Μια σούπερ γυναίκα μόνο ξέρει να σ’ την πει

Μια σούπερ γυναίκα μόνο ξέρει να σ’ την πει

Με αφορμή τη Wonder Woman, σούπερ ηρωίδες από το χαρτί στο σινεμά, πανέτοιμες να σε κάνουν πέντε κρίκοι ένα τάλιρο. Ο ΤΑΖ αποφασίζει να θυσιαστεί.

1. Black Widow ή Νατάσα Ρομανόφ – Σκάρλετ Γιόχανσον

Από τα ιδρυτικά μέλη των Avengers της Marvel εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο χαρτί το 1964, αλλά από τότε πέρασαν χρόνια πολλά, συμμετείχε σε διάφορες ομάδες και παρέμεινε αχόρταγη για σεξ (από πάνω) και περιπέτειες. Στον κινηματογράφο αποθεώθηκε με τα χαρακτηριστικά της Σκάρλετ Γιόχανσον (ξεκινώντας από το «Iron Man 2» του 2010) σε πέντε μέχρι στιγμής ταινίες των στούντιο της Disney, αρχικά ως δευτερεύων χαρακτήρας που όμως έκανε τον κόσμο να θέλει κι άλλο. Αναγνωρισμένη ηθοποιός στο καλλιτεχνικό σινεμά, βρήκε εδώ την πραγματική ταυτότητα και αγριάδα της, με τους σκηνοθέτες να σφάζονται στα πόδια της για να εξασφαλίσουν τη συμμετοχή της σε ρόλους υπεράνθρωπης ηρωίδας.

2. Catwoman – Μισέλ Φάιφερ

Είναι μάλλον αδύνατο να επαναληφθεί η εμφάνιση της νέμεσης αλλά και του κρυφού έρωτα του Batman όπως την ενσάρκωσε η Μισέλ Φάιφερ – Catwoman στο «Batman returns» του Τιμ Μπάρτον το 1992. Ντυμένη με μια ασφυκτικά στενή στολή από λάτεξ που όπως ανέφερε η ίδια η ηθοποιός χρειαζόταν ώρες για να τη βγάλει και πολλές φορές έφτασε στα όρια της ασφυξίας, μετέτρεψε την απόλυτη σαδομαζοχιστική φαντασίωση σε εφηβική ταινία δράσης. Φετιχιστική οπτασία με υπολογισμένη υποκριτική που έκανε τη λέξη «μιάου» να ακούγεται πιο βρόμικη από ποτέ.

3. Poison Ivy – Ούμα Θέρμαν

Η αλήθεια είναι πως κοιτώντας τώρα τις φωτό της Ούμα Θέρμαν στον ρόλο της Poison Ivy –άλλη μια δηλητηριώδης εχθρός του Batman– μοιάζει περισσότερο με ρετουσαρισμένο εξώφυλλο της Ναταλίας Γερμανού σε κοσμικό περιοδικό. Αυτό δεν αλλάζει την εκρηκτική εντύπωση που έκανε στην πατατιά του Τζόελ Σουμάχερ «Batman and Robin» το 1997, σώζοντας κυριολεκτικά την κατάσταση με το κομιξάδικο, τύπου Ρούλα Κορομηλά σόου στο πιο ακριβό, στιλ της, την ύπουλη χροιά της φωνής της και τη φιδίσια κίνησή της. Μια απλή εμφάνισή της στο κάδρο αρκούσε για να βάλει σε εφεδρεία όλο το υπόλοιπο αμήχανο καστ και να κάνει τον Σβαρτσενέγκερ να κατουρηθεί πάνω του.

4. Mystique – Τζένιφερ Λόρενς

Η σκληρή και αδίστακτη, κορμάρα με ευαίσθητη καρδιά, διπολική διαταραχή, μπλεγμένα συναισθήματα και μπλε ακανθώδες ολόγυμνο σώμα που μεταμορφώνεται Mystique, η οποία εμφανίζεται στο σύμπαν των X-Men στα κόμικ το 1978, μας συστήθηκε κινηματογραφικά το 2000 με τα χαρακτηριστικά της Ρεμπέκα Ρομέιν-Στάμος από την πρώτη ταινία της σειράς. Από το 2011 και το «X-Μen: Η πρώτη γενιά», όπου το παρόν μπλέχτηκε με το μέλλον, τον ρόλο της ανέλαβε με εκπληκτική άνεση η Τζένιφερ Λόρενς, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται όχι μόνο για οσκαρική ηθοποιό αλλά και για μια από τις πιο δυναμικές πρωταγωνίστριες ταινιών δράσης και φαντασίας.

5. Aeon Flux – Σαρλίζ Θερόν

H Σαρλίζ Θερόν μπορεί να περίμενε το «Mad Max» και το «Fast and Furious 8» (έχοντας καβατζώσει πρώτα Οσκαρ ερμηνείας) για να μας δείξει πόσο θεϊκή σκύλα είναι, αλλά το κατάφερε με εκπληκτικά αποτελέσματα και δικαιολόγησε την πρώτη αποτυχημένη εμφάνισή της σε ανάλογο ρόλο στο θρυλικό «Αeon» όπου υποδυόταν μια μυστηριώδη φόνισσα. Mια αβανγκάρντ, πειραματική, σοφιστικέ, τρικυμία εν κρανίω σειρά κινουμένων σχεδίων και κόμικ που ξεκίνησε το 1995 στο MTV, η οποία προσπάθησε να γίνει ταινία το 2005 χωρίς να βγάζει ιδιαίτερο νόημα, πιθανότατα επειδή αυτός ήταν ο σκοπός της, να μη βγάζει ιδιαίτερο νόημα αλλά να ποζάρει με σπαγγάτο σπαγγέτι.

6. Φοξ – Αντζελίνα Τζολί

ΟΚ, την έχω δει από κοντά και τη φοβήθηκε το μάτι μου. Είναι τόσο συμπαγής, τόσο ακλόνητη από οτιδήποτε, τόσο με ένα χαμόγελο «θα σου δώσω το τελευταίο σου φιλί πριν από την αιώνια καληνύχτα σου» που παγώνεις, παραδίδεσαι, ακόμη κι ο Μπραντ Πιτ μυρμήγκι έμοιαζε δίπλα της. Στο υπερκινητικό «Wanted» του απίστευτου στη δράση Ρώσου Τιμούρ Μπεκμαμπέντοφ το 2008 που βασίζεται σε κόμικ υποδύεται μια επαγγελματία δολοφόνο αρχαίας σέκτας με κληρονομικό χάρισμα στο υφάδι των νεκρών και το εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Κάθε φορά που πυροβολεί έναν εχθρό, εσύ παθαίνεις ρεύση.

7. Νάνσι Κάλαχαν – Τζέσικα Αλμπα

Οποιος δεν έχει δει τη Τζέσικα Αλμπα να κάνει χορευτικό στριπτίζ χωρίς να πετάει ρούχο από πάνω της, απλώς κάνοντας κυριολεκτικά σεξ με το πάτωμα της σκηνής, χτυπώντας τα κωλομέρια της, κουνώντας τα μαλλιά της και γλείφοντας εξ αποστάσεως ό,τι παλλόμενο υπάρχει δίπλα της, δεν έχει δει τίποτα. Το 2005 ο Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ συνσκηνοθετεί με τον δημιουργό του κόμικ «Sin City» Φρανκ Μίλερ την κινηματογραφική διασκευή του, σε αστραφτερό ασπρόμαυρο, καρέ προς καρέ και η οθόνη στάζει ύποπτα υγρά. Η κυρία, εν προκειμένω η Νάνσι Κάλαχαν, θέλει φόνο, αλλά προτού τον διαπράξει έχει σκοτώσει όλους τους θεατές στην αίθουσα.

8. Μπαρμπαρέλα – Τζέιν Φόντα

Πρόκειται για την ταινία που βάζω στοίχημα το κεφάλι μου ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στα γύρισματα ήταν μαστουρωμένοι κάργα (1968 γαρ). Γαλλικό ερωτικό κόμικ επιστημονικής φαντασίας του 1962, με μια ημίγυμνη διαγαλαξιακή ηρωίδα να ταξιδεύει στο σύμπαν προκειμένου να μας προστατεύσει από τους κακούς, αναγκασμένη πολλάκις να πηδηχτεί με πολλούς από αυτούς για να λυτρωθούμε οι υπόλοιποι. Ο Ροζέ Βαντίμ σκηνοθετεί την Τζέιν Φόντα σε μια ψυχεδελική με όλες τις έννοιες υπερπαραγωγή, στη οποία αναγκάζεται να κάνει σεξ ακόμη και με ένα πιάνο οργασμού, που το έχει φτιάξει για να την εξετάσει ο σατανικός επιστήμονας Durand Durand (από εκεί εμπνεύστηκε το όνομά του το συγκρότημα Duran Duran).

9. Modesty Blaise – Μόνικα Βίτι

Ας το πάρουμε απλά και ψύχραιμα. Ονομάζεσαι Μόνικα Βίτι, είσαι μια από τις πιο ιδιαίτερες και καλλιτεχνικές κουκλάρες του ευρωπαϊκού σινεμά και έχεις αφήσει το κοινό με το στόμα ανοιχτό μετά τις εμφανίσεις σου σε ταινίες του Μικελάντζελο Αντονιόνι (ειδικά την «Κόκκινη έρημο»). Σου τηλεφωνεί ένας από τους πιο αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της εποχής σου, ο Τζόζεφ Λόουζι, και σου προτείνει μια ψυχεδελική παρωδία Τζέιμς Μποντ με εσάνς δεκαετίας του ’60, βασισμένη σε μια κόμικ ηρωίδα, τη Μόντεστι Μπλέιζ, με συμπρωταγωνιστή τον Τέρενς Σταμπ και ατμόσφαιρα πάρτι με LSD. Φυσικά δέχεσαι, φυσικά δεν ξέρεις τι σε βρήκε και πού, φυσικά τηλεφωνείς στον Μικελάντζελο κάθε βράδυ κλαίγοντας, φυσικά όταν βγαίνει η ταινία όλοι παθαίνουν σοκ για σωστούς ή λάθος λόγους.

10. Wonder Woman – Γκαλ Γκαντότ

Κι όμως γεννήθηκε το 1941 στο μυαλό ενός ψυχολόγου συγγραφέα και της συζύγου του. Είναι αμαζόνα, κόρη της Ιππολύτης και του Δία, αποφασισμένη να φέρει την ειρήνη στη Γη και μία από τις πρώτες πολιτικά και μυθολογικά φεμινίστριες της ποπ κουλτούρας. Στη δεκαετία του ’70 έγινε cult τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνίστρια τη Λίντα Κάρτερ, αλλά με το αρνητικό εισπρακτικό δεδομένο των ταινιών που είχαν πρωταγωνίστριες γυναίκες σούπερ ηρωίδες κανείς δεν έπαιρνε το ρίσκο να την κάνει ταινία. Μέχρι τη στιγμή που στο κινηματογραφικό σύμπαν της DC χώθηκε ο Ζακ Σνάιντερ και η ηθοποιός Γκαλ Γκαντότ, γνώστρια πολεμικών τεχνών και Μις Ισραήλ του 2004. Η οθόνη είναι τόσο δική της όμως, που παρακαλάς να είσαι ένας από τους κακούς που θα γραπώσει με το ηλεκτροφόρο της μαστίγιο για να νιώσεις εκρήξεις.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter