Μια ωδή για την ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο

Μια ωδή για την ειρήνη στο Πολεμικό Μουσείο

Με μεγάλη επιτυχία γιορτάστηκε στο Πολεμικό Μουσείο η Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης με καλλιτεχνική εκδήλωση την οποία κάλυψαν ειδησεογραφικά πέντε τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας.

Πολιτικοί, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, εικαστικοί και άνθρωποι του πνεύματος παρευρέθηκαν στον εξωτερικό χώρο του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, ο οποίος φωτίστηκε για πρώτη φορά με 3d mapping, που επιμελήθηκε ο γνωστός σκηνοθέτης Αντώνης Σωτηρόπουλος, ενώ την ενδυματολογική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο eco editor stylist Δημήτρης Γραμματικογιάννης. Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος επισήμανε τον σημειολογικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, καθώς διαδραματίστηκε σε έναν συμβολικό χώρο όπως είναι αυτός του Πολεμικού Μουσείου. Αναφερόμενος στα αγαθά της ειρήνης και τα καταστροφικά αποτελέσματα του πολέμου, ο κ. Λιάσκος υπενθύμισε τη διαχρονική φράση του Ηρόδοτου: «Στην ειρήνη οι γιοι θάβουν τους πατεράδες τους. Αντίθετα, στον πόλεμο οι πατεράδες θάβουν τους γιούς τους». Παράλληλα, από το βήμα του Πολεμικού Μουσείου έστειλε το μήνυμα πως «πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις και τις προσπάθειές μας για διαρκή ειρήνη, ελευθερία, αγάπη και δικαιοσύνη στη χώρα μας, την Ευρώπη και στον κόσμο γενικότερα». Και ο πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου κατέληξε υπογραμμίζοντας πως για να πετύχουμε την παγκόσμια ειρήνη πρέπει να ξεκινήσουμε από μέσα μας με το να αποδεχθούμε τον εαυτό μας. Μόνο η αυτογνωσία σε συνδυασμό με την αποδοχή μπορεί να φέρει την ειρήνη.

Οι ηθοποιοί, Ναταλία Δραγούμη, με την κόρη της Κλειώ Ρόμπερτς, η Μάρα Δαρμουσλή, ο Θανάσης Κουρλαμπάς, η Νίκη Παλληκαράκη, ο Ορέστης Τρίκας, ο Ορέστης Τσανγκ, η Θεοδώρα Σιάρκου, η Μαρία Δεληκωνσταντίνου, η Τζούλι Τσόλκα και η παρουσιάστρια της εκπομπής «Eco γεγονότα» Σάρα Σιαμπλή, απήγγειλαν ποιήματα με φόντο τα πολεμικά αεροπλάνα του μουσείου. Ταυτόχρονα ένωσαν τις φωνές τους μέσα από τις τέχνες τους κι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα, οραματιζόμενοι την αγάπη και την αλληλεγγύη της ανθρωπότητας, που είναι και το τελικό διαβατήριο για την πολυπόθητη παντοτινή ειρήνη. Το δρώμενο πλαισίωσαν μουσικά η Ελένη Δήμου, η Αλεξάνδρα Κόνιακ με τον Χρίστο Σερενέ στα πλήκτρα και ο Γιώργος Περού με τη Λόλα Γιαννοπούλου στα φωνητικά και τον Μιχάλη Δήμου στο βιολί.

Στην εκδήλωση οι καλεσμένοι θαύμασαν εικαστικά εκθέματα performance των δημιουργών Χριστιάνα Βαρδάκου, Κατερίνα Γκάβα, Άννας Δημητρίου, Maria Ignazio Zairi, Δημήτριου Καραμούζα, Βασιλικής Κούκου, Σταυρούλας Μητσάκου, Αθανασίου Παναγιώτου, Νίνας Παναγοπούλου, Ελένης Σιακανδάρη και Αθηνάς Πασχαλίδη.

Ακολουθεί η συνέντευξη με τον eco editor stylist Δημήτρη Γραμματικογιάννη

Πώς είναι δυνατόν ένα δρώμενο μόδας μες στο Πολεμικό Μουσείο να γιορτάσει την παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην Ειρήνη;

Ναι, ήταν μια πρόκληση όταν το πρότεινα στην IP Projects αλλά η πρόεδρος Ιωάννα Πατσουλάκη, ως δραστήριο άτομο, ενθουσιάστηκε και με τη βοήθεια των ανθρώπων του μουσείου, του προέδρου Αναστάσιου Λιάσκου, του υπεύθυνου εκδηλώσεων Γιάννη Κοροδήμου και του αξιωματικού Βασίλη Κοντογιώργου που μας συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή και βοήθησαν σε όλη τη διάρκεια έγινε πραγματικότητα. Ο τίτλος του δρώμενου ήταν «Ωδή στην ειρήνη». Το μήνυμα που ακούστηκε στην έναρξη του γεγονότος ήταν η ερώτηση «Αν είναι δυνατόν σε μια εποχή που παγκόσμια οι ηγέτες αδυνατούν να σβήσουν τις φωτιές και να σώσουν τους λαούς τους από τις επερχόμενες πλημμύρες, πώς μπορούν να μη μετατρέπουν τους στρατούς τους σε οικολογικούς στρατούς που να σώζουν ζωές και όχι να αφαιρούν;». Σκεφτείτε ότι ήδη από τον Μάρτιο του 2020 λόγω Covid-19, o γενικός γραμματέας  των Ηνωμένων Εθνών Antonio Guterres πρωτοστάτησε για να ζητήσει την παύση πυρός, προκειμένου να πολεμήσουμε όλοι μαζί τον ιό. Αλλά και στον ΟΗΕ και στην ΕΕ ήδη υπάρχουν φωνές που διεκδικούν να μάθουμε το οικολογικό αποτύπωμα του στρατού παγκόσμια. Όμως, πιστέψτε με, η αλλαγή σε στρατό οικολογικό δεν είναι τόσο ουτοπιστικό που φαντάζει. Υπάρχει ήδη το θετικό πράδειγμα των Ecological Task Force (ETF), οι οποίοι αναδασώνουν περιοχές που βρίσκονται σε έντονη υποβάθμιση, ο στρατός στο Ισραήλ που συνεργάζεται με επιστήμονες για να αναπτύξουν τα συστήματα παρακολούθησης του εχθρού σε συστήματα πρόβλεψης ακραίων φυσικών φαινομένων και μια μονάδα του ινδικού στρατού έχει φυτεύσει μια τεράστια έκταση με καρυδιές και chilgoza (είδος πεύκου) προκειμένου να αποτρέψει τους ντόπιους πληθυσμούς να μεταναστεύσουν.

Πώς όμως αυτό το αίτημα μπόρεσε να εξελιχθεί ως Art&Fashion event;

Το δρώμενο ξεκίνησε με τη Σάρα Σιαμπλή,  δημοσιογράφο στο «ECO γεγονότα» στο Mega, που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους όταν απήγγειλε το δελτίο του Αυγούστου για τις φωτιές που εξελλίσονταν σε Εύβοια, Αφίδνες, Καπανδρίτι και Ηλεία. Αμέσως μετά αυτό το φορτισμένο  δρώμενο ακούστηκε το τραγούδι του Φίλιππου Πλιάτσικα «Χρωστάω μια συγγνώμη». Στις σκάλες του Πολεμικού Μουσείου που άλλαξαν χρήση εκείνο το βράδυ και μετατράπηκαν σε καθίσματα, με τη βοήθεια της CΟCO-MAT, απλώθηκαν μαξιλάρια ώστε οι θεατές να απολαύσουν  ένα θεατρικό δρώμενο κάτω από την καθοδήγηση της σκηνοθέτριας Κωνσταντίνας Νικολαΐδης. Οι ηθοποιοί που έλαβαν μέρος ήταν η  Ναταλία Δραγούμη με τη κόρη της Κλειώ, Μάρα Δαρμουσλή, Ορέστης Τρίκας, Ορέστης Τσανγκ Νίκη Παλληκαράκη, Μαρία Δεληκωσταντίνου, Τζούλι Τσόλκα,Θεοδώρα Σιάρκου, Θανάσης Κουρλαμπάς και απήγγειλαν ποιήματα και λογοτεχνικά κείμεναμε φόντο τα πολεμικά αεροπλάνα του μουσείου. Με την τεχνική του 3Dmapping, που επιμελήθηκε ο Αντώνης Σωτηρόπουλος, το camouflage αεροπλάνο, μόνιμο έκθεμα του μουσείου, μετατράπηκε σε περιστέρι ενώ μηνύματα για την ελευθερία, αγάπη και αλλυλεγγύη, απαραίτητα χαρακτηριστκά όπως είπε και ο πρόεδρος του μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος για να επιτευχθεί η ειρήνη.

Γνωρίζοντας την ιδιότητα σου ως Eco Stylist να φανταστώ ότι τα εμπορικά σήματα  τα οποία επέλεξες  για το δρώμενο έχουν έντονα την κουλτούρα της αειφορίας, έτσι δεν είναι;

Ναι απόλυτα, τα μοντέλα από το πρακτορείο του Δημήτρη Μακρή, The Legion, ηθοποιοί αλλά και η χορευτική ομάδα της MataMarra Dance Turquoise ντύθηκαν με ελληνικά σχεδιαστικά ονόματα όπως Τάκης Γιαννέτος, Dimitris Dassios, Maison Faliakos (Χρήστος Πετρίδης & Βενέδικτος Αντύπας), Kooreloo (για πρώτη φορά ο διεθνής αυτός οίκος παρουσιάζει την πρώτη συλλογή ρούχων  άνοιξη – καλοκαίρι 2002 με σύγχρονες επεξεργασίες παραδοσιακών υλικών γεγονός που ενθουσίασε τους πάντες), MissIrlou Tailor που η θεματική συλλογή της ήταν μια άποψη αποδόμησης στρατιωτικών ρούχων, από την Κύπρο η σχεδιαστική ομάδα Μοτίβω που ανακυκλώνει ρούχα δημιουργώντας νέα καινοτόμα σχέδια. Kοσμήματα ήταν από τη Theodora D, καπέλα Karfil Hats και παπούτσια Dore Shoes, Boss Shoes, Tsakiris Mallas.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter