Μια επικίνδυνη αυταπάτη

Μια επικίνδυνη αυταπάτη

Ο Ερντογάν τα έλεγε και προτού εισβάλει στη Συρία. Η «γαλάζια πατρίδα», τα απαράγραπτα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Κύπρο κλπ. Μετά την επιτυχία με τους Κούρδους τώρα ήρθε η σειρά μας. Δυστυχώς για μας, οι τριβές ΗΠΑ – Τουρκίας δεν εξελίχθηκαν σε μετωπική σύγκρουση και ρήξη. Και δεν θα φρενάρουν οι Αμερικανοί τα διεκδικητικά σχέδιά του. Τουλάχιστον αυτό διατείνεται η στήλη στην επιστολή προς τον Βαγγέλη Ρ., τον φίλο μας.

Αγαπητέ Βαγγέλη,

Την ώρα που η ερπυστριοφόρα ημισέλινος έμπαινε ακάθεκτη στη Συρία –και ο Τραμπ άφηνε ενεό τον πλανήτη με τις επιλογές του– μια δήλωση του Ρώσου πρέσβη στην Ένωση πέρασε βιαστικά απ’ την οθόνη και εγκαταστάθηκε στο μυαλό μου: οι Αμερικανοί μετά τους Κούρδους θα πουλήσουν και τους Έλληνες.

Το είπε ενώ δεν είχε στεγνώσει ακόμη το μελάνι της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και κάποιοι –πολλοί, δηλαδή– πανηγύριζαν επειδή έβλεπαν την αμερικανική ασπίδα να μας προστατεύει από τις απειλές και τις ορέξεις του «σουλτάνου». Γνωστοί πανηγυρτζήδες. Που καταπίνουν τη γλώσσα τους όταν τους ρωτάς για τον ρόλο των ΗΠΑ στην Κύπρο και στα Ίμια – μην πω για τη χούντα και μακρηγορήσω.

Τα ξέρει αυτά ο Ρώσος πρεσβευτής. Οτι ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για το δίκιο μας οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ. Ομως έχει σημασία η κασσανδρική του δήλωση, γιατί παραπέμπει σ’ αυτό που όλοι εικάζουν και φοβούνται ότι θα συμβεί: μετά τη Συρία, σε μας θα στραφεί η ακόρεστη γείτων. Με τις γεωτρήσεις στην Κύπρο και στο Καστελόριζο, καθώς και τις διευθετήσεις στο Αιγαίο που θέλει να επιβάλει ο αλαζόνας της Ανατολής. Το είπε προσφάτως κι ο Τσαβούσογλου αν το πρόσεξες…

Να σου ξαναπώ, λοιπόν, αυτό που σου ’λεγα και συ διαφωνούσες; Ότι το ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας δεν θα εξελιχθεί σε ρήξη. Και τότε θα ’ρθει η σειρά μας. Γιατί οι «σύμμαχοι και φίλοι» θα πάρουν θέση. Ξέρουν αυτοί τον τρόπο: μόλις πυρακτωθεί ο ορίζοντας –και ίσως πέσουν κάποιες τουφεκιές– θα βγουν ειρηνοφόροι και θα πουν: Προς θεού, όχι πόλεμος. Διάλογος! Για να τα βρείτε.

Οπου διάλογος σημαίνει να συζητήσει η χώρα μας τις διεκδικήσεις της Τουρκίας! Τι πιο λογικό και δημοκρατικό από τον διάλογο, θα επιμένουν οι «σύμμαχοι και φίλοι» κλείνοντας το μάτι στον Ερντογάν. Το ίδιο δεν έκαναν παλιότερα με τον «Αττίλα» και τα Ιμια; Για τα οποία, όπως θυμάσαι, είχαν κερδίσει τα ευχαριστήρια εκείνου του ολίγιστου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν κατάλαβε ποτέ την έννοια της λέξης «δεδομένος».

Θα μπορούσες, βέβαια, να αντιτείνεις το εξής: «Κερδισμένος μεν ο Ερντογάν στη Συρία, αλλά είσαι σίγουρος ότι θα τσαλακώσουν την Ελλάδα για χάρη του οι Αμερικανοί;». Οπως σε βλέπω και με βλέπεις, φίλε μου. Τα γλυκόλογα για μας τα έλεγαν τόσο καιρό γιατί έβλεπαν το ρήγμα με την Τουρκία να μεγαλώνει – και τον Ερντογάν να φλερτάρει ασύστολα με τον Πούτιν. Και μας ήθελαν για εναλλακτική λύση.

Μονάχα η εξέλιξη αυτή θα ήταν σωτήρια για μας. Το ρήγμα να γίνει ρήξη. Με τεκτονικές αλλαγές στον υφήλιο γεωπολιτικό χάρτη… Στην περίπτωση αυτή οι Αμερικανοί δεν θα επιστράτευαν απλώς τα ελληνικά επιχειρήματα, αλλά θα υπερθεμάτιζαν. Δεν αποκλείεται να υπενθύμιζαν ακόμη και ότι το Βυζάντιο ήταν αποικία των Μεγαρέων. Μη σου πω για τον Ηράκλειτο, την Εφεσο και τη Σμύρνη τι θα ’λεγαν…

Όσο για τους πεφωτισμένους της Εσπερίας, άσ’ τα, αγαπητέ μου. Αυτό το ιλαρό σκορποχώρι ξέρει μονάχα να φλυαρεί. Κάτι κυρώσεις σαν χάδι και κάτι άσαρκες απειλές ότι θα σταματήσουν να πουλάνε όπλα στην Τουρκία. Μην περιμένεις τίποτε απ’ αυτούς.

Και θυμήσου αυτό που έχει πει ο πρώην υπουργός Άμυνας: «Σε περίπτωση νέων Ιμίων η Ελλάδα θα είναι μόνη»…

Θα βγουν «ειρηνοφόροι» οι Αμερικανοί και θα πουν: Όχι πόλεμος. Διάλογος. Όπερ σημαίνει, να συζητήσει η Ελλάδα τις διεκδικήσεις της Τουρκίας!

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter