Μια χώρα σε κρίση, ένας πρωθυπουργός που «δεν γνωρίζει τίποτα»…

Με τον νόμο 4622/2019 «περί επιτελικού Κράτους» ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εξαρχής το στίγμα των προθέσεών του για τη διακυβέρνηση της δύσμοιρης χώρας μας. Με τις εξουσίες όλες στα χέρια του, με την ΕΥΠ και τη Γενική Γραμματεία Τύπου στην εποπτεία του, άρχισε να υψώνει τείχος προστασίας: συγκεντρωτισμός, αυταρχισμός, «ενός ανδρός αρχή».

Τα έργα και οι ημέρες του στην εξουσία προσεκτικά καλυμμένα από τη δημόσια έκθεση, οι ανεπάρκειές του σοφά κρυμμένες από το εκλογικό σώμα, οι οργουελικές εμμονές του ενδεδυμένες τον μανδύα της «αριστείας». Ομως, όπως σοφά λέει ο λαός, «δεν μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς, για πολύ καιρό». Και τα όσα υφαίνονταν στο παρασκήνιο, για να μπορέσει ο «βασιλιάς» να διατηρήσει την εξουσία του, άρχισαν να διαρρέουν σε κοινή θέα.

Διεθνής η κατακραυγή για το σκάνδαλο του Predator και των παρακολουθήσεων πολιτικών αρχηγών, υπουργών, αρχηγού ΓΕΕΘΑ, δημοσιογράφων, πολιτών. Ο πρωθυπουργός έκλεισε το θέμα με ένα «δεν γνώριζα, αν γνώριζα δεν θα το επέτρεπα ποτέ» (8/8/2022).

Ακολούθησε το έγκλημα των Τεμπών, για το οποίο ο πρωθυπουργός δεν βρήκε ούτε λέξη ευθύνης να πει στις οικογένειες που θρηνούν και σε εκείνες που επί εβδομάδες έψαχναν στα συντρίμμια σπαράγματα των αγαπημένων τους. Και πάλι, όπως δήλωσε, δεν γνώριζε ούτε για τα μπαζώματα ούτε για τα αίτια της ανάφλεξης: «αυτήν την ενημέρωση είχε» (29/1/2025).

Φυσικά «δεν γνώριζε» ούτε για τη διαρροή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων κι ας είχε μετατραπεί το υπουργείο Εσωτερικών σε βιλαέτι του κόμματός του, με ανάμειξη υπηρεσιακών και κομματικών στελεχών.

Και για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν γνώριζε ούτε τι γινόταν ούτε σε ποια έκταση. Καμία γνώση δεν είχε για τα χρήματα της ΕΕ που τσέπωσαν επιτήδειοι, για τις υπουργικές υπογραφές, για το αλισβερίσι στελεχών και κομματαρχών.

Ανέλαβα ως τομεάρχης Δικαιοσύνης στο Κίνημα Δημοκρατίας την ευθύνη να συντάξουμε πρόταση για σύσταση προκαταρκτικής (προανακριτικής) επιτροπής, δηλαδή κατηγορητήρια για το έγκλημα των Τεμπών. Τα υπερασπίζομαι στο ακέραιο, γιατί αποτυπώνουν πλήρως τις ευθύνες που αναλογούν στον Μητσοτάκη. Γιατί αυτός πρέπει να λογοδοτήσει, για το επιτελικό κράτος που έστησε στα μέτρα του, τη Δικαιοσύνη που προσπαθεί να ποδηγετήσει, την ασυλία που θεωρεί ότι δικαιωματικά κατέχει για κάθε αντιδημοκρατική πράξη, κάθε ενέργεια συσκότισης της αλήθειας, κάθε εκμαυλισμό συνείδησης.

Πολλά από αυτά αποτυπώνονται και στην πρόταση που συντάξαμε για το μέγιστο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που αποτελεί τον ορισμό της φαυλότητας και της κομματοκρατίας, μέσα στο πλαίσιο μιας δομής που έχει όλα τα χαρακτηριστικά εγκληματικής οργάνωσης. Γι’ αυτό δεν προτείνουμε σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτή είναι η μέγιστη πρότασή μας που έχουμε δημοκρατική υποχρέωση όλοι οι βουλευτές να υιοθετήσουμε, τηρώντας τον όρκο που δώσαμε.

Καλώ όλους τους βουλευτές και τις βουλεύτριες να μελετήσουν προσεκτικά την πρότασή μας. Τους υπενθυμίζω, ιδίως όσους είναι συνάδελφοι δικηγόροι, ότι η σύσταση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης ουδόλως εμπίπτουν στα οριζόμενα στο άρθρο 86 του συντάγματος, το οποίο αφορά «ποινικά αδικήματα που τέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους». Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και έτσι η όλη ποινική υπόθεση εκφεύγει της αρμοδιότητας της Βουλής και οι υπεύθυνοι θα ακολουθήσουν τον δρόμο της τακτικής δικαιοσύνης, του φυσικού δικαστή, όπως όλοι οι Ελληνες πολίτες.

Η συναλλαγή κάτω από το τραπέζι, το πελατειακό κράτος, η καταλήστευση ακόμη και της ελάχιστης ικμάδας χρηματοδοτήσεων από τους πραγματικούς δικαιούχους, η καταβαράθρωση του κράτους δικαίου και η περιθωριοποίηση κάθε φωνής εντιμότητας και δημοκρατίας δεν αξίζουν στη χώρα.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που χρησιμοποιεί τη χώρα ωσάν να του ανήκει κληρονομικώ δικαίω.

Δεν μπορεί να έχει πρωθυπουργό έναν άνθρωπο που «δεν γνωρίζει τίποτα», μηδέ της ορθογραφίας εξαιρουμένης…

*Δικηγόρος, βουλευτής Κέρκυρας, μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου στο Κίνημα Δημοκρατίας