Μια χώρα στις ράγες της διαφθοράς και της διαπλοκής

Με αφορμή την προτεραιοποίηση των υποθέσεων που αφορούν στην τραγωδία των Τεμπών που ζητά με επιστολή του προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, να θυμίσω ότι στο γραφείο του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εργάζονταν ως μετακλητός ο γιος του κ. Ντογιάκου! Αποχώρησε διότι αποχώρησε ο υπουργός.

Σε ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος ο κ. Ντογιάκος θα ζητούσε εξαίρεση, θεσμικά για να προστατεύει την ίδια τη Δικαιοσύνη, την υστεροφημία της και ο πρωθυπουργός της χώρας θα έστελνε σχετική επιστολή για να υπενθυμίσει τα αυτονόητα.

Θα μου πείτε σε ένα κράτος που σέβονταν τον πολίτη δεν θα προσλαμβάνονταν ποτέ σε υπουργείο ο γιος του κορυφαίου Εισαγγελέα της χώρας.

Θα μου πείτε επίσης ότι σε ένα στοιχειωδώς σοβαρό κράτος δεν θα αναλάμβανε ποτέ υπουργός, έστω και προσωρινός, ο πεθερός του οποίου είναι εκτελεστικός διευθυντής κατασκευαστικής που έχει αναλάβει τα μισά σχεδόν έργα κατασκευής και αναβάθμισης των γραμμών του ΟΣΕ! Δηλαδή ο υπουργός θα υπογράφει τα έργα της εταιρείας του πεθερού του!

Θα μου πείτε σε ένα σοβαρό κράτος δεν θα εμφανίζονταν δεκάδες δημοσιογράφοι, εκπομπάρχες και λοιποί δημοσιολογούντες σαν έτοιμοι από καιρό να επαινέσουν μια πρωθυπουργική συγνώμη που και καθυστερημένη ήταν και ιδιοτελής αφού φρόντιζε εντέχνως να ρίξει τις ευθύνες στους προηγούμενους πρωθυπουργούς. Μικροψυχία λέγεται και κουτοπονηριά αλλά μας έχει συνηθίσει σε αυτά ο κ. Μητσοτάκης. Την απάντησή του την πήρε την περασμένη Κυριακή στα γήπεδα της χώρας.

Δεν θα επαινούσαν την έτσι κι αλλιώς προεκλογική παραίτηση ενός υπουργού που λίγες ημέρες από το βήμα της βουλής διαβεβαίωνε ότι οι σιδηρόδρομοι στη χώρα λειτουργούν με ασφάλεια (!) και καλούσε όσους ισχυρίζονταν το αντίθετο να του ζητήσουν και συγνώμη.

Όλα τα παραπάνω, μαζί με το απίστευτο γαϊτανάκι των καθυστερήσεων μαρτυρούν ένα κράτος σε βαθιά σήψη, με απαξία στον δημόσιο χώρο, με ομάδες, ομαδούλες, συντεχνίες, βιλαέτια, κομματάρχες και τζάκια πολιτικά, δημοσιογραφικά και οικονομικά. Ένα κράτος με παγιωμένα συμφέροντα που αρνούνται να αλλάξουν. Ένα κράτος που διώχνει τα παιδιά του, ένα κράτος που οδηγεί στην οικειοθελή αποχώρηση από τα κοινά κάθε πολίτη με ήθος και ενσυναίσθηση.

Ο Δημήτρης Χατζηνικόλας είναι δημοσιογράφος, υποψήφιος στην Α΄ Αθήνας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ