Μια διευκρίνιση για την Εφημερίδα των Συντακτών και μια είδηση

Μια διευκρίνιση για την Εφημερίδα των Συντακτών και μια είδηση

Μια διευκρίνιση για την Εφημερίδα των Συντακτών και τον αρθρογράφο Δημήτρη Ψαρρά.

Ο αγαπητός συνάδελφος Δημήτρης Ψαρράς σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών, μάλλον από αβλεψία (δεν μπορούμε να φανταστούμε άλλο λόγο) κάνει την παραδοχή πως ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει δικαιωθεί από τη διοίκηση του Ντυνάν σε σχέση με δημοσίευμα που είχαμε κάνει και αφορούσε την εμφάνιση της οικογενειακής επιχείρησης σε καταστάσεις 15 οικονομικών ετών, ως συναλλασσόμενους με το Ντυνάν.

Να διευκρινίσουμε λοιπόν ότι:

1. Δεν υπάρχει καμία διοίκηση του Ντυνάν που να απαντά στην Επιτροπή της Βουλής, αλλά η κα Παπαδάκη η οποία έχει δεχθεί κριτική και από μέλη της Επιτροπής, αλλά και από τον ίδιο τον πρόεδρο Αντώνη Μπαλωμενάκη για την επιλεκτικότητα με την οποία εμφανίζει στοιχεία στην Επιτροπή.

2. Το πραγματικό γεγονός είναι ότι υπάρχουν 15 λίστες με συναλλασσόμενους με το Ντυνάν που η κάθε μία αφορά διαφορετική χρονιά. Η οικογένεια Γεωργιάδη εμφανίζεται και στις 15 λίστες και μάλιστα σε χρονιές προγενέστερες του 2008 για το οποίο ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχεται συναλλαγές. Συνεπώς δεν πρόκειται για μία επαναλαμβανόμενη λίστα προμηθευτών αλλά για λίστες για τις οποίες πρέπει να γίνει έρευνα.

3. Το δημοσιογραφικό ερώτημα είναι αν οι λίστες αυτές τελικώς περιγράφουν συναλλαγές οι οποίες δεν είχαν αντίστοιχη τιμολόγηση. Δηλαδή αν καταγράφουν χρήση και διακίνηση μαύρου χρήματος. Γιατί αν ο Άδωνις Γεωργιάδης κάνει συναλλαγή το 2008 και εμφανίζεται για παράδειγμα το 2013 επειδή η λίστα επαναλαμβάνεται, πώς εξηγείται ότι εμφανίζεται και σε λίστες πριν από το 2008 που είναι η επίσημη συναλλαγή.

4. Όλα αυτά τα ερωτήματα τα θέσαμε υπ’ όψιν της Επιτροπής της Βουλής με επίσημη επιστολή του Documento. Ο πρόεδρος της Επιτροπής αλλά και τα μέλη της, όχι μόνο συμμερίστηκαν τα ερωτήματα που θέταμε, αλλά σχολίασαν κιόλας όσα καταγράφουμε.

Για ενημέρωση του συναδέλφου παραθέτουμε το σχετικό ρεπορτάζ. Πιστεύουμε άλλωστε πως αποτελεί έτσι κι αλλιώς είδηση το γεγονός ότι μια εφημερίδα έστειλε στην Επιτροπή της Βουλής επιστολή ζητώντας να ερευνηθούν σοβαρές πτυχές ενός θέματος που αποκάλυψε και άρα αξίζει και η δημοσίευση.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ

Ερρικός Ντυνάν: Η επιστολή του Documento στην Εξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Να διερευνηθούν συγκεκριμένες πτυχές του σκανδάλου του Ερρίκος Ντυνάν και ειδικότερα οι συναλλαγές των αδελφών Άδωνη και Λεωνίδα Γεωργιάδη με το νοσοκομείο, καθώς και οι… τουλάχιστον ελλιπείς απαντήσεις της προεδρεύουσας αντιπροέδρου του ΚΙΕΝ, ζητά, με επιστολή προς την Επιτροπή, ο εκδότης – διευθυντής του Documento, Κώστας Βαξεβάνης.

Το θέμα τέθηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με τον πρόεδρο, Αντώνη Μπαλωμενάκη, να ενημερώνει το Σώμα ότι έφτασε επιστολή από την προεδρεύουσα αντιπρόεδρο του ΚΙΕΝ, Δώρα Παπαδάκη, η οποία, αναφερόμενη στις ημιτελείς λίστες που απέστειλε στην Επιτροπή, υποστηρίζει πως δεν μπορεί να κάνει μαζική έκδοση εγγράφων, διότι η ΗΜΙΘΕΑ δεν βοηθάει και εκείνη έχει μόνο μία υπάλληλο:

«Ζήτησα και μας έδωσε ένα όνομα υπαλλήλου στην ΗΜΙΘΕΑ» είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε: «Είναι η δεύτερη συνεδρίαση που δεν έχουμε τα ποσά και το είδος της συναλλαγής. Δεν μας βοηθά με την επιστολή η κ. Παπαδάκη».

«Κάποια στιγμή πρέπει να τα πάρουμε» τόνισε, υπογραμμίζοντας την επιστολή του Documento στην Επιτροπή. «Επειδή υπάρχει αντιδικία με την Documento και τον Γεωργιάδη και αναρωτιέμαι πώς τα πήρε αφού αυτή λέει πως δεν τα έχει» σχολίασε για την απάντηση που πήρε ο αδερφός του Άδωνη από το ΚΙΕΝ, το οποίο όπως υποστηρίζει η κ. Παπαδάκη είναι υποστελεχωμένο. «Έχουμε μια επιστολή από τον δημοσιογράφο και εκδότη της εφημερίδας για το πώς ανεχόμαστε αυτό το πράγμα…», κατέληξε ο κ. Μπαλωμενάκης.

Δείτε την επιστολή του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη:

«Αθήνα 13 Ιουλίου 2017

Προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Αξιότιμε κ. πρόεδρε, αξιότιμα μέλη της Επιτροπής

H εφημερίδα Documento δημοσίευσε πρόσφατα στοιχεία από τους 15 καταλόγους που παραλάβατε από το ΚΙΕΝ και σε αυτούς καταγράφονται οι προμηθευτές και οι συναλλασσόμενες εταιρίες. Όπως διαπιστώσαμε, πρόκειται για διαφορετικούς καταλόγους που αφορούν διαφορετικά έτη και διαφορετικούς αριθμούς συναλλασσόμενων εταιριών.

Όπως προκύπτει από την ανάγνωση των καταλόγων, από το 2000 έως το 2014 συναλλασσόμενη εταιρία με το ίδρυμα είναι αυτή των αδερφών Γεωργιάδη με την επωνυμία Λεωνίδας Γεργιάδης. Αυτό καταγράψαμε στην εφημερίδα μας, θέτοντας το ερώτημα εάν μπορεί ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας να συναλλάσσεται τη σκανδαλώδη περίοδο 2013 – 2014 μέσω οικογενειακής εταιρίας με τον με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ερρίκος Ντυνάν.

Ο κ. Γεωργιάδης μας απάντησε πως ότι οι συναλλαγές τους αφορούν μόνο το έτος 2008. Απευθυνόμενος ο κ. Γεωργιάδης στην κ. Παπαδάκη, έλαβε την απάντηση ότι ουσιαστικά οι 15 κατάλογοι αποτελούν έναν κατάλογο προμηθευτών και γι’ αυτό εντοπίζεται το όνομα και τα στοιχεία του Λεωνίδα Γεωργιάδη σε όλους τους καταλόγους. Με δεδομένο ότι ακόμα κι αν επρόκειτο για μία συναλλαγή, η οποία εμφανίζεται στους καταλόγους και σε άλλα έτη εκ μεταφοράς, πώς είναι δυνατόν ο κ. Γεωργιάδης να φέρεται συναλλασσόμενος και σε προγενέστερα έτη (9 των αριθμών) του 2008;

Με την ευθύνη του ρόλου που έχουμε να ενημερώνουμε το κοινό, σας καλούμε να εξετάσετε στην Επιτροπή εάν οι συναλλαγές που καταγράφονται στους 15 καταλόγους που αντιστοιχούν στα έτη 2000 έως 2014 δεν καταγράφουν μόνο τιμολογούμενες (έστω και εικονικές) δοσοληψίες, αλλά και διακίνηση «μαύρου» χρήματος. Διότι δεν μπορεί να εξηγηθεί πώς η κ. Παπαδάκη βεβαιώνει συναλλαγή μόνο το 2008, αλλά με μαγικό τρόπο το όνομα της συναλλασσόμενης εταιρίας βρίσκεται σε καταλόγους πριν από την συναλλαγή του 2008.

Να ερευνήσετε, επίσης, αν η κ. Παπαδάκη δίνει επιλεκτικά στοιχεία στην επιτροπή, μαζί με βεβαιώσεις κατά την προαίρεσή της, παραπλανώντας την έρευνα που διεξάγετε. Να σημειώσουμε ότι η κ. Παπαδάκη, η οποία δίνει βεβαιώσεις σε κάποιον ιδιώτη και συγκεκριμένα στην εταιρία του κ. Γεωργιάδη, αρνείται να παραδώσει στοιχεία στην Επιτροπή σας αλλά και μετά από αιτήματα για ενημέρωση του κοινού.

Με τιμή,

Κώστας Βαξεβάνης,

Εκδότης – Διευθυντής της εφημερίδας Documento»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter