Εκδήλωση για τον Φώντα Λάδη στο Red ‘n’ Noir

Εκδήλωση για τον Φώντα Λάδη στο Red ‘n’ Noir

Αφιέρωμα στο έργο του Φώντα Λάδη με τίτλο «Πολιτικό τραγούδι και σοσιαλιστικός ρεαλισμός, η περίπτωση του Φώντα Λάδη» πρόκειται να γίνει αύριο Σάββατο 22 Ιουνίου στις 20.00 στο βιβλιομπάρ Red n’ Noir (Δροσοπούλου 52, Κυψέλη), με ομιλητή τον Θάνο Γιαννούδη. 

Το στιχουργικό έργο του Φώντα Λάδη εντάσσεται χρονικά και ιδεολογικο-πολιτικά ακριβώς στον πυρήνα του κινήματος του «έντεχνου – λαϊκού» τραγουδιού και της ανορθωτικής προσπάθειας που εισηγήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης, ενός οράματος, δηλαδή, που συνδυάζει οργανικά την πολιτική, τη μουσική και την ποίηση σε μια ενότητα ενιαία και αδιαίρετη.

Με τα τραγούδια του επιχείρησε, αρχικά, να σκιαγραφήσει μετερχόμενος νέα ορολογία και καινοφανές λεκτικό, τη μετανάστευση της μεταπολεμικής εργατικής τάξης στη Γερμανία όπου επρόκειτο να αποτελέσει φτηνό εργατικό δυναμικό και καθόρισε, εν συνεχεία, τη γραμμή της «στρατευμένης» και ιδεολογικά/ταξικά προσανατολισμένης στιχουργίας στην πρώιμη και ιδιαιτέρως ριζοσπαστική περίοδο της Μεταπολίτευσης. 

Ιδεολογικά προσανατολισμένος στο λεγόμενο «ορθόδοξο» μαρξισμό, αποτέλεσε την προγραμματική έκφραση ενός sui generis «σοσιαλιστικού ρεαλισμού» για το έντεχνο τραγούδι, μέσω της δημιουργίας θετικών ηρώων και αισιόδοξων προτύπων και προοπτικών. Ταυτοχρόνως, ωστόσο, πρόκειται και για την πρώτη φωνή που εντάσσει στην έντεχνη στιχουργία την επικαιρική διάσταση, τον αδιαπραγμάτευτο διεθνισμό, τη σύνδεση με την παγκόσμια ψυχροπολεμική κι αντιαποικιακή σκακιέρα, το οξύτατο χιούμορ και την καυστική σάτιρα, δίχως ο λόγος του να καθίσταται (στις πλείστες των περιπτώσεων) «ξύλινος» και «μονολιθικός». 

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου: «Στην εκδήλωσή μας, θα επιχειρήσουμε μετά μουσικής να εντάξουμε τα έργα των πρώτων δεκαετιών της στιχουργικής πορείας του Φώντα Λάδη στις ελληνικές, ευρωπαϊκές και παγκόσμιες συνθήκες της εποχής τους, διερευνώντας τις έλξεις και αποκλίσεις του με το σοσιαλιστικό ρεαλισμό, την προσπάθειά του, ακολούθως, να υποδείξει στην εργατική τάξη τον «ορθό ταξικά» δρόμο, αλλά και τις μετέπειτα, εντέλει, απογοητεύσεις και υπαναχωρήσεις του, όταν πλέον η «ιακωβίνικη» εκκίνηση της Μεταπολίτευσης έχει εκπέσει σε έναν ατομοκεντρικό υλικό ευδαιμονισμό».

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Φώντα Λάδη με τίτλο: «Πραξικόπημα στη Βαλπωνία. Θεατρικό έργο σε μία πράξη και έξι εικόνες». 

Ο Φώντας Λάδης γεννήθηκε το 1943 στη Σπάρτη. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε ελληνικές, καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά. Την περίοδο 1967-1973 έζησε στη Ρώμη. Συνεκδότης με τον Δημήτρη Γκιώνη του περιοδικού Τετράδιο από το 1974 ως το 1976. 

Έχει γράψει ποίηση, πεζογραφία, ταξιδιωτικό, πολιτικό και ιστορικό δοκίμιο, θέατρο, καθώς και βιβλία για παιδιά. Ποιήματά του μελοποιήθηκαν από τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Μάνο Λοΐζο, τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Χρήστο Νικολόπουλο, τον Μάριο Τόκα, τον Λίνο Κόκοτο, τον Δημήτρη Λάγιο και άλλους Έλληνες συνθέτες. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ, της Ένωσης Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδας (ΕΜΣΕ), της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας και ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Εταιρίας Αρχείου και Μελετών «Μνήμες».

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter