Μίκης Θεοδωράκης: Στη δημοσιότητα η διαθήκη του – Η αναφορά στον Κουρή

Μίκης Θεοδωράκης: Στη δημοσιότητα η διαθήκη του – Η αναφορά στον Κουρή

Το φως της δημοσιότητας βλέπει η διαθήκη του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη μία ημέρα μετά το άνοιγμα, στην οποία δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για το πώς θα διαμοιραστεί η περιουσία του.

Παρόλο που δεν αναγνωρίζει σε κανένα σημείο τον Νίκο Κουρή σαν γιο του, τον κατονομάζει «Θεοδωράκη» και του επιτρέπει να συνεχίσει να διαδίδει το έργο του. Ουσιαστικά του επιτρέπει να παίζει τα τραγούδια του μέσα από το διαδικτυακό ραδιόφωνο που έχει δημιουργήσει χωρίς να πληρώνει πνευματικά δικαιώματα.

Μάλιστα, ο Νίκος Κουρής ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ενα ιδιόχειρο σημείωμα του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο έχει ημερομηνία 21 Νοεμβρίου του 2019 και αναφέρει ξεκάθαρα. «Στον Νίκο Θεοδωράκη: Έχεις την άδειά μου να μεταδίδεις από το Radio Mikis 1 και 2 την μουσική μου».

Η απάντηση του Νίκου Κουρή – Θεοδωράκη ήρθε με ανάρτηση στο Facebook, σύντομη αλλά περιεκτική: «Ο Μίκης με τίμησε αφήνοντας μου την διαχείριση του έργου του μέσα από το mikis radio απαλλάσσοντας το από την υποχρέωση των Πνευματικών Δικαιωμάτων. Εγώ θα σεβαστώ τα γραφόμενα της διαθήκης, εύχομαι να σεβαστούν όλοι τις επιθυμίες του μεγάλου Δωρητή!», σημείωσε.

Στις 5 συνολικά διαθήκες του ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης ζητεί το διώροφο σπίτι του να γίνει μουσείο, το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος. Ακριβώς το ίδιο επιθυμεί και για όλα τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός σπιτιού.

Ως γραμματέα και εκτελέστρια της διαθήκης του ο Μίκης Θεοδωράκης όρισε τη γραμματέα του από το 1998 και στενή του συνεργάτιδα Ρένα Παρμενίδου. Αν αυτό δεν είναι δυνατό, ο Μίκης Θεοδωράκης ορίζει ξεκάθαρα σε ποιον θα μεταβιβαστούν τα προσωπικά του αντικείμενα και το αρχείο του.

Σύμφωνα με τον Alpha, ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι όροι που έχει βάλει στις διαθήκες του ο Μίκης Θεοδωράκης για τους κληροδόχους και όχι κληρονόμους του. Όποιος αμφισβητήσει επιθυμία ή εντολή του Μίκη Θεοδωράκη αυτόματα χάνει κάθε δικαίωμα πάνω στη διαθήκη και όπως σημειώνει ο μουσικοσυνθέτης θα πρέπει να περιοριστεί σε όσα πήρε όταν εκείνος βρισκόταν εν ζωή.

Όπως σημειώνει στην πρώτη του διαθήκη που συντάχθηκε στις 28 Ιουνίου του 2017 «ο σεβασμός στην μνήμη μου επιβάλλει να τηρηθεί κατά γράμμα η διαθήκη μου». Αν κάποιος δικαιούχος προσφύγει στη δικαιοσύνη, ο Μίκης Θεοδωράκης παρακαλεί τους δικαστές να έχουν υπόψη το ειδικό βάρος των αποφάσεων και των επιθυμιών του».

Τι αφήνει στην Μαργαρίτα Θεοδωράκη

Όπως αναφέρεται σε διαθήκη του, ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει στην κόρη του, Μαργαρίτα, το 30% των εισπράξεων από το έργο του ενώ ξεκαθαρίζει ότι η κόρη του δεν μπορεί να εκποιήσει τα διακιώματα ή να διαθέσει αλλού.

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter