Μια ανάθεση με πολλές περίεργες συμπτώσεις

Μια ανάθεση με πολλές περίεργες συμπτώσεις

Το πόρισμα για τις κινήσεις Άδωνη και ΚΕΕΛΠΝΟ με στόχο να αναλάβει το συνέδριο η Mindwork.

Το eHealth Forum 2014 ήταν ένα τριήμερο συνέδριο που διεξάχθηκε από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2014 στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014. Οπως προκύπτει από πόρισμα των ελεγκτών της Επιθεώρησης Δημόσιας Διοίκησης, που έχει αποκαλύψει το Documento, η εταιρεία της κ. Στουρνάρα υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό –βάσει του οποίου ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου– με το ΚΕΕΛΠΝΟ στις 9 Μαΐου 2014 αντί 315.609 ευρώ, πλέον ΦΠΑ 23%. Δηλαδή μόλις τρεις ημέρες πριν από την έναρξη του συνεδρίου.

Είχαν λάβει γνώση από τον Ιανουάριο του 2013

Μολονότι το γεγονός ότι η Mindwork ανέλαβε τη διοργάνωση του συνεδρίου με απευθείας ανάθεση, χωρίς διενέργεια διαγωνισμού, η οποία αποδόθηκε σε… έλλειψη χρόνου, στο πόρισμα αναφέρεται ρητά ότι «η υποχρέωση διοργάνωσης του συνεδρίου ήταν σε γνώση του υπουργείου Υγείας πριν την ανάληψη από τη χώρα μας της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ήτοι από τον Ιανουάριο του 2013».

Στο πόρισμα αναφέρεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσαν ότι το συνέδριο είναι συγχρηματοδοτούμενο και πως όλα τα κράτη-μέλη λαμβάνουν κάποια χρηματοδότηση, η οποία όμως δεν θα κάλυπτε το σύνολο των εξόδων διοργάνωσης. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε το υπουργείο Υγείας στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό HIMSS που είχε αναλάβει τη διοργάνωση των προηγούμενων αντίστοιχων συνεδρίων υπό τον τίτλο eHealth Week. Τον Μάιο του 2013 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τη HIMSS για τη διοργάνωση του συνεδρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 28 Απριλίου 2014 συγκροτήθηκε η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του συνεδρίου στην οποία ήταν πρόεδρος ο Σταμάτης Πουλής, κατηγορούμενος για υποθέσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, και η σύζυγός του Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, ένα από τα μέλη, επίσης κατηγορούμενη.

Στην κατάθεσή της στους ελεγκτές η Χριστίνα Παπανικολάου επικαλέστηκε την έλλειψη χρόνου, που την οδήγησε να απευθυνθεί – προφορικά– στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας προκειμένου να διαπιστωθεί αν για τη χρηματοδότηση της επίμαχης δράσης από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Horizon 2014-2020» μπορεί να εφαρμοστεί μια πιο «ευέλικτη» διαχείριση αντί της διενέργειας διαγωνισμού.

«Δύσκολο να παρακαμφθούν οι διαδικασίες»

Στην –επίσης προφορική– απάντηση των οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου, τις οποίες επικαλέστηκε στην κατάθεσή της η κ. Παπανικολάου, αναφέρθηκε ότι «ήταν πολύ δύσκολο» να παρακαμφθούν οι διαδικασίες του δημόσιου λογιστικού, καθώς και ότι το υπουργείο Υγείας δεν είχε την εμπειρία διοργάνωσης τέτοιου συνεδρίου. Ως εκ τούτου επιλέχθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ ως υπεργολάβος της δράσης. Κάτι που, όπως κατέθεσε στους ελεγκτές η Γεωργία Γκρίτζαλη, τότε ειδική σύμβουλος της γενικής γραμματέα Δημόσιας Υγείας, «ήταν πολιτική απόφαση».

Τότε, χωρίς καμία περαιτέρω διαδικασία και δίχως αναφορά για το αν εξετάστηκαν και άλλες εταιρείες, με πρωτοβουλία της ίδιας της κ. Παπανικολάου κλήθηκε η εταιρεία της κ. Στουρνάρα, που εργάστηκε για τη διεξαγωγή του συνεδρίου χωρίς να έχει υπογραφεί σχετική σύμβαση με το υπουργείο. Κι αυτό γιατί, όπως κατέθεσε στους ελεγκτές η κ. Παπανικολάου, «το ΚΕΕΛΠΝΟ είχε μια προηγούμενη σημαντική εμπειρία διαχείρισης με τη Mindwork».

Το αίτημα για υπουργική απόφαση

Και πάλι με πρωτοβουλία της κ. Παπανικολάου ζητήθηκε η έκδοση υπουργικής απόφασης (εκδόθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2013, με υπογραφή Αδωνη Γεωργιάδη), που θα ανέθετε τη διαχείριση της εκδήλωσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ αντί του υπουργείου Υγείας, με αιτιολόγηση την έλλειψη χρόνου και εξειδικευμένου προσωπικού. Οπως και έγινε βάσει απόφασης που έλαβε το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ στις 16 Ιανουαρίου 2014.

Στις 13 Μαρτίου 2014 το ΚΕΕΛΠΝΟ απηύθυνε πρόσκληση αποκλειστικά προς τη Mindwork, με την οποία και υπογράφηκε ιδιωτικό συμφωνητικό παροχής υπηρεσιών

για τη δημιουργία και διαχείριση ιστοσελίδας για την υλοποίηση της διάσκεψης του eHealth Forum 2014 με αμοιβή 5.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Κι όλα αυτά σχεδόν δύο μήνες προτού αναλάβει η Mindwork τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Οπως υπογραμμίζεται στο πόρισμα, το υπουργείο ως δικαιούχος της δράσης όφειλε από τις κείμενες διατάξεις να διενεργήσει διεθνή δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, εγγράφοντας στον προϋπολογισμό του υπουργείου κονδύλι ανάλογο τουλάχιστον με το προϋπολογισθέν κόστος του συνεδρίου, ήτοι 713.271 ευρώ. Το γεγονός ότι αυτό δεν έγινε οφείλεται, σύμφωνα με τις καταθέσεις, στο ότι η χρηματοδότηση του συνεδρίου από πόρους της ΕΕ εξασφαλίστηκε μόλις 15 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του eHealth Forum 2014.

«Ο συνεργάτης της κ. Νικολοπούλου»

Την ίδια ημέρα που το ΚΕΕΛΠΝΟ υπέγραψε το ιδιωτικό συμφωνητικό με τη Mindwork υπέγραψε ακόμη ένα με την εταιρεία NT Group Congress & Exhibition Services – Υπηρεσίες Διοργάνωσης Συνεδρίων και Εμπορικών Υποθέσεων, η οποία ανέλαβε την οργάνωση και κατασκευή του εκθεσιακού χώρου όπου διεξάχθηκε το επίμαχο συνέδριο αντί 165.100 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας όμως –πρόεδρος ήταν ο Νίκος Τσάκωνας– φαίνεται ότι δεν ήταν τυχαία: όπως κατέθεσε στους επιθεωρητές η μάρτυρας και ειδικός ηλεκτρονικής υγείας του υπουργείου Υγείας Ασημίνα Μπουμπάκη, «ο κ. Τσάκωνας είχε έρθει πολλές φορές στο υπουργείο και είχε συστηθεί ως συνεργάτης της κ. Νικολοπούλου. Με κάποια επιφύλαξη έχω την εντύπωση ότι είχε συστηθεί ως “συνεργάτης της κ. Νικολοπούλου στη Mindwork”».

Η κ. Παπανικολάου κατέθεσε ότι ενέκρινε τη συνεργασία με την εταιρεία του κ. Τσάκωνα επειδή «εξ όσων γνώριζα οι δύο εταιρείες (σ.σ.: Mindwork και NT Group) είχαν στενή και επιτυχημένη συνεργασία και στο παρελθόν». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσάκωνας εργαζόταν από το 1999 έως και το 2008 στην εταιρεία C&C, στην οποία επίσης είχε εργαστεί η κ. Στουρνάρα, ενώ στις 5 Δεκεμβρίου 2013 ανέλαβε έργο ύψους 2.000 ευρώ από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, πολλά συνέδρια της οποίας είχε διοργανώσει η εταιρεία της κ. Στουρνάρα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter