Μια εφιαλτική πρόβλεψη

Μια εφιαλτική πρόβλεψη

Ολο και πιο άσχημα εμφανίζονται τα δεδομένα για την πορεία της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένα που πολλαπλασιάζονται επί το δυσμενέστερο για την Ελλάδα.

Η τελευταία έκθεση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS) εκτιμά ότι το 20% των επιχειρήσεων με τη μορφή ανώνυμων εταιρειών παγκοσμίως βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της χρεοκοπίας.

Η BIS στην έκθεσή της προτρέπει τις κυβερνήσεις να λάβουν συνδυασμένα μέτρα αντιμετώπισης της πρωτοφανούς για την παγκόσμια οικονομία κρίσης, υποστηρίζοντας όχι μόνο τις βιώσιμες επιχειρήσεις αλλά και εκείνες που ανήκουν σε τομείς που έχουν καλύτερες προοπτικές επιβίωσης. 

Η ελληνική οικονομία βγήκε το 2018 από τα μνημόνια στα οποία την οδήγησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη την έφερε και πάλι στην ύφεση. Λόγω της άρνησης των «αρίστων» του Μητσοτάκη να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, οι εταιρείες που έχουν φτάσει ήδη στο χείλος της χρεοκοπίας είναι πολύ περισσότερες από αυτές που η BIS εκτιμά ότι θα φτάσουν μελλοντικά στο σημείο αυτό. 

Αν ισχύσει η εκτίμηση αυτή για την παγκόσμια οικονομία, για την ελληνική θα είναι ένας ατέλειωτος εφιάλτης. Και μόνο το ποσοστό των ανέργων παραπέμπει σε ουσιαστική φτωχοποίηση του εργατικού δυναμικού της χώρας. Η πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να έχει βέβαια αυτόν ακριβώς τον στόχο. 

Τη χρεοκοπία της πλειονότητας των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ώστε να χαριστούν στους ξένους και τους ντόπιους επιχειρηματικούς της φίλους. 

Η αποτροπή της προοπτικής αυτής πρέπει να είναι ο μόνος στόχος της ελληνικής κοινωνίας, γιατί διαφορετικά η μνημονιακή περίοδος θα μοιάζει με υγιεινό περίπατο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter