Μια τοξίνη που σβήνει ρυτίδες και …κιλά

Μια τοξίνη που σβήνει ρυτίδες και …κιλά

Μπορεί τη βοτουλινική τοξίνη εδώ και αρκετά χρόνια να την έχουμε συνδέσει με την απάλειψη των ρυτίδων, τελευταία όμως κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη γρήγορη απώλεια βάρους, όταν εγχύεται στο στομάχι ενδοσκοπικά, όπως δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο καθηγητής Γαστρεντερολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Γιώργος Κουκλάκης.

«Η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται ακριβώς όπως και για το σβήσιμο των ρυτίδων, απλά γίνεται εν είδει γαστροσκόπησης, με εγχύσεις σε συγκεκριμένα σημεία του στομάχου, κυρίως στο κατώτερο ένα τρίτο του στομάχου. Με αυτό τον τρόπο ουσιαστικά αδρανοποιούνται οι μυς του στομάχου, κι έτσι εμποδίζεται η προώθηση της τροφής προς το λεπτό έντερο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άτομο να αισθάνεται κορεσμό, επομένως χάνει την αίσθηση της όρεξης, οπότε προσλαμβάνει λιγότερη ποσότητα τροφής, άρα λιγότερες θερμίδες».

Ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κουκλάκης, προηγουμένως γίνεται ένας έλεγχος στις κοιλότητες του στομάχου, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν άλλες οργανικές βλάβες (γιατί αν κάποιος έχει πχ ένα έλκος πρέπει πρώτα να το θεραπεύσει). Αμέσως μετά ο γιατρός καθορίζει τα σημεία έγχυσης, που ουσιαστικά είναι 20, όπως επισημαίνει ο καθηγητής.

Υπό έρευνα η ανασταλτική δράση της βοτουλινικής τοξίνης στην όρεξη

Κατά πόσο όμως αυτά τα σημεία που επιλέγονται, έχουν να κάνουν με το αίσθημα της πείνας; Αυτό είναι υπό έρευνα απαντά ο κ. Κουκλάκης και εξηγεί: «Αν καταφέρουμε και καθορίσουμε επακριβώς τα σημεία στα οποία απλώνεται ένα νεύρο που λέγεται πνευμονογαστρικό, όπου καταλήγουν οι νευρικές απολήξεις, τις οποίες ουσιαστικά θέλουμε να μπλοκάρουμε, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Ξέροντας όμως περίπου την ανατομία των διακλαδώσεων του πνευμονογαστρικού, επιλέγουμε τις θέσεις που θα κάνουμε τις εγχύσεις. 

Επίσης υποψιαζόμαστε, (σσ είναι σε φάση έρευνας) ότι ενδεχομένως η βοτουλινική τοξίνη αναστέλλει την έκκριση μίας ορμόνης που λέγεται γλερίνη, η οποία αναστέλλει την όρεξη». Μιλώντας για τα ατού της μεθόδου ο καθηγητής λέει ότι «είναι αναίμακτη, ενδοσκοπική, ανώδυνη, ταχύτατη, ασφαλέστατη και ουσιαστικά κάνει ό,τι κάνουν και οι χειρουργικές εκτομές». Όσον αφορά τις παρενέργειες αναφέρει ότι δεν υπάρχει καμία, παρεκτός πονοκέφαλος από την ουσία σε ορισμένους, έως και οκτώ ώρες μετά.

Απώλεια περίπου 20 κιλών σε τέσσερις με έξι μήνες

Η διάρκεια δράσης της κυμαίνεται από άτομο σε άτομο και είναι από 4-6 μήνες. «Υπολογίζεται ότι σε κάθε έγχυση ο ασθενής σε αυτό το διάστημα (των 4-6 μηνών) έχει μία μέση απώλεια βάρους περίπου 20 κιλά. Η μέθοδος εάν εφαρμοστεί τρεις φορές, μπορεί να αποτελέσει για έναν παχύσαρκο υψηλού βαθμού, γέφυρα για βαριατρική επέμβαση στο μέλλον, εφόσον τον απαλλάξει από αρκετά κιλά. Έχει ένδειξη για άτομα που έχουν δείκτη μάζας σώματος από 30-40. Θα τη σύστηνα ανεπιφύλακτα σε υπέρβαρους ή σε όσους πάσχουν από παχυσαρκία μέχρι βαθμό 4», υπογραμμίζει ο καθηγητής στο Πρακτορείο και συνεχίζει: «Η διάρκεια της διαδικασίας είναι γύρω στα 20 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο ή στο κέντρο, όσο χρειάζεται για να ανανήψει από μία γαστροσκόπηση. Αναφορικά με την προετοιμασία του ασθενούς, η μόνη του υποχρέωση είναι να παραμείνει νηστικός δέκα με δώδεκα ώρες πριν, ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες από την εφαρμογή της μεθόδου, θα πάρει από διαιτολόγο ειδικό μενού διατροφής, με γεύματα σε μικρές ποσότητες».

Όσον αφορά τις αντενδείξεις ο κ. Κουκλάκης αναφέρει ότι δεν υπάρχει γνωστή αντένδειξη για τη μέθοδο, απλά τα άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά καλούνται να τροποποιήσουν την αγωγή τους πέντε μέρες πριν την εφαρμογή της. «Η μέθοδος στοχεύει σε αυτούς που έχουν καρδιαγγειακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο και σε αυτούς που έχουν ένα οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και είναι παχύσαρκοι». Η γαστρική βοτουλινική τοξίνη σε κέντρα του εξωτερικού (Ευρώπη, Αμερική, Ιαπωνία) εφαρμόζεται από το 2011, με σημείο αναφοράς το Χόλιγουντ, που οι ηθοποιοί ενίοτε για τις ανάγκες των ρόλων υποχρεούνται να πάρουν κιλά, που στη συνέχεια επιθυμούν διακαώς και γρήγορα να τα χάσουν. Στην Ελλάδα εφαρμόζεται σε ελάχιστα κέντρα, όπως λέει στο Πρακτορείο ο κ. Κουκλάκης, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter