Μια libra θέλει να γίνει… λίρα

Μια libra θέλει να γίνει… λίρα

Το_x000D_
δικό της κρυπτονόμισμα, μια μορφή ηλεκτρονικού χρήματος η ασφάλεια του οποίου_x000D_
βασίζεται στους θολούς κανόνες της κρυπτογραφίας, ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη_x000D_
διαδικτυακή αγορά το 2020 η εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης Facebook. 

Με φόντο το βαρύ σκάνδαλο εκμετάλλευσης προσωπικών δεδομένων δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων από την εταιρεία Cambridge Analytica, στο οποίο ο τεχνολογικός κολοσσός έπαιξε τον αμαρτωλό ρόλο του διαμεσολαβητή, η είδηση δεν άρεσε σε πολλούς.

Και το όνομα αυτού libra, από τη λίβρα, τη ρωμαϊκή μονάδα μέτρησης βάρους στην οποία βασίστηκε αργότερα η συντομογραφία (£) της λίρας Αγγλίας.

Θα είναι «παγκόσμιο νόμισμα με στόχο να διευκολύνει τις ηλεκτρονικές συναλλαγές 1,7 δισεκατομμυρίου ανθρώπων σε όλο τον κόσμο οι οποίοι δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό ανακοίνωσε η εταιρεία. Αντίθετα, όμως, πολλοί πιστεύουν ότι πραγματικός στόχος είναι η αποκόμιση κέρδους από όσους έχουν και τραπεζικό λογαριασμό και εκτελούν καθημερινά συναλλαγές μέσω e-banking και αγορές online.

Πώς ακριβώς θα λειτουργεί; Πρακτικά η ηλεκτρονική εφαρμογή Calibra, το ψηφιακό πορτοφόλι το οποίο θα πηγαίνει χέρι χέρι με το libra, θα «τυπώνει» σωρηδόν ψηφιακά αριθμημένα νομίσματα, τα οποία οι χρήστες θα αγοράζουν έναντι πραγματικού χρήματος και θα τα μεταφέρουν σε κάποιο φυσικό πρόσωπο ή μια επιχείρηση με αντάλλαγμα ένα προϊόν ή μια υπηρεσία. Αυτοί θα μπορούν είτε να τα μετατρέπουν σε πραγματικό χρήμα είτε να συνεχίζουν τις διαδικτυακές συναλλαγές. Και ούτω καθεξής.

Την εποπτεία των συναλλαγών θα αναλάβει η Libra Association, θυγατρική του Facebook με έδρα την Ελβετία, στην οποία συμμετέχουν εταιρείες με εμπειρία στις τραπεζικές δοσοληψίες, όπως η PayPal, η Visa, η MasterCard, αλλά και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες, όπως οι Uber, Lyft και Spotify, οι οποίες έχουν ρίξει τον οβολό τους (τουλάχιστον 8,8 εκατ. ευρώ έκαστη) για να συμπεριληφθούν στα ιδρυτικά μέλη της Libra Association.

Θα υπάρχει δέλεαρ στην αρχή; Ναι. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι σε πρώτη φάση το Facebook θα διοχετεύσει σαν δέλεαρ μικρά ποσά του κρυπτονομίσματος δωρεάν, με σκοπό να βάλει μπρος τον ψηφιακό του μηχανισμό. Σε δεύτερη φάση αναμένεται τα ιδρυτικά στελέχη της Libra Association να πληρώνουν μέρος του μισθού των υπαλλήλων τους σε κρυπτονόμισμα. Αυτό που θεωρείται –εύλογα– πολύ πιθανό είναι ότι πρώτες οι εταιρείες που έσπευσαν να στηρίξουν το νέο εγχείρημα της Facebook θα καταστήσουν δυνατή την πληρωμή των υπηρεσιών τους με libra. Δηλαδή, θα μπορεί κανείς να καλεί ταξί (ή ποδήλατο ή πατίνι), να παραγγέλνει καφέ, να ψωνίζει διαδικτυακά.

Δύσπιστοι και καχύποπτοι οι περισσότεροι με τη νέα κίνηση του τεχνολογικού κολοσσού που θέλει να γίνει και τράπεζα για τους χρήστες του

Τι λένε οι επικριτές του;

«Τα κάναμε θάλασσα με τα προσωπικά σας δεδομένα τα οποία δώσαμε όπου μπορούσαμε. Και επιτρέψαμε σε ξένους παράγοντες να ανακατευτούν στις εκλογές σας. Ας δούμε τώρα τι μπορούμε να κάνουμε στον τραπεζικό τομέα!»

Ετσι συνοψίζει σε άρθρο του στον βρετανικό «Guardian» o ειδικός σε θέματα τεχνολογίας Τσαρλς Αρθουρ την απόφαση του Facebook να μπει στα χωράφια της κρυπτονομισματικής αγοράς.

Ποια είναι τα βασικά προβλήματα; Τρία είναι τα βασικά προβλήματα που εντοπίζει ο Αρθουρ. Πρώτον, η… εμπειρία που έχει η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης στην ανεπαρκή προστασία των προσωπικών δεδομένων των δισεκατομμυρίων χρηστών της, όπως απέδειξε το σκάνδαλο Cambridge Analytica.

Η απάντηση της εταιρείας είναι ότι θα φυλάει χωριστά τα δεδομένα των διαδικτυακών τραπεζικών συναλλαγών από τα δεδομένα που προέρχονται από τα προφίλ στην κοινωνική πλατφόρμα.

«Οι πληροφορίες των λογαριασμών των πελατών της Calibra δεν θα χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν τη στόχευση των διαφημίσεων για τα προϊόντα της οικογένειας του Facebook» είπε. Και ήδη τα κενά που μπορεί αργά ή γρήγορα να συμπληρωθούν στα ψιλά γράμματα είναι ορατά.

Το δεύτερο είναι η ασυνέπεια που έχει επιδείξει ο τεχνολογικός κολοσσός στην εφαρμογή των δικών του κανόνων, η οποία έχει συχνά πυκνά παρενέργειες. Εξού και η όχι σπάνια αναθεώρησή τους.

Το τρίτο πρόβλημα είναι το ενδεχόμενο το νέο κρυπτονόμισμα να έχει τέτοια πέραση, ώστε να αποκτήσει τη δική του υπόσταση. «Το Facebook θέλει να είναι πλέον κυβέρνηση» προειδοποιεί η πανεπιστημιακός Λάνα Σβαρτς.

Και ο Αρθουρ διερωτάται: «Τι θα συμβεί αν σε άλλες κυβερνήσεις δεν αρέσει ο αντίκτυπος του libra στο δικό τους νόμισμα και αποφασίσουν να μπλοκάρουν το Facebook; Τι θα συμβεί με τα χρήματα των πολιτών τους που θα είναι δεσμευμένα στη Libra;». Ιδού άλλο ένα από τα (πολλά) αναπάντητα ερωτήματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter