Μια μικρή νίκη για τους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής στο ευρωκοινοβούλιο

Μια μικρή νίκη για τους κατοίκους της Β.Α. Χαλκιδικής στο ευρωκοινοβούλιο

Οι κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής είχαν αρκετά χρόνια να ακούσουν μια ευχάριστη είδηση. Ειδικά εκείνοι που εντάχθηκαν στο κίνημα κατά της περίφημης «επένδυσης» υπέστησαν διώξεις, σύρθηκα και σέρνονται ακόμη στα δικαστήρια και λοιδορήθηκαν από την πλειοψηφία των ΜΜΕ ως γραφικοί που δεν θέλουν την ανάπτυξη.

Ευθύνες υπήρχαν και υπάρχουν με όλες τις κυβερνήσεις. Όχι μόνο με τη σημερινή που εμφανίζεται ως το μακρύ χέρι της εταιρείας στην περιοχή. Άλλωστε ο Άδωνης Γεωργιάδης έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα στο προσωπικό του κοντέρ με κράνος της εταιρείας να υπερασπίζεται δήθεν τις θέσεις εργασίας. Ευθύνες υπάρχουν και για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία αν και λεκτικά τουλάχιστον ήταν απέναντι στην εταιρία 4,5 χρόνια έπαιξε μόνο καθυστέρηση στρώνοντας το έδαφος στη ΝΔ .

Σήμερα οι κάτοικοι πέτυχαν μια μικρή πρώτη νίκη που δεν ξέρουμε βέβαια αν θα έχει και ποια συνέχεια. Αλλά είναι μια νίκη. Η αρμόδια για τις Αναφορές πολιτών Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (PETI) αποφάσισε να διατηρήσει ανοιχτό το ζήτημα και να συνεχίσει την διερεύνησή του και με αποστολή Περιβαλλοντικών Παρατηρητών, προκειμένου να εξετάσουν επί τόπου τις καταγγελίες για τις καταστροφικές επιπτώσεις στο περιβάλλον της περιοχής.

Όσοι το θωρούν λίγο, να τους πούμε ότι δεν είναι. Η επιτροπή αυτή είναι εκείνη που προτείνει το νομοθετικό έργο στην Κομισιόν. Η σημαντική αυτή εξέλιξη είναι νίκη πρώτα και κύρια του κινήματος των κατοίκων, οι οποίοι για μια ακόμη φορά παρουσιάστηκαν στην Επιτροπή με ολοκληρωμένες και πλήρως επιστημονικά τεκμηριωμένες θέσεις, γεγονός που διαμόρφωσε συνθήκες ομοφωνίας για τη λήψη της τελικής απόφασης. Χαρακτηριστική ήταν η συμφωνία και του Εκπροσώπου του ΕΛΚ Ρουμάνου Ευρωβουλευτή Lóránt Vincze.

Στη συζήτησε πήρε μέρος και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης ο οποίος υπερασπίστηκε τον αγώνα των κατοίκων, που όλα αυτά τα χρόνια παλεύουν ενάντια στα συμφέροντα που προώθησαν την εγκληματική για το περιβάλλον και τις ζωές τους επένδυση.

Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή στην νομική τεκμηρίωση της σημερινής παρουσίας στην Επιτροπή του γνωστού για τους αγώνες του στο πλευρό των κατοίκων νομικού, Αλέξανδρου Αδαμίδη.

Καθοριστική ήταν και η διαμεσολάβηση του Αλέξη Γεωργούλη, ο οποίος είναι ο μαναδικός Έλληνας μέλος της Επιτροπής Αναφορών.

Δείτε την ομιλία του Κώστα Αρβανίτη στην επιτροπή

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter