Μια σπίθα απειλεί την πυριτιδαποθήκη – Λιβύη

Μια σπίθα απειλεί την πυριτιδαποθήκη – Λιβύη

Η τελική μάχη θα δοθεί όπως φαίνεται στην πολύφερνη και πετρελαιοφόρο Σύρτη. Με το δάχτυλο στη σκανδάλη βρίσκονται οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη πριν από την τελική μάχη. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ καταβάλλουν την ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η ένοπλη σύρραξη. Η έκβαση της διένεξης θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τους νέους συσχετισμούς δύναμης στην ευρύτερη περιοχή.

Με τις αντίπαλες δυνάμεις να βρίσκονται κυριολεκτικά με το δάχτυλο στη σκανδάλη στην πολύπαθη Λιβύη λίγο πριν από την τελική μάχη που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα δοθεί στη Σύρτη και την αεροπορική βάση Αλ Τζούφρα στα κεντρικά της χώρας, οι ΗΠΑ κατέθεσαν στο διπλωματικό τραπέζι την τελευταία, όπως όλα δείχνουν, πρόταση. Οπως έγραψε την περασμένη Πέμπτη η εφημερίδα του Λονδίνου «Şarkulevsat», στρατιωτική αντιπροσωπεία από τις ΗΠΑ συναντήθηκε με τον στρατάρχη Χαφτάρ για να του προτείνει μια νέα εκεχειρία. Οι ΗΠΑ ζητούν από τον Χαφτάρ και τον LNA να αποσυρθούν από τη Σύρτη και την Αλ Τζούφρα προσφέροντας ως αντάλλαγμα τη μη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον τους από τον στρατό της κυβέρνησης Σάρατζ, που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Πηγές προσκείμενες στον Χαφτάρ μιλώντας στην ίδια εφημερίδα επιβεβαίωσαν τις συνομιλίες με τις ΗΠΑ, ωστόσο με δεδομένο τη στρατηγικής σημασίας αεροπορική βάση της Αλ Τζούφρα αλλά και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην ευρύτερη περιοχή φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να δεχτεί ο Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη Σύρτη.

Κούρσα εξοπλισμών

Την ίδια ώρα οι αντιμαχόμενες παρατάξεις κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να αποκτήσουν στρατιωτικό πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου τους. Οπως μετέδιδαν όλη την εβδομάδα τοπικά πρακτορεία ειδήσεων, παρατηρείται έντονη κινητικότητα στρατευμάτων και εξοπλισμών στη Λιβύη από την πλευρά τόσο του LNA όσο και του GNA.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Τουρκία κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να εξοπλίσουν περαιτέρω τους μισθοφόρους που μάχονται στη Λιβύη, με τα τουρκικά μεταφορικά αεροπλάνα (A400M-180 & C-130E) να απογειώνονται από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ» με προορισμό τη Μισράτα και την αεροπορική βάση της Μίτιγκα έμφορτα στρατιωτικού υλικού.

Ενίσχυση από την Αίγυπτο

Ανάλογες πληροφορίες υπάρχουν και για τις δυνάμεις του Χαφτάρ τις οποίες εξοπλίζει με νέα όπλα η Αίγυπτος. Φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα φέρεται να καταγράφουν τη μεταφορά όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού από την Αίγυπτο στη λιβυκή πόλη Τομπρούκ. Η Αίγυπτος βέβαια έχει θέσει σε επιφυλακή τις ένοπλες δυνάμεις της στα σύνορα με τη Λιβύη, ενώ, όπως έδειξε και η επίθεση στην Αλ Ουατίγια, η εναέρια κυριαρχία του Χαφτάρ με τη βοήθεια των Ρώσων θα παίξει σημαντικό ρόλο στην έκβαση των όποιων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα του Sputnik, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης έχει αναπτύξει ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας S-300 στην περιοχή των ανατολικών συνόρων με την Αίγυπτο για να αποτρέψει τυχόν εναέριες επιθέσεις, ενώ αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις στην Αφρική κατήγγειλαν ότι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν τοποθετήσει παγίδες, νάρκες και εκρηκτικά στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Σε ό,τι αφορά τους διεθνείς συσχετισμούς, η Τουρκία έχει τη στήριξη μόνο του Κατάρ και βέβαια ο Ερντογάν βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ. Απέναντί του βρίσκονται η Ρωσία, η Γαλλία και σχεδόν το σύνολο που αραβικού κόσμου, όπως φαίνεται και από τις αποφάσεις και τις ανακοινώσεις του αραβικού συνδέσμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter