Αθλητισμός: Μια… διαχρονική πατέντα για τα χρέη

Αθλητισμός: Μια… διαχρονική πατέντα για τα χρέη

Ανά τακτά διαστήματα η πολιτεία ψηφίζει νόμους και διατάξεις με τις οποίες… σβήνονται οι οφειλές ΠΑΕ – ΚΑΕ προς δημόσιο και ιδιώτες.

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο διαχρονική… πατέντα είναι ο υποβιβασμός μιας ομάδας στο ερασιτεχνικό πρωτάθλημα για να γλιτώσει από τα δυσβάστακτα χρέη της. Ο Πανιώνιος βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο αφού τον πνίγουν χρέη 11 εκατ. ευρώ και χρειάζεται διάταξη-σωσίβιο για να επιβιώσει.

Στο… χιόνι έχουν γραφτεί οφειλές ουκ ολίγων ΠΑΕ και ΚΑΕ σε παίκτες, προπονητές, πιστωτές και κυρίως στο δημόσιο. Τα «κανόνια» ήταν συνεχόμενα και γι’ αυτό τα τελευταία χρόνια άρχισαν να μπαίνουν κανόνες, έστω και με… παράθυρα, για να πληρώνονται κάποια από τα χρέη.

Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα μπήκε σε επαγγελματικές ράγες με τον ν. 879 του 1979. Όσο κι αν προκαλεί έκπληξη, το άρθρο 21 του νόμου αυτού ρύθμιζε τα χρέη προς το δημόσιο όλων των ομάδων Α΄ και Β΄ Εθνικής, που υποτίθεται ότι μέχρι τότε ήταν ερασιτεχνικές! Από τότε το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει να επιδείξει δεκάδες χαριστικές για τις αθλητικές ανώνυμες εταιρείες νομοθετικές ρυθμίσεις με περίβλημα (τι άλλο;) την ποδοσφαιρική κάθαρση και εξυγίανση. Επί της ουσίας, οι νέοι νόμοι αναιρούσαν τους προηγούμενους και οι παρανομούντες, αν δεν επιβραβεύονταν, στη χειρότερη περίπτωση έμεναν ατιμώρητοι.

Στο άρθρο 14 του ν. 2021/1992 προβλεπόταν η εξυγίανση των ΠΑΕ με πτώχευση για να επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν την εποχή Κοσκωτά στον Ολυμπιακό. Στον αθλητικό νόμο 2725 του 1999 προβλέπεται η «διαδικασία εκκαθάρισης». Οι ομάδες που υποβιβάζονται στη Δ΄ Εθνική και από επαγγελματικές γίνονται ερασιτεχνικές μπαίνουν σε αυτήν και απαλλάσσονται από τα χρέη τους. Σε αυτήν τη διαδικασία μπήκαν οι Αθηναϊκός (2003), Ακράτητος και Πανηλειακός (2006), Προοδευτική (2007) και Απόλλων Θ. (2009).

Το 2001 στον ν. 2947 συμπεριλήφθηκε διάταξη για την ειδική εκκαθάριση αθλητικών ανώνυμων εταιρειών. Προβλεπόταν ότι οι ΠΑΕ ή οι ΚΑΕ που θα επιλέξουν να υπαχθούν σε αυτήν θα σβήσουν τα χρέη τους στο δημόσιο και σε τρίτους, χωρίς όμως να χρειαστεί να πέσουν στη Δ΄ Εθνική! Ο συγκεκριμένος νόμος διασφάλιζε την αγωνιστική τους παρουσία στην ίδια κατηγορία, ωστόσο μεταβίβαζε τη διοίκηση στο ιδρυτικό σωματείο και απέκλειε ως νέους αγοραστές τους πρώην κατόχους έως και του 10% των μετοχών. Την «ειδική εκκαθάριση» εκμεταλλεύτηκαν οι ΠΑΕ Πανιώνιος, Καβάλα, Λάρισα και οι ΚΑΕ ΠΑΟΚ, Αρης, Ηρακλής, Πανιώνιος, Λάρισα.

Στη δεκαετία 2000-10 αρκετές ΠΑΕ εκμεταλλεύτηκαν επίσης τη διάταξη του άρ. 44 του ν. 1892/1990 για τις προβληματικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, ενώ κάποιες άλλες επέλεξαν το άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 1892/1990, αν το 60% των πιστωτών συναινούσε, οι οφειλές μειώνονταν σε ποσό που θα συμφωνούσαν οι δύο πλευρές. Τη διάταξη του άρθρου 44 προτού μπει στο χρονοντούλαπο εκμεταλλεύτηκαν οι ΠΑΕ Αρης και ΟΦΗ.

Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ έχουν κάνει πάνω από μία φορά χρήση των ευεργετικών διατάξεων για τις ρυθμίσεις των χρεών τους. Η Ένωση μπήκε στο περίφημο άρθρο 44 το 2004 και σχεδόν εκμηδένισε τις οφειλές της, ωστόσο όταν οι διοικούντες είχαν διαπραγματευτεί πριν από έντεκα χρόνια την πώλησή της στον ομογενή Μπομπ Κοζώνη τα χρέη της είχαν φτάσει τα 30 εκατ. ευρώ! Η ΑΕΚ το 2013 οδηγήθηκε στη Γ΄ Εθνική για να απαλλαγεί από ένα βουνό οφειλών.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δήλωσε παρούσα σε δύο ρυθμίσεις χρεών προς το δημόσιο, το 2004 και το 2007. Δεν υποβιβάστηκε για να γλιτώσει απ’ αυτό τον βραχνά και ο Ιβάν Σαββίδης όταν την ανέλαβε πλήρωσε 11 εκατ. ευρώ. Στο άρθρο 44, προτού κλείσει οριστικά, πρόλαβαν και εισήλθαν οι ΠΑΕ Άρης και ΟΦΗ.

Με τα ισχύοντα την περασμένη σεζόν μια ΠΑΕ εφόσον υποβιβάζεται στη Γ΄ Εθνική θα ευθύνεται για όλα τα χρέη της προς το δημόσιο και για το 50% των χρεών της προς ιδιώτες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter