Μικρή κάμψη του χρέους τον Μάρτιο, πάνω από 33 δισ. το «μαξιλάρι»

Μικρή κάμψη του χρέους τον Μάρτιο, πάνω από 33 δισ. το «μαξιλάρι»

Πάνω από 1 δις. ευρώ μειώθηκε το Δημόσιο χρέος της χώρας στο ά 3μηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ και ταυτόχρονα το μαξιλάρι ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται πάνω από τα 33 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στο τέλος Μαρτίου το Δημόσιο χρέος διαμορφωνόταν στα 357,6 δις. ευρώ από 358,9 δις. ευρώ. Η μερίδα του λέοντος στο χρέος ανήκει στα δάνεια του μηχανισμού στήριξης, ύψους 252,6 δις. ευρώ στο τέλος του περασμένου Μαρτίου, ενώ 75 δις. ευρώ αποτελούν ομόλογα και βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Το ΥΠΟΙΚ αναφέρεται και στην έκδοση νέου βραχυχρόνιου χρέους repo 9,59 δισ. ευρώ, διαμορφώνοντας το stock των repos στο τέλος του 2018 στα 24,52 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι “κατά το 2018 συνεχίστηκε η αξιοποίηση και η βέλτιστη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, μέσω εφαρμογής προγράμματος πράξεων διαχείρισης ταμειακής ρευστότητας υπό τη μορφή repo agreements, τις οποίες συνάπτει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). 

Με το πρόγραμμα αυτό αξιοποιείται πλέον το 75% περίπου του συνόλου των ταμειακών διαθεσίμων των εν λόγω φορέων με πολύ αποτελεσματικό τρόπο, παρέχοντάς τους ανταγωνιστικές υψηλές αποδόσεις, επ’ ωφέλειά τους, διασφαλίζοντας αντίστοιχο όφελος ως προς το δημοσιονομικό αποτέλεσμα της Γενικής Κυβέρνησης, με σωρευτικά θετικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter