Μια σάτιρα του σινεμά και ο Μπραντ Πιτ

Μια σάτιρα του σινεμά και ο Μπραντ Πιτ

Στην κωμική «Επίσημη συμμετοχή» οι Πενέλοπε Κρουζ και Αντόνιο Μπαντέρας αυτοσαρκάζονται ενώ ο Μπραντ Πιτ στο «Bullet train» υποδύεται ένα πληρωμένο δολοφόνο.

Επίσημη συμμετοχή (Official competition) (**1/2)

Κωμωδία αργεντινο-ισπανικής συμπαραγωγής 2022 (115′)

Σκηνοθεσία: Μαριάνο Κον, Γκαστόν Ντουπράτ Πρωταγωνιστούν: Πενέλοπε Κρουζ, Αντόνιο Μπαντέρας, Όσκαρ Μαρτίνεζ

Κακεντρεχής μεγιστάνας ανήμερα των 80ων γενεθλίων του αποφασίζει να αφήσει για κληρονομιά στην ανθρωπότητα την «κορυφαία ταινία που έγινε ποτέ». Όπως λέει χαρακτηριστικά στον βοηθό του «χέστηκα για το αν ταΐζω κάποιες χιλιάδες οικογένειες μέσω των επιχειρήσεων μου. Εκείνο που με νοιάζει είναι να με θυμούνται για κάτι που αξίζει πραγματικά».

Το κίνητρο του ηλικιωμένου καπιταλιστή είναι να χρηματοδοτήσει μια ταινία φτιαγμένη από τους κορυφαίους ώστε να όνομα του να συνδέεται στο πέρασμα των αιώνων με ένα φιλμ που θα αφήσει την σφραγίδα του στην έβδομη τέχνη. Αγοράζει λοιπόν τα πνευματικά δικαιώματα ενός παγκόσμιου best seller κι αναθέτει στην εκκεντρική σκηνοθέτρια της Πενέλοπε Κρουζ (απολαυστική όσο ποτέ η Ισπανίδα σταρ) να βρει τον κατάλληλο τρόπο αλλά και τους ιδανικούς ηθοποιούς ώστε να δοθεί στην επική δραματική ιστορία με τα δύο ανταγωνιστικά αδέλφια όλη η μεγαλοπρέπεια της ανθρώπινης ύπαρξης. Όμως ούτε ο οίστρος της ιδιόρρυθμης σκηνοθέτριας, ούτε η λάμψη του κακομαθημένου χολιγουντιανού σταρ (Αντόνιο Μπαντέρας), ούτε το υποκριτικό εκτόπισμα του θεατρικού ηθοποιού (Όσκαρ Μαρτίνεζ) και φυσικά ούτε τα λεφτά του αλαζόνα παραγωγού μοιάζουν να αρκούν για να φτιαχτεί ένα επικό φιλμ αξιώσεων. Με τις πρώτες πρόβες εμφανίζονται και τα αρχικά σοβαρά προβλήματα.

Ο ναρκισσισμός των ηθοποιών, η αποδόμηση τεχνικών μεθόδων που είναι τα ιερά τοτέμ στο χώρο του σινεμά, οι παρασκηνιακές ίντριγκες, τα αψυχολόγητα «ηθικά» διλήμματα που επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανθρώπων του σινεμά και πάνω από όλα η διεισδυτική ματιά πάνω στη σχέση ζωής-τέχνης είναι στοιχεία που καθιστούν απολαυστική πέρα ως πέρα την παρακολούθηση του έργου. Ακόμη κι αν η σάτιρα αποδεικνύεται άνιση και χωρίς την πρωτοτυπία που μας είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον στα παλιά φιλμ του έμπειρου σκηνοθετικού διδύμου των αργεντίνων Μαριάνο Κον και Γκαστόν Ντουπράτ («Ο επιφανής πολίτης», «Το αριστούργημα μου») τούτη η «Επίσημη συμμετοχή» έχει κάποιες στιγμές που το κωμικό στοιχείο δεν αφήνει κυριολεκτικά τίποτε όρθιο.

Atlantic city (****)

Δραματική αμερικανικής παραγωγής 1980 (104)

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Σούζαν Σαράντον, Μισέλ Πικολί

Ξεπεσμένος, γερασμένος μικροκακοποιός στο Ατλάντικ σίτι των τελών της δεκαετίας του 70, δημιουργεί μια τρυφερή αλλά και επικίνδυνη σχέση με την νεαρή γειτόνισσα του που εργάζεται στο τοπικό καζίνο.

Με την δεύτερη ταινία του στις ΗΠΑ (είχε προηγηθεί 2 χρόνια νωρίτερα η «Κουκλίτσα της Νέας Ορλεάνης») ο Λουί Μαλ καταθέτει ένα τρυφερό γράμμα αγάπης προς ένα σύμπαν (ο χαρακτήρας του Λάνκαστερ είναι βγαλμένος από τα καρέ παλιών γκανγκστερικών ταινιών) που χάνεται ολοκληρωτικά. Πίσω από τις αδρές γραμμές ενός ιδιοσυγκρασιακού love story εντοπίζονται ο ατόφιος θαυμασμός και η απαραίτητη μελαγχολία που συνοδεύουν το συναπάντημα παλιών και νέων χαρακτήρων σε ένα νέο, γενναίο κόσμο όπου το ζητούμενο είναι η ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Χρυσός Λέοντας στο φεστιβάλ Βενετίας και πέντε οσκαρικές υποψηφιότητες (ταινίας, σκηνοθεσίας, ερμηνειών και πρωτότυπου σεναρίου) για το κομψοτέχνημα του Μαλ.

Bullet train

Περιπέτεια διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (110)

Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς Πρωταγωνιστούν: Μπραντ Πιτ, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Σάντρα Μπούλοκ, Τζόι Κινγκ

Ο Ladybug είναι ένας γκαντέμης πληρωμένος δολοφόνος που είναι αποφασισμένος αυτή τη φορά να κάνει τη δουλειά του με ηρεμία και – επιτέλους- επιτυχία. Όμως η μοίρα έχει τα δικά της σχέδια.

Η τελευταία αποστολή του Ladybug, τον οποίο υποδύεται ο Μπραντ Πιτ, τον φέρνει σε μια ξέφρενη πορεία σύγκρουσης με φονικούς αντιπάλους από όλη την υφήλιο πάνω στο πιο γρήγορο τρένο του κόσμου που βρίσκεται στην Ιαπωνία. Ο Ντέιβιντ Λιτς, σκηνοθέτης των φιλμ «Deadpool 2», «Atomic blonde» και «John Wick» βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοτάρο Ισάκα για να πλάσει μια ακόμη χορογραφία στυλιζαρισμένης δράσης, με βίαιη γραφή αλλά και έντονο κωμικό χαρακτήρα.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter