Μιανμάρ: Σε εμφύλιο οδηγεί η χούντα

Μιανμάρ: Σε εμφύλιο οδηγεί η χούντα

Ξεσπά με εγκληματική μανία εναντίον άοπλων πολιτών πυροδοτώντας την κατάσταση και στρέφει εναντίον της τις πιο σημαντικές εθνοτικές μειονότητες.

Για πάνω από δύο μήνες συνεχίζονται στη Μιανμάρ οι δυναμικές διαδηλώσεις κατά του στρατιωτικού καθεστώτος που κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, με διαλείμματα φαινομενικής ηρεμίας πλημμυρισμένης από φόβο. Το καθεστώς απαντά σε κάθε ένδειξη διαμαρτυρίας με εγκληματική βία, σκοτώνοντας εν ψυχρώ εκατοντάδες πολίτες, γεγονός που κάνει μερικές από τις σημαντικότερες εθνοτικές μειονότητες στη Μιανμάρ να κινούνται εναντίον του.

Οι μειονότητες στη Μιανμάρ παλεύουν εδώ και δεκαετίες για αυτονομία: από τις αναγνωρισμένες 135 εθνοτικές μειονότητες, τουλάχιστον οι 20 έχουν πολιτική και στρατιωτική οργάνωση.

Εύθραυστη ισορροπία

Από την αρχή του πραξικοπήματος ο στρατός έχει επιτεθεί σε φυλάκια αυτόνομων κοινοτήτων, καταστρέφοντας την ήδη εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις τους με την κεντρική διοίκηση. Κατά συνέπεια, στο κίνημα εναντίον της χούντας φαίνεται να λαμβάνουν μέρος όλο και περισσότεροι άτακτοι μαχητές από τις διάφορες εθνοτικές ομάδες που συγκροτούν το πληθυσμιακό μωσαϊκό της Μιανμάρ.

Στα βόρεια της χώρας μαχητές που ανήκουν στην εθνότητα Κατσίν επιτέθηκαν σε αστυνομικό φυλάκιο. Είχε προηγηθεί ένοπλη σύγκρουση στα ανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Ταϊλάνδη, όπου μέλη της εθνότητας Κάρεν κατέλαβαν ένα φυλάκιο του στρατού σκοτώνοντας δέκα στρατιωτικούς, συμπεριλαμβανομένου και ενός αντισυνταγματάρχη.

Αυτή η ενέργεια είχε αποτέλεσμα τον βομβαρδισμό των μαχητών από το καθεστώς, από τον οποίο σκοτώθηκαν δέκα πολίτες και χιλιάδες άλλους αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα ζητώντας καταφύγιο στην Ταϊλάνδη. Πολλοί ακόμη ζητούν καταφύγιο στις γειτονικές Ινδία και Κίνα.

Μετά το αεροπορικό χτύπημα ένα από τα στρατιωτικά παρακλάδια της Εθνικής Ενωσης Κάρεν, του μείζονος πολιτικού οργάνου της συγκεκριμένης εθνότητας, εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας ότι «στρατιώτες της χούντας προχωρούν σε εδάφη μας από όλα τα μέτωπα» και ότι μπορεί να χρειαστεί να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση.

Επιπλέον και άλλες αντάρτικες δυνάμεις από μειονότητες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο πραξικόπημα και προτίθενται να δώσουν τέλος στην εκεχειρία με τον στρατό έτσι ώστε να μπουν στον ένοπλο αγώνα προστασίας των πολιτών στα εδάφη τους. Αυτή την πρόθεσή τους για αντίσταση θέλουν να εκμεταλλευτούν οι επικεφαλής του κινήματος κατά της χούντας συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις δυνάμεις σε ένα σώμα που αποκαλούν «ομοσπονδιακό στρατό», δημιουργώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα αντίβαρο στις κρατικές ένοπλες δυνάμεις.

Αποτροπιασμός

Κανένα όριο δεν έχει η σκληρότητα των αντιποίνων του στρατού απέναντι στους αντιφρονούντες. Φρίκη προκαλούν οι εικόνες από τα περίχωρα της πόλης Γιανγκόν, όπου κάτοικοι βρήκαν απανθρακωμένο το πτώμα ενός πωλητή έτοιμου φαγητού στη μέση του δρόμου τον οποίο δολοφόνησαν στρατιωτικές δυνάμεις.

Μικρά παιδιά, μέχρι και βρέφη ενός έτους, συμπεριλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων του στρατιωτικού καθεστώτος. Από την αρχή του πραξικοπήματος υπολογίζεται από την οργάνωση AAPP (Assistance Association for Political Prisoners) ότι έχουν δολοφονηθεί πάνω από πεντακόσιοι διαδηλωτές, ενώ έχουν φυλακιστεί 2.608 πολίτες, μεταξύ των οποίων και η δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτιδα της χώρας Αουνγκ Σαν Σου Τσι.

Η διεθνής κοινότητα καταδικάζει με αποτροπιασμό τις ωμότητες. Η Ευρωπαϊκή Ενωση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «οι φόνοι άοπλων πολιτών, ακόμη και παιδιών, είναι απαράδεκτοι». Η Βρετανία ζήτησε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα Τόμας Βάιντα κατηγόρησε τις στρατιωτικές δυνάμεις ότι «δολοφονούν τους πολίτες που έχουν ορκιστεί να προστατεύουν», ενώ κάλεσε για άμεση λήξη των βιαιοτήτων και αποκατάσταση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, η αμερικανική κυβέρνηση ανέστειλε τις εμπορικές σχέσεις και επέβαλε κυρώσεις τόσο στους επικεφαλής της χούντας όσο και σε εταιρείες που είναι ιδιοκτησία του στρατού. Ωστόσο παραδοσιακά, παρά τις επικρίσεις από το εξωτερικό και τις δυτικές κυρώσεις, το αυτί των στρατηγών της Μιανμάρ δεν ιδρώνει, αφού εμπλέκονται με τη διακυβέρνηση της χώρας –είτε άμεσα είτε έμμεσα– εδώ και σχεδόν εξήντα χρόνια.

Μπλόκαραν το ψήφισμα

Η Κίνα και η Ρωσία δεν κρύβουν τη στήριξή τους στο στρατιωτικό καθεστώς. Δύο μέρες μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ η Κίνα, υποστηριζόμενη από τη Ρωσία, μπλόκαρε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την ενέργεια αυτή.

Η Κίνα έχει επανειλημμένα προστατεύσει τη Μιανμάρ από εναντίον της δράσεις εκ μέρους του Συμβουλίου Ασφαλείας, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την προστασία που της παρείχε το 2017, όταν ο στρατός ξέσπασε στην περιφέρεια Ρακίν με αποτέλεσμα περισσότεροι από 700.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια να διαφύγουν στο Μπανγκλαντές, όπου βρίσκονται ακόμη.

Εύλογα καταλαβαίνει κανείς τους λόγους της στάσης της Κίνας αν λάβει υπόψη τις επενδύσεις της στο πλαίσιο του «νέου δρόμου του μεταξιού». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του αερίου που μεταφέρει αέριο από τα ανοιχτά της Μιανμάρ. Αρχισε να λειτουργεί το 2013, ενώ παράλληλα ένας αγωγός πετρελαίου τροφοδοτεί με καύσιμο τη βιομηχανία της Κίνας.

Η Ρωσία ανοιχτά εμβαθύνει τους δεσμούς με τη χούντα της Μιανμάρ, καθώς ο υφυπουργός Αμυνας Αλεξάντερ Φόμιν σε επίσημη επίσκεψη στη χώρα δήλωσε ότι τα δύο μέρη «θα εντατικοποιήσουν τις σχέσεις τους», ενώ παρευρέθηκε στη στρατιωτική παρέλαση του καθεστώτος.

Η ροή των ρωσικών όπλων στην ασιατική χώρα δεν σταματά. Τον Ιανουάριο συμφώνησε να παράσχει στη Μιανμάρ πυραυλικά συστήματα Pantsir, drones παρακολούθησης Orlan και εξοπλισμό ραντάρ μια εβδομάδα πριν από το πραξικόπημα. Σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρηνευτικών Ερευνών στη Στοκχόλμη, τη δεκαετία 2009-19 η Μιανμάρ ξόδεψε 807 εκατ. δολάρια σε ρωσικό εξοπλισμό.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter