Μικραίνει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Μικραίνει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Σε πτώση βρίσκεται το ποσοστό της ΝΔ, σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από την MRB για λογαριασμό του Newsbomb.gr.

Συγκεκριμένα, η διαφορά των δύο κομμάτων ανέρχεται στο 6,4%, με τη ΝΔ να κινείται στο 28,6% και του ΣΥΡΙΖΑ στο 22,2%. Σε αντίστοιχη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον περασμένο Μάιο, η ΝΔ συγκέντρωνε 29,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,7%.

Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ, με 12,1%, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%.

Με τις σχετικές αναγωγές τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση: Η ΝΔ από 31,6% μέχρι 37,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 24% μέχρι 29,4% και το ΠΑΣΟΚ από 12,4% έως 16,8%.

Ελάχιστες είναι επίσης και οι διαφορές σε ό,τι αφορά την δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, αφού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο 35,2%, ενώ μια «ανάσα» πίσω του βρίσκονται οι Αλέξης Τσίπρας (33,5%) και Νίκος Ανδρουλάκης (33,2%).

Παρελθόν αποτελούν οι πάλε ποτέ διψήφιες διαφορές υπέρ του πρωθυπουργού και σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιος από τους δύο (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 9,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,9% έναντι 28,5% του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 26,4% που λέει «κανείς από τους δυο».

Σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).

Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Κορυφαίο πρόβλημα η ακρίβεια – Σοβαρό πρόβλημα οι υποκλοπές

Απολύτως ξεκάθαρο γίνεται από τη δημοσκόπηση και το ότι η ακρίβεια είναι το βασικό πρόβλημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία.

Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα. Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%. Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας. 23,7% φοβούνται την ανεργία, 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων.

Επιπλέον, οι πολίτες θεωρούν ότι πολιτικά το ζήτημα των υποκλοπών είναι αρκετά έως πολύ σοβαρό σε ποσοστό 65,5%, με μόνο το 27,2% να θεωρεί το θέμα καθόλου έως λίγο σοβαρό.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι οι ερωτηθέντες δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού οι αρνητικές συνέπειές τους γυρίζουν «μπούμερανγκ» στους λαούς της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν και μόνο το 21,5% ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter