Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε η δημοσιογραφία…

Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε η δημοσιογραφία…

Έβγαλε ή δεν έβγαλε είδηση το debate; Προφανώς και έβγαλε. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως σκάνδαλο την υπόθεση των υποκλοπών, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να σταθεί πουθενά χωρίς προηγουμένως να γνωρίζει τις ερωτήσεις, χωρίς να έχει σημειώσεις, χωρίς να έχει απέναντί του κάποιον δημοσιογράφο της αρεσκείας του.
Ακόμα και σε αυτή την κλειστή και οριοθετημένη διαδικασία κατάφερε να πέσει σε γκάφα και να ομολογήσει σε πανελλήνια απευθείας μετάδοση ότι όλο αυτό που ζούμε από το περασμένο καλοκαίρι και για το οποίο έχουν ασχοληθεί το Ευρωκοινοβούλιο και όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, ναι, είναι σκάνδαλο…

*** Παραδέχθηκε, επίσης, ότι δεν υπήρξε κανένας εθνικός λόγος για τις παρακολουθήσεις. Τότε, αναρωτιόμαστε, γιατί επικαλέστηκε το απόρρητο για να κρύψει την αλήθεια κάτω από το χαλί; Πότε και ποιοι, επιτέλους, θα λογοδοτήσουν για τις παρακολουθήσεις; Ρητορικά είναι τα ερωτήματα γιατί δεν κανένας δημοσιογράφος – πλην της Ράνιας Τζίμα που έχει αποδείξει ότι δεν «μασάει» – δεν θα του τα θέσει επιτακτικά στο τραπέζι.

*** Η ελληνική δημοσιογραφία, τα έχουμε ξαναπεί, δικαίως βρίσκεται στην 107η θέση παγκοσμίως. Λίγο να ασχοληθεί κάποιος με το debate το καταλαβαίνει. Οι έξι δημοσιογράφοι επέλεξαν να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία που βάζει όχι σε δεύτερο ρόλο την έννοια της δημοσιογραφίας, αλλά τον ξεφτιλίζει κιόλας. Παρ’ όλα αυτά το έκαναν. Συνειδητά. Για λόγους πρεστίζ, για κάποιους άλλους; Μόνο οι ίδιοι ξέρουν.

*** Όλοι τους γκρίνιαξαν μετά το debate, ενώ γνώριζαν καλά τους κανόνες. Η δημοσιογραφία ήταν εκεί, στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, μόνο για τους τύπους, για κανέναν άλλον ουσιαστικό λόγο. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν στριμώχθηκαν στην ουσία κι αναλώθηκαν σε βαρετούς μονολόγους, αποφεύγοντας σε πολλές περιπτώσεις και την ερώτηση.

*** Ο Ανδρουλάκης μίλησε για «φυλακές». Δεν θα έπρεπε να ακολουθήσει ερώτηση; Ποιον άνθρωπέ μου εννοείς; Ποιος πρέπει να μπει φυλακή; Ο Μητσοτάκης; Ο Δημητριάδης; Ο Κοντολέων; Η καθαρίστρια στο Μαξίμου; Ποιος; Ακούγεται κάτι τέτοιο και δεν παρεμβαίνει ο δημοσιογράφος, επειδή έτσι το θέλουν οι κανόνες της διακομματικής επιτροπής; Αν ήταν η δημοσιογραφία να μπαίνει σε καλούπια και κανόνες, τότε δεν θα μαθαίναμε ποτέ καμία αποκάλυψη, θα διαβάζαμε μόνο τα non papers των κομμάτων και τις δηλώσεις των πολιτικών. Ναι, ξέρω, αυτό συμβαίνει σήμερα, αλλά, όχι, αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα.

*** Για να μην πω για τη συμμετοχή της Σίας Κοσιώνη ή της Μάρας Ζαχαρέα. Οι δύο κυρίες δεν έπρεπε καν να συμμετάσχουν στο debate. Για τυπικούς, όχι για ουσιαστικούς λόγους. Ακριβώς επειδή η παρουσιάστρια του ΣΚΑΪ είναι παντρεμένη με τον ανιψιό του πρωθυπουργού και επειδή η παρουσιάστρια του STAR είναι παντρεμένη με βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος. Αν οι θεσμοί λειτουργούσαν σωστά, το ΕΣΡ θα έβαζε στοπ.

*** Οι έξι δημοσιογράφοι, λοιπόν, υπό την προστασία και με την πιο ενεργή παρουσία της ΕΣΗΕΑ στις συσκέψεις και στις συνεδριάσεις της διακομματικής επιτροπής θα έπρεπε να πουν «όχι». «Θέλετε να συμμετάσχουμε στο debate; Ωραία, αυτοί είναι οι όροι μας. Διαφορετικά ηχογραφήστε τις ερωτήσεις μόνοι σας κι απαντήστε επίσης μόνοι σας, να βουλιάξουμε ακόμα πιο βαθιά στη λίστα της Ελευθερίας του Τύπου». Τι θα έκαναν η διακομματική και οι πολιτικοί αρχηγοί; Προφανώς και θα δέχονταν. Δεν θα μπορούσαν να κάνουν αλλιώς. Στο τέλος τέλος ας μην γινόταν ένα τέτοιο ασφυκτικό debate, τουλάχιστον η ελληνική δημοσιογραφία θα είχε ένα λόγο να αισθάνεται υπερήφανη, που τόσο το έχει ανάγκη από το 2019 και μετά.
Ήδη ο Γιώργος Παπαδάκης είπε ότι δεν ξαναπάει σε κάτι τέτοιο.

*** Και εγώ, από την πλευρά μου, πιστεύω ότι τις εντυπώσεις, μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, κέρδισε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Από το κοινό στο οποίο απευθύνεται σίγουρα θα κερδίσει κάποιες μονάδες την 21η Μαΐου.

*** Αυτό έγινε χθες, μια μέρα μετά το debate.

*** Πάμε παρακάτω…

*** Με πολλούς τρόπους έχουν χαρακτηρίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι παλαμοκροτητές και τα «παπαγαλάκια» του. Σίγουρα όχι Κολοκοτρώνη κι ακόμα πιο σίγουρα… Durostick.
Μα Durostick;

*** Η πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής και υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία, Μαρία Ζάγκα, λέει δημόσια ότι λειτουργεί παρακράτος υπό την ανοχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τονίζοντας τη σημασία μείωσης του ΦΠΑ και το ΕΦΚ.
Μην τρελαίνεστε, δεν ασχολήθηκε κανείς. Τα Πετσωμένα ΜΜΕ έγραφαν ότι ο Τσίπρας κλέβει τα συνθήματα του Παπανδρέου. Αυτό έχει σημασία.

*** Κι άλλη όμως υποψήφια παρουσίασε μια άλλη εικόνα απ’ αυτή που μας παρουσιάζει ο Μητσοτάκης για όλη την Ελλάδα. Η κυρία από τη Λακωνία είπε ότι δεν γίνονται έργα στον νομό, δεν υπάρχει καλό οδικό δίκτυο και ούτε ένα καλό νοσοκομείο.

*** Υποψηφιότητα για το πιο παράδοξο ή παράταιρο προεκλογικό σποτ έθεσε η Νάντια Γιαννακοπούλου. Ίσως να της έστειλε κάποιον επικοινωνιολόγο ο Άδωνις ή μπορεί να το έφτιαξε ο ίδιος ο Άδωνις. Απολαύστε το…

*** Η Πανσπουδαστική, η παράταξη του ΚΚΕ, αναδείχθηκε πρώτη στις φοιτητικές εκλογές για άλλη μία χρονιά. Η ΔΑΠ, όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος λέει ότι αυτή αναδείχθηκε νικήτρια. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί η ΝΔ στήνει κάθε κοινοβουλευτική προσπάθεια και κουρελοποιεί το Σύνταγμα κατά το δοκούν. Αυτοί ήταν πάντα, αυτοί είναι και αυτοί θα είναι και στο μέλλον.

*** Η κοινωνική πολιτική της ΝΔ αποτυπωμένη σε μια φωτογραφία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter