Μια πολύφερνη νύφη 123 ετών… ο ΣΕΓΑΣ!

Μια πολύφερνη νύφη 123 ετών… ο ΣΕΓΑΣ!

Τους τελευταίους 12 μήνες παρακολουθούμε μια συστηματική προσπάθεια την κυβέρνησης διαμέσου του υφυπουργού αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, υπό την υψηλή εποπτεία και συναίνεση του πρωθυπουργού να χειραγωγήσουν με άτσαλο τρόπο τις επικείμενες εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο υφυπουργός ήταν ο γενικός γραμματέας της ΝΔ όταν κερδήθηκαν οι εθνικές εκλογές του 2019.

Μέσω αλλεπάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων, χωρίς σαφή προσανατολισμό η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει κατά το δοκούν το εκλογικό σώμα ,τους εκλογείς και υποψηφίους των αρχαιρεσιών στις αθλητικές ομοσπονδίες.

Ενδεικτικά είδαμε ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ, προμηθευτές αθλητικού υλικού ομάδων και ομοσπονδιών, άτομα που είχαν έμμισθη θέση στις ομοσπονδίες, να μπορούν εκλεγούν πλέον μέσω της κατάργησης σχετικών κολλημάτων.

Θεσμοθέτηση ηλικιακών ορίων για συμμετοχή σε εκτελεστικές θέσεις ομοσπονδιών, διάταξη που φλερτάρει στενά με την αντισυνταγματικότητα, είναι κάτι που θα κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια όταν έρθει εκείνη η ώρα.

Αποτελεί κοινό τόπο ότι η Νέα Δημοκρατία αντιλήφθηκε ως ευκαιρία την άλωση των αθλητικών ομοσπονδιών. Μέσω της χειραγώγησης τους επιδιώκει την κοινωνική γείωση, με προφανές ζητούμενο την άντληση κοινωνικής επιρροής.

Απο την επίθεση-βουλιμία για τον έλεγχο των αθλητικών ομοσπονδιών από την κυβέρνηση, δεν ξεφεύγει η αρχαιότερη ελληνική Ομοσπονδια ο ΣΕΓΑΣ με ζωη 123 χρόνων, η μήτρα όλων των αθλητικών ομοσπονδιών στον ελληνικο χώρο.

Μια Ομοσπονδια, που κατάφερε μέσω των κυττάρων της λειτουργίας ,τα αθλητικά σωματεία στίβου να καλλιεργήσει σε χιλιάδες Έλληνες αξίες όπως το ευ αγωνίζεσθαι,την ευγενή άμιλλα,τον σεβασμό στο άτομο και το κοινωνικό σύνολο και τέλος την σωματική και ψυχική καλλιέργεια μέσω του κλασικού αθλητισμού.

Θα πει κάποιος είναι αυτά αρκετά;

Θεωρώ τα παραπάνω αποτελούν τις βασικές παραδοχές για τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας και τον αλληλοσεβασμό των πολιτών.

Ως επιστέγασμα όλων αυτών έχουμε να απαριθμήσουμε τις εκατονταδες διακρίσεις των Ελλήνων αθλητών στίβου σε Ολυμπιακό,παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό, βαλκανικό επίπεδο, επιτυχίες που συνεβαλαν στην εθνική ανάταξη σε δύσκολες ιστορικά περιόδους.

Ακόμα και όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με την εθνική χρεοκοπία ο Σεγας ήταν εκεί να στηρίξει το ελληνικο κλασικό αθλητισμό, τις διεθνείς επιτυχίες και το ελληνική υπερηφάνεια.

Όχι με παραδοσιακές μεθόδους γενναίας κρατικής χρηματοδότησης, αλλά μέσω λελογισμένης χρηστής οικονομικής διαχείρισης .

Ταυτόχρονα ανέπτυξε το σκέλος των ίδιων εσόδων μέσω της αναπτυξης του κλασικού μαραθωνίου της Αθήνας. Επένδυσε στον πόθο των δρομέων μαραθωνίου ανά τον κόσμο να αγωνιστούν στην κλασική πρότυπη διαδρομή του Φειδιππίδη, των πρώτων σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων του 1896 και των ολυμπιακών του 2004.

Ρίσκαρε, επένδυσε και πέτυχε όχι μόνο να σταθεί οικονομικά όρθιος, αλλά να βάλει στον τουριστικο χάρτη την Αθήνα το πρώτο δεκαπενθήμερο κάθε Νοεμβρίο, δηλαδή σε μια περίοδο με χαμηλές τουριστικές εισπράξεις και αφίξεις. Αποτελεσμα να ενισχυθεί απρόσμενα η τουριστική αγορα της Αθήνας, η απασχόληση και τα δημόσια ταμεία από τις αντίστοιχες τουριστικές εισπράξεις.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι επιτεύγματα όχι μόνο μιας διορατικης διευρυμένης διοίκησης του Σεγας με λίγους εμφανείς, αλλά πολλούς αφανεις ήρωες. Μιλάω ξεκάθαρα για τους ανθρώπους, λάτρεις του κλασικού αθλητισμού που κάνουν τη δουλειά στην βάση, στα αθλητικά σωματεία απο τον Εβρο ως την Ρόδο,από την Χίο ως την Ηγουμενίτσα, από τα Τρίκαλα ως την Πάτρα. Καθημερινά προσφέρουν απο τον προσωπικό τους χρόνο, βάζοντας πολλές φορές το χέρι στην τσέπη παρέα με τους γονείς των αθλητών. Βέβαια δεν πρέπει να παρασυρόμαστε απο «συναδελφικό παραγοντισμό» γιατί τελικά οι πραγματικοί ήρωες και πρωταγωνιστές είναι οι αθλητές σε οποιαδήποτε ηλικία και διοργάνωση απο τα διασυλλογικά των μικρών ηλικιών ως τους Ολυμπιακούς αγώνες. Για αυτούς λειτουργεί όλο αυτό το οικοσύστημα και πραγματικά το αξίζουν ότι και αν πετυχαίνουν τελικά.

Η κυβέρνηση υποκινούμενη απο τις μισαλλόδοξες επιθυμίες αποπειράται να ελέγξει τον ιστορικό αθλητικό οργανισμό με απώτερο στόχο πολιτικά – εκλογικά οφέλη.

Συστηματικά μέσω παχυλά αμειβομενων κονδυλοφόρων, που επιτίθενται σε όλο αυτό το εθελοντικό κατά βάση οικοσύστημα.

Την ίδια στιγμή πρόσφατες ειναι οι αποκαλύψεις για απευθείας ανάθεση σειράς 85 συνεντεύξεων διαρκειας 15’ η καθεμία με πληρωμή σχεδόν μισού εκατ. € σε εταιρία συμφερόντων του επικοινωνιακού βραχίονα της επίθεση που δέχεται ο ΣΕΓΑΣ.

Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό για να επιχειρείς καθημερινά να δολοφονείς κάποιους μέσω Διαδικτύου.

Προσωπικά πάντως θα αισθανόμουν άβολα αν ήμουν κάποιος από τους πρωταθλητές που υποστηρίζουν την «αλλαγή» στον Σεγας, ειδικά αν είχα προσέλθει αε αυτή την κίνηση υποκινούμενος από αγνά και ανιδιοτελή κίνητρα δηλαδή για την σημαία όπως είναι συνηθισμένοι οι πρώην πρωταθλητές μας. Οι εμπνευστές αυτης της κατάστασης οφείλουν κάποιες καθαρές εξηγήσεις στα αθλητικα σύμβολα-πρωταθλητές που έχουν εργαλιοποιήσει.

Τελειώνοντας θεωρώ ότι η ιστορία μας δίνει πολλά και χρήσιμα διδάγματα για να προβλέψουμε, αρκετές φορές με ακρίβεια, τι θα συμβεί στο μέλλον.

Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι η «αναγέννηση του κλασικού αθλητισμού» αποτελεί ένα θνησιγενές σχήμα λίγων ετερόκλητων -υστερόβουλων προσώπων που εμφανίζονται διαχρονικά στις εκλογές του ΣΕΓΑΣ, διανθισμένου με ολίγον επιτελικό κράτος της ΝΔ.

Προσωπική εκτίμηση αποτελεί ότι αυτή η κίνηση θα αποτύχει για τους λόγους που απέτυχαν και αντίστοιχες κινήσεις παλαιότερα, διότι δεν βάζει στον λογαριασμό τα βασικά κύτταρα αυτού του οικοσυστήματος, τα σωματεία και τους ανθρώπους τους. 

O Παναγιώτης Μ. Μελαχρινός είναι Οικονομολόγος,M.Sc. Μέλος οργανωτικής επιτροπής Κλασικού Μαραθωνίου Αθηνών, υποψήφιος της Ανανεωτικής Κίνησης Αθλημάτων ΣΕΓΑΣ (Α.Κ.Α.Σ.) στις επικείμενες εκλογές

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter