Μια Κομισιόν πιο… σκοτεινή απ’ τις άλλες

Μια Κομισιόν πιο… σκοτεινή απ’ τις άλλες

Διαφθορά και σκοτεινά συμφέροντα υποψήφιων επιτρόπων

Με τον τίτλο «Νέα Επιτροπή: Σκιές διαφθοράς και συγκρούσεις συμφερόντων» το Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (CEO) δημοσίευσε πρόσφατα μια αποκαλυπτική έρευνα για τους προτεινόμενους επιτρόπους της νέας Κομισιόν.

Ούτως ή άλλως, τις «περίφημες» επιλογές της νέας προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τις είδαμε με το «καλημέρα σας». Πρώτον, από την απόρριψη –για πρώτη φορά και προτού καν αρχίσουν οι ακροάσεις των επιτρόπων– δύο υποψηφίων από την επιτροπή Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου: της Ρουμάνας Ροβάνα Πλαμπ (Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών), που προτάθηκε για τον τομέα των μεταφορών, και του Ούγγρου Λάζλο Τροσκάνι (ΕΛΚ), που επρόκειτο να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και δεύτερον, από τη… φαεινή ιδέα να ανακηρυχθεί ο υποψήφιος αντιπρόεδρός μας Μαργαρίτης Σχοινάς υπεύθυνος για την «προστασία του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής»!

Μάλιστα η Ρ. Πλαμπ κατηγορείται για δανειοδότηση από ιδιώτη, ύψους 800.000 ευρώ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία, ενώ στην πατρίδα της αλλά και στην ΕΕ δήλωσε άλλα περιουσιακά στοιχεία, με τη διαφορά να ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ! Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγορείται στη Ρουμανία ότι πούλησε παράνομα νησί του Δούναβη σε ιδιωτικές εταιρείες! Και όχι μόνον. Η παρ’ ολίγον επίτροπός μας επί των μεταφορών κατηγορείται επίσης ότι είχε αυτοκίνητο με βουλγαρικές πινακίδες προκειμένου να γλιτώσει τον λεγόμενο οικο-φόρο που η ίδια είχε θεσπίσει ως υπουργός!

Οσο για τον Ούγγρο υποψήφιο επίτροπο Λ. Τροσκάνι, το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό –ότι έχει διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης της ακροδεξιάς κυβέρνησης του Βίκτορ Ορμπάν η οποία κατηγορείται για παραβιάσεις των κανόνων του κράτους δικαίου και για ρατσισμό– αλλά και… πρακτικό, αφού οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν με την εκτίμηση του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών «για τη σκοτεινή σχέση του Τροσκάνι με τη δικηγορική εταιρεία του»!

Μετεξεταστέα στο μεταναστευτικό

Εκτός από τους απορριφθέντες, πάντως, είχαμε και μία… μετεξεταστέα! Πρόκειται για τη Σουηδή υποψήφια για το κρισιμότατο χαρτοφυλάκιο των μεταναστευτικών ζητημάτων Ιλβα Γιούχανσον. Η επιτροπή δεν έμεινε ικανοποιημένη από τις απαντήσεις της αναφορικά με το πώς σκέφτεται να δράσει για να εκπληρώσει τα νέα της καθήκοντα.

Συγκεκριμένα, στην πρώην υπουργό από τη Σουηδία δόθηκε κατάλογος ερωτήσεων που θα πρέπει να απαντήσει γραπτώς. Αν η επιτροπή δεν μείνει ικανοποιημένη από τις απαντήσεις που θα πάρει, η Γιούχανσον θα περάσει από νέα ακρόαση!

Πιο εντυπωσιακά, όμως, είναι τα ευρήματα της έρευνας του Παρατηρητηρίου σύμφωνα με τα οποία υπάρχει ανησυχία για υποψήφιους επιτρόπους εξαιτίας πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ορισμένοι κατέχουν μετοχές σε εταιρείες ορυκτών καυσίμων ή διατηρούν «υπερβολικά» στενές σχέσεις με επιχειρήσεις. Και φυσικά υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες γίνονται έλεγχοι για διαφθορά, ενώ οι ευρωβουλευτές διαμαρτύρονται για την έλλειψη ισχυρής και διαφανούς διαδικασίας για την ορθή εξέταση των συμφερόντων των ορισθέντων επιτρόπων.

Παράλληλα, τα ονόματα πολλών από τους 26 υποψήφιους επιτρόπους που πρότειναν οι εθνικές κυβερνήσεις με τη συμφωνία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προκαλούν ανησυχία, καθώς τουλάχιστον τρεις εξ αυτών βρίσκονται στο επίκεντρο ερευνών από αστυνομικές αρχές ή από οργανισμούς καταπολέμησης της απάτης με την κατηγορία της κακής χρήση δημόσιων κονδυλίων και της διαφθοράς.

Ο «κομμένος» Τροσκάνι, η πιο σκοτεινή περίπτωση

Το πιο αμφιλεγόμενο όνομα στον κατάλογο των υποψήφιων επιτρόπων, σύμφωνα με την έρευνα του Παρατηρητηρίου, είναι ο Ούγγρος Λ. Τροσκάνι, που κόπηκε από την αρμόδια επιτροπή. Ο ρόλος του υπουργού Δικαιοσύνης στην κυβέρνηση του Β. Ορμπάν, που πρωτοστατούσε στις επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, δεν ήταν φυσικά η βασική αιτία για την απόρριψή του.

Ως υπουργός Δικαιοσύνης του Ορμπάν δημιούργησε ένα διοικητικό δικαστήριο, το οποίο –εφόσον εγκριθεί– θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για θέματα όπως το εκλογικό δίκαιο, η διαφθορά, το δικαίωμα διαμαρτυρίας και η ελευθερία της πληροφόρησης. Αυτός ο νέος φορέας όμως θα απαρτίζεται από δικαστές που επιλέγονται άμεσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης, διακινδυνεύοντας έτσι την ανεξαρτησία του και διαβρώνοντας περαιτέρω το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία!

Επιπλέον, η συμμετοχή του σε δικηγορική εταιρεία της Ουγγαρίας ήταν μάλλον η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τα μέλη της επιτροπής, τα οποία απέρριψαν την υποψηφιότητά του. Ο Τροσκάνι συνέστησε αυτήν τη νομική εταιρεία το 1991, με συνεργάτες που ασχολούνται με το «διεθνές εμπορικό και επιχειρηματικό δίκαιο» και διαφημίζουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών και χρηματοπιστωτικών, συγχωνεύσεων και εξαγορών, της διεθνούς διαιτησίας και της φορολόγησης. Η εταιρεία, με γραφεία στην Ουγγαρία και στις Ηνωμένες Πολιτείες, διαθέτει ιδιαίτερα διάσημους πελάτες, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas, η OTP Bank, η Uber αλλά και η ουγγρική κυβέρνηση!

Παρότι ο ίδιος είχε δηλώσει προ μηνός στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» ότι «δεν συμμετείχε οικονομικά στην εταιρεία περισσότερο από έναν χρόνο», φαίνεται ότι αυτή η διαβεβαίωση δεν ήταν αρκετή ώστε να πείσει τα μέλη της επιτροπής για την ανεξαρτησία τού πρώην πλέον υποψήφιου επιτρόπου Διεύρυνσης της ΕΕ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter