματος γενικότερα, με εκατοντάδες διαδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα ανά την αμερικανική επικράτεια, με κυρίαρχο το σύνθημα οι «ζωές των μαύρων μετράνε».

«Ακόμη ένας μαύρος πέθανε στα χέρια της αστυνομίας και ο αστυνομικός σε αυτό το βίντεο πρέπει να λογοδοτήσει», κατήγγειλε η Εθνική Ένωση για την Προώθηση των Εγχρώμων (NAACP) σε σχετική ανακοίνωσή της μετά τη δολοφονία του Λόγια.

 

Υπολογίζεται πως μόνο το 2021, 200 Αφροαμερικανοί έπεσαν νεκροί από αστυνομικά πυρά, σύμφωνα με τον ιστότοπο καταγραφής της αστυνομικής βίας Mapping Police Violence.

Πηγή: NBC, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter