Μια μεγάλη σκακιέρα το ΚΙΝΑΛ

Μια μεγάλη σκακιέρα το ΚΙΝΑΛ

Ζυμώσεις και κινήσεις για την εκλογή του νέου προέδρου, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να έχει τη στήριξη του… Κυριάκου και τον Χάρη Καστανίδη να μοιράζεται μια δεξαμενή ψήφων με τη Φώφη Γεννηματά.

Το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα θα συνεδριάσει, πλην συγκλονιστικού απροόπτου, η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος Αλλαγής ύστερα από δύο ολόκληρα χρόνια λόγω πανδημίας και περιοριστικών μέτρων.

Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι κάτι παραπάνω από θυελλώδης αφενός λόγω της συσσωρευμένης έντασης που τροφοδοτούν οι υψηλοί τόνοι τους οποίους συνεχίζει να χρησιμοποιεί στις δημόσιες κομματικές του εμφανίσεις ο Ανδρέας Λοβέρδος (προκαλούν έντονο εκνευρισμό στην ηγεσία του Κινήματος), αφετέρου λόγω των πολύ σημαντικών αποφάσεων που καλείται να λάβει.

Πρωτίστως, τα μέλη της ΚΕ πρέπει να αποφασίσουν για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για τον νέο/νέα πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ με δεδομένο ότι η τετραετής θητεία της Φώφης Γεννηματά εκπνέει τον προσεχή Νοέμβριο και, σύμφωνα με το καταστατικό, μέχρι τότε πρέπει να εκλεγεί ο/η νέος/νέα πρόεδρος. Η πιο πιθανή ημερομηνία πάντως είναι περί τα τέλη Νοεμβρίου, αρχές Δεκεμβρίου.

Θα ψηφίσουν για αρχηγό μέλη και φίλοι του Κινήματος

Δευτερευόντως, τα μέλη της ΚΕ πρέπει να αποφασίσουν αν θα συσταθεί επιτροπή κοινής αποδοχής η οποία θα αναλάβει να φέρει σε πέρας την εκλογική διαδικασία στα πρότυπα της επιτροπής Αλιβιζάτου το 2017. Το ρεπορτάζ λέει ότι όλοι συμφωνούν σε αυτό και το μεγάλο ζήτημα είναι φυσικά η σύνθεσή της.

Το πιο δύσκολο όμως στοίχημα που έχουν μπροστά τους στο ΚΙΝΑΛ είναι η συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι αυτές θα είναι ανοιχτές, θα ψηφίσουν δηλαδή τα μέλη και οι «φίλοι» του κόμματος. Ωστόσο «αυτό το “φίλοι” χρειάζεται να αποσαφηνιστεί» λέει στο Documento κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος. «Δεν μπορεί δηλαδή» συνεχίζει το ίδιο στέλεχος, «να δουν φως και να μπουν και οι ψηφοφόροι, για παράδειγμα, των άλλων κομμάτων».

Θα μπορούσε όσοι ψηφίζουν να εγγράφονται και μέλη του Κινήματος με υποχρέωση παραμονής ενός έτους και να πληρώνουν και τη σχετική συνδρομή. Η αλήθεια είναι ότι η πλευρά της Φώφης Γεννηματά φοβάται μαζική προσέλευση «φίλων» της ΝΔ, που θα πριμοδοτήσουν για παράδειγμα τον Ανδρ. Λοβέρδο επειδή τον θεωρούν πιο φιλικό προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, στη Χαριλάου Τρικούπη είναι γνώστες δημοσκόπησης η οποία δείχνει πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη με τον Ανδρ. Λοβέρδο και τη Φώφη Γεννηματά να ακολουθούν με μικρές διαφορές μεταξύ τους, γεγονός που δείχνει ότι το πέρασμα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Η υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη

Το τοπίο μπορεί να αλλάξει και από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του πρώην υπουργού και βουλευτή Θεσσαλονίκης Χάρη Καστανίδη, ο οποίος το πρωί της περασμένης Τετάρτης ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Στελέχη κοντά στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ παραδέχονται ότι η Φώφη Γεννηματά και ο Χ. Καστανίδης «έχουν κοινές δεξαμενές», κάτι που μπορεί να στερήσει από τη νυν πρόεδρο το πέρασμα στον δεύτερο γύρο. Το ζήτημα πάντως για τον Χ. Καστανίδη είναι η όποια προβολή του από τα ΜΜΕ διότι από πολλούς θεωρείται στέλεχος με αρχές και με πολιτική επάρκεια να αντιμετωπίσει για παράδειγμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στα υπέρ του, λένε ορισμένοι, είναι και το γεγονός ότι είναι ο πρώτος Πόντιος και Bορειοελλαδίτης πολιτικός που διεκδικεί την ηγεσία του Κινήματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Χ. Καστανίδης, μιλώντας στο Documento, σημειώνει ότι ο δικός του ρόλος είναι να προστατεύσει «την ηγεμονία της πολιτικής. Να απαντήσουμε στο ερώτημα ποιες είναι οι ιδέες του δημοκρατικού σοσιαλισμού σήμερα και πώς θα βοηθήσουμε τη χώρα. Έτσι θα αντιπαρατεθούμε και στην προσπάθεια μακράς ηγεμονίας της Δεξιάς».

Δεν θα είναι υποψήφιος ο Παύλος Γερουλάνος

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ο Παύλος Γερουλάνος δεν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος. Με δεδομένη την ανακοίνωση Καστανίδη κάτι τέτοιο θα τριχοτομούσε μια δεξαμενή μελών και ψηφοφόρων και δεν υπάρχει κάποιος λόγος να συμβεί αυτό. Ο ίδιος θα συνεχίσει αυτό που κάνει και τώρα, τις πολιτικές του δηλαδή σε όλη την επικράτεια με στόχο να διαμορφώσει έναν ευρύτερο κύκλο γύρω από το όνομά του και φυσικά να επιδιώξει την εκλογή του στις επόμενες εκλογές στην Α΄ Αθηνών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκκρεμότητες στο ΚΙΝΑΛ είναι πολλές, όπως και οι φιλοδοξίες, και το κλίμα στο εσωτερικό του Κινήματος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να φορτιστεί επικίνδυνα. Για παράδειγμα, υπάρχουν στελέχη που κατηγορούν τον Ανδρ. Λοβέρδο για στημένο παιχνίδι και για συμφωνία να στηρίξει τον Ν. Ανδρουλάκη, όπως λένε, στον δεύτερο γύρο σε περίπτωση που βρεθεί εκεί μαζί με τη Φ. Γεννηματά. Μια στήριξη που θα έχει αποτέλεσμα την άτυπη δυαρχία (Λοβέρδος μέσα, Ανδρουλάκης έξω) η οποία θα κατευθύνει το ΚΙΝΑΛ στη συνεργασία με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη, αν και εφόσον οδηγήσει εκεί το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, οι οποίες ως γνωστόν θα διεξαχθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

Σχολιάζοντας την κατάσταση στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, ιστορικό στέλεχος του Κινήματος θυμίζει ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου συνήθιζε να λέει: «Όλα είναι παιχνίδι του μυαλού· αν δεν συγκινήσεις στην πολιτική δεν πας μακριά».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter