Μια ιστορία από τη… Μουσική

Μια ιστορία από τη… Μουσική

Για το «Παράξενο φορτίο» της κιθαρίστριας Στέλλας Κυπραίου που έφυγε από τη ζωή

Η ιδιότητά της ως κιθαρίστριας ταυτισµένης κατά κόρον µε τον Χατζιδάκι (αν κι είχε συνεργαστεί µε τους πάντες από τους Έλληνες συνθέτες) είχε αφήσει σε δεύτερη µοίρα, µοιραία, την άλλη της ιδιότητα, της συνθέτριας. Το 1982, έχοντας ήδη ξεκινήσει συνεργασία µε τον Χατζιδάκι, συµµετείχε ως δηµιουργός στους Β΄ Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση του µεγάλου συνθέτη, παρουσιάζοντας το τραγούδι της «Και λες πως είναι Τρίτη» µε την ερµηνεία της Φωτεινής Σαββατιανού. Λίγα χρόνια µετά η Κυπραίου µε την προτροπή του Χατζιδάκι εξέδωσε από τον Σείριο, τη δισκογραφική στέγη του, έναν ολόκληρο δικό της κύκλο τραγουδιών µε τίτλο «Παράξενο φορτίο». Οι στίχοι ήταν της Αγαθής ∆ηµητρούκα και τραγουδούσε ο Γιάννης Θωµόπουλος, ο τέως σύζυγός της και πατέρας του µοναχογιού τους, του γνωστού ηθοποιού Πάρη Θωµόπουλου. Να τι µου είχε απαντήσει η ίδια η Κυπραίου τον Ιανουάριο του 2005 σε συνέντευξη για το περιοδικό «Ηχος» όταν της είχα πει πως το τραγούδι «Κοριτσάκι στη Νεµέα» από εκείνο τον δίσκο ήταν και ένα από τα αγαπηµένα µου: «Είναι συγκινητικό αυτό που µου λέτε. Είναι κρίµα που δεν είχε την τύχη που του άξιζε αυτός ο δίσκος και το λυπηρό είναι πως αφού εξαντλήθηκαν τα πρώτα κοµµάτια που είχε κυκλοφορήσει ο Σείριος, δεν επανεκδόθηκε γιατί είχε χαθεί η µήτρα».

∆εν θα µπορούσα στην ίδια συνέντευξη να µην έχω ρωτήσει την κιθαρίστρια του Χατζιδάκι για κάποιο περιστατικό από την επί πολλά χρόνια σκηνική τους συνεύρεση: «Ενα καλοκαίρι είχαµε συναυλία στη λίµνη της Βουλιαγµένης. Τότε το αεροδρόµιο ήταν στο Ελληνικό και τα αεροπλάνα πέρναγαν από πάνω µας πολύ χαµηλά και µε µεγάλη συχνότητα. Κάθε φορά λοιπόν που πέρναγε ένα αεροπλάνο ο Μάνος Χατζιδάκις διέκοπτε τη µουσική, περίµενε υποµονετικά να περάσει και ξεκινούσαµε πάλι το κοµµάτι απ’ την αρχή. Πολλές φορές είχε σταµατήσει την εκτέλεση ενός τραγουδιού γιατί ο κόσµος άρχιζε τα ρυθµικά παλαµάκια ή γιατί γινόταν κάποιος θόρυβος».

Γνωρίζαµε πως η Κυπραίου πάλευε µε τον καρκίνο τουλάχιστον για µια δεκαπενταετία, όµως η είδηση του θανάτου της έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, µε τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης να γεµίζουν από αναρτήσεις συναδέλφων της όλο αγάπη για την ίδια και την τέχνη της. Η γελαστή όµορφη Στέλλα, η «ξανθιά οπτασία» και η «Χρυσή ψηφίδα στην Ορχήστρα των Χρωµάτων» σύµφωνα µε τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, που η κλασική κιθάρα έµοιαζε προέκταση των χεριών της, ταξίδεψε προς τον Σείριο για να συναντήσει τον µέντορά της Μάνο Χατζιδάκι µέχρι τη συντέλεια των αιώνων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter