Μια ρετσινιά που δεν θα φύγει ποτέ…

Μια ρετσινιά που δεν θα φύγει ποτέ…

Η πολύκροτη υπόθεση της καταγγελλόμενης πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης και η απόφαση του CAS να την επιστρέψει στην Επιτροπή Εφέσεων προκειμένου να εξεταστεί στην ουσία της ανέδειξαν άλλη μια ελληνική θεσμική πληγή, αυτή της έλλειψης ανεξαρτησίας του ελληνικού ποδοσφαίρου έναντι της ελληνικής πολιτείας. Κι αυτό πρέπει να απασχολήσει άμεσα τις ΕΠΟ, UEFA και FIFA.

Ενώπιον των πειθαρχικών οργάνων του ελληνικού ποδοσφαίρου, στα οποία υπηρετούν εν ενεργεία εφέτες, εκτυλίχθηκε μια διαδικασία που αποτελεί όνειδος για την ίδια την τακτική ελληνική Δικαιοσύνη. Τόσο το πρωτοβάθμιο όσο και το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ενώ συγκροτούνται από τακτικούς δικαστές που έχουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, «έκατσαν προσοχή και μάλιστα στο ένα πόδι» μπροστά σε ένα εξαιρετικά αμφίβολης επιχειρηματολογίας πόρισμα που συνέταξαν τα μέλη μιας κρατικής επιτροπής, της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ). Η σύνθεσή της έχει ήδη κρεμαστεί στα… μανταλάκια και πλέον απασχολεί τη Δικαιοσύνη έπειτα από πλείστες όσες καταγγελίες.

Διαδικασία-όνειδος

Οσοι γνωρίζουν λένε ότι «τα καταστατικά και οι κανονισμοί του ποδοσφαίρου έχουν φτιαχτεί με σοφία, πάνω στα μέτρα της ανεξαρτησίας του, με “ευαγγέλιο” το καταστατικό της FIFA». Το «άλφα» και το «ωμέγα» γι’ αυτούς είναι ότι τα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου δεν μπορούν να επιβάλουν πειθαρχικές – αγωνιστικές κυρώσεις που δεν προβλέπονται στους κανονισμούς αλλά σε νόμο του κράτους. Επίσης στα καταστατικά και στους κανονισμούς του ποδοσφαίρου προβλέπεται ότι τα πειθαρχικά όργανα είναι ανεξάρτητα, υπό την έννοια ότι εφαρμόζουν μόνο αυτούς τους κανονισμούς.

Ομως στην Ελλάδα του 2020 και από μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται φιλελεύθερη υπήρξε μια διαδικασία-όνειδος σχετικά με την πολυϊδιοκτησία ΠΑΟΚ – Ξάνθης. Πρώτον διότι η υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας δεν «δικάστηκε» ποτέ στην ΕΕΑ. Γιατί πολύ απλά η ΕΕΑ δεν είναι δικαστήριο ούτε βέβαια διαιτητικό ή πειθαρχικό όργανο του ποδοσφαίρου στο οποίο υπηρετούν τακτικοί δικαστές. Είναι μια κρατική επιτροπή, ένα «συλλογικό διοικητικό όργανο» στο οποίο διορίζονται με τις γνωστές ελληνικές διαδικασίες και υπηρετούν συνταξιούχοι, κουμπάροι και λοιποί. Παρ’ όλα αυτά, οι τακτικοί δικαστές του ελληνικού ποδοσφαίρου αποδέχτηκαν αδιαμαρτύρητα τα κελεύσματα μιας ανεκδιήγητης τροπολογίας που γράφτηκε στο πόδι από τον πιο έμπιστο ίσως άνθρωπο του πρωθυπουργού στην κυβέρνηση, τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Το ισχυρό ράπισμα του CAS δεν το δέχτηκαν μόνο οι τακτικοί δικαστές της ΕΠΟ αλλά κυρίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία κατά την έναρξη της διακυβέρνησής της είχε κάνει σημαία της το κράτος δικαίου. Το όνειδος αυτό παραπέμπει μόνο σε τριτοκοσμικά κράτη. Και το CAS επέλεξε να στείλει πίσω την υπόθεση στην Ελλάδα προκειμένου, επιτέλους, αυτή να εκδικαστεί στην ουσία της από κάποιον δικαστή.

Ο Πόντιος Πιλάτος

Από την άλλη πλευρά υπάρχει και ο «Πόντιος Πιλάτος» που λέγεται ΕΠΟ η οποία σιγόνταρε όλη τη διαδικασία. Καμία κραυγή, καμία φωνή. Ούτε έναν ψίθυρο δεν έβγαλε έστω για τα μάτια του κόσμου. Η ομοσπονδία αποδέχτηκε ρητά και αδιαμαρτύρητα ότι είναι υποταγμένη στους νόμους της ελληνικής πολιτείας σε ό,τι αφορά αγωνιστικά θέματα και αθλητικές κυρώσεις. Παράλληλα το υπόμνημα που κατέθεσε η ΕΠΟ στο CAS καταγράφεται στις πιο μελανές στιγμές της ιστορίας της ανεξαρτησίας του ποδοσφαίρου. Αντί η ίδια να βροντοφωνάξει ότι δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις για το πώς διοργανώνουμε ένα πρωτάθλημα, έσκυψε το κεφάλι και προσκύνησε την κρατική ισχύ. Και αυτό γιατί κάποιοι μπορεί να θεώρησαν ότι «βολεύτηκαν» πίσω από την τροπολογία Γεραπετρίτη που προέβλεπε για την παράβαση της πολυϊδιοκτησίας αφαίρεση βαθμών και όχι υποβιβασμό.

Ολα αυτά δεν πέρασαν καθόλου απαρατήρητα στην εντεκάωρη διαδικασία του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λωζάννης. Και ενώ όλοι περίμεναν να βρεθούν σε μια δίκη μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, διαπίστωσαν ότι βρέθηκαν σε μια δίκη κατά της ελληνικής πολιτείας και της υποτακτικής ΕΠΟ! Αυτός είναι και ένας από τους λόγους για τους οποίους το CAS επέλεξε να στείλει πίσω την υπόθεση στην Ελλάδα προκειμένου να δικαστεί κανονικά. Η αιτιολογία; Το κράτος δικαίου υπαγορεύει να μη χάνεται κανένας βαθμός δικαιοδοσίας για κάποιον που δικάζεται. Αυτό είναι το μεγάλο μάθημα που δίνει το CAS, στο οποίο έχουν υποταχθεί και το οποίο έχουν προσκυνήσει πρόεδροι παγκόσμιων ομοσπονδιών και μέλη της ΔΟΕ. Οσο και αν θέλει η κυβέρνηση να διασκεδάσει τις εντυπώσεις με δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, του τύπου «θα κόψω μισθό στα μέλη της ΕΕΑ», η ρετσινιά που δέχτηκε από το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα δεν θα φύγει ποτέ…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter