Συμφωνία Πρεσπών: Μια συμφωνία που τρώγεται κρύα

Συμφωνία Πρεσπών: Μια συμφωνία που τρώγεται κρύα

Πολιτικός αυτοεξευτελισμός Μητσοτάκη μετά τις δηλώσεις Ζάεφ για τις μάχες του Ελληνα πρωθυπουργού υπέρ της… Βόρειας Μακεδονίας

Το πλήρωμα του χρόνου και της πατριδοκαπηλίας έφτασε για τη ΝΔ. Η παρουσία του Ζόραν Ζάεφ στην Ελλάδα και οι εγκάρδιες δηλώσεις του για τις μάχες του Κυριάκου Μητσοτάκη για χάρη της Βόρειας Μακεδονίας ήταν το πρώτο επεισόδιο ενός προδιαγεγραμμένου πολιτικού αυτοεξευτελισμού. Επεται η κύρωση των τριών μνημονίων κατανόησης με τους βόρειους γείτονες προκειμένου να κλείσει ο κύκλος της πολιτικής εξαπάτησης. Οσοι πήραν επ’ ώμου τη σάρισα για να αποτρέψουν την «εθνική προδοσία» τώρα προτάσσουν τα στήθη τους για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε μάχες για εμάς, για το ευρωπαϊκό μας μέλλον, για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και είμαι πολύ ευχαριστημένος» επισήμανε στο Euronews ο Βορειομακεδόνας πρωθυπουργός κατά τη συμμετοχή του στην 24η συζήτηση του Economist. Και υπογράμμισε: «Οσα έχει κάνει απ’ όταν έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι μόνο θετικά για τη Βόρεια Μακεδονία». Κάθε λέξη του Ζ. Ζάεφ στραπατσάρισε έτι περαιτέρω το προφίλ τού άλλοτε μακεδονομάχου πρωθυπουργού, ο οποίος δεν είχε διστάσει να απαρνηθεί τα πεπραγμένα του αποθανόντος πατέρα του για το ονοματολογικό, δικαιώνοντας τον άνθρωπο που τον πρόδωσε. Τον Αντώνη Σαμαρά.

Τα μνημόνια του… μαρτυρίου

Απόδειξη για το γεγονός ότι η κυβέρνηση πορεύεται με πυξίδα τα λόγια της Ντόρας Μπακογιάννη αποτελεί η κατάθεση στη Βουλή των τριών μνημονίων κατανόησης με τη Βόρεια Μακεδονία. Η πλειοψηφία και τηρεί και τιμά τη συμφωνία των Πρεσπών, αφού προχωρά στην «ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για την οικονομική συνεργασία», την «επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση» και την «εναέρια αστυνόμευση του FIR των Σκοπίων (LWSS)» από ελληνικά αεροσκάφη.

Ο μέχρι πρότινος αρνητής της νέας ονομασίας των γειτόνων Αδωνης Γεωργιάδης, ο οποίος προτιμούσε να πάει φυλακή παρά να εκφέρει το όνομα Βόρεια Μακεδονία, υπογράφει το μνημόνιο για την εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Παράλληλα, η επιτάχυνση της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ στιγματίζει τον πρωθυπουργό για τις ρωμαλέες δεσμεύσεις περί βέτο, ενώ οι αρμοδιότητες που αποκτά η πολεμική αεροπορία στο FIR των Σκοπίων φέρνουν στον νου την εικόνα του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα συλλαλητήρια της περικεφαλαίας.

Το κύμα αρνητικής επικαιρότητας που προκάλεσαν για την κυβέρνηση η επίσκεψη Ζάεφ και η κατάθεση των τριών μνημονίων οδήγησε τη συμπολίτευση σε μετάθεση της συζήτησης και κύρωσης των συμφωνιών από τη Βουλή παρά την εκπεφρασμένη βούληση ανώτατων κοινοβουλευτικών πηγών της πλειοψηφίας. Σε κάθε περίπτωση, όποτε κι αν τα μνημόνια εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και μετέπειτα στην ολομέλεια, η κυβερνητική πλειοψηφία είναι αναγκασμένη να πιει αυτό το πικρό ποτήρι μέχρι την τελευταία σταγόνα.

Τα προεόρτια της κυβίστησης

Γυρίζοντας πίσω τον χρόνο, συμπεραίνει κανείς με βεβαιότητα ότι τα ψεύδη του παρελθόντος είχαν προετοιμάσει το έδαφος για την κυβίστηση της ΝΔ σε χρόνο ενεστώτα. Το πρώτο καμπανάκι ήχησε με την αποκάλυψη των μυστικών συναντήσεων της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζ. Ζάεφ. Η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) είχε αποκαλύψει τη μυστική διπλωματία της ΝΔ επικαλούμενη πρακτικά συνεδριάσεων της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας.

Η πρώτη εν κρυπτώ συνάντηση της ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) ως απεσταλμένης του Κυρ. Μητσοτάκη φέρεται να πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2017. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μεν φιλελεύθερος, επιδιώκει όμως την εύνοια της δεξιάς πτέρυγας του κόμματός του και για τον λόγο αυτό αποδέχεται εθνικιστικές θέσεις στο ζήτημα της Μακεδονίας» ήταν –σύμφωνα με το δημοσίευμα της «FAZ»– τα λόγια του Ζ. Ζάεφ κατά τη διάρκεια σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών τον Ιανουάριο του 2018. Τον Μάιο του ίδιου έτους, σε νέα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας υποστήριξε ότι είχε μια επιπλέον συνάντηση στις Βρυξέλλες με τη Μ. Σπυράκη, η οποία του μετέφερε τα χαιρετίσματα του Κυρ. Μητσοτάκη και του περιέγραψε τη δύσκολη θέση της ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εχουμε πρόβλημα με μερίδα ψηφοφόρων του κόμματος». Η τότε εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος αρνήθηκε τις κατηγορίες περί μυστικής διπλωματίας και σαμποταρίσματος, δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για τυχαία συνάντηση με τον Ζ. Ζάεφ στις Βρυξέλλες.

Η… προφητεία του Γερμανού

Λίγες εβδομάδες πριν από την ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή σάλο προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γερμανού Χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ, οι οποίες μοιάζουν πλέον με προφητεία που επαληθεύτηκε. «Η ΝΔ όταν έρθει στην εξουσία θα αποδεχτεί και θα εφαρμόσει μια επικυρωμένη συμφωνία» προέβλεψε και εξήγησε: «Διότι η ΝΔ δεν έχει πει ότι αν είναι επικυρωμένη δεν θα την αποδεχτεί». Μάλιστα, ο Ελμαρ Μπροκ έφερε στο φως και τη διαφωνία που είχε προκύψει μεταξύ Μέρκελ και Μητσοτάκη με φόντο τη στάση της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Την ίδια περίοδο ο επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωκοινοβούλιο και επιστήθιος φίλος του πρωθυπουργού Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της συμφωνίας, παίρνοντας διακριτικά αποστάσεις από την άκαμπτη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη. «Επισήμως η αντιπολίτευση δεν είναι απαραίτητη για την αποδοχή ενός συμβιβασμού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν αντιτίθεται στην εξεύρεση συμβιβασμού» είχε πει ο Μ. Βέμπερ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter