Μικροί και μεγάλοι εκπαιδευτείτε στο Ίδρυμα Ωνάση

Μικροί και μεγάλοι εκπαιδευτείτε στο Ίδρυμα Ωνάση

Παιδιά και ενήλικες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν κάποιο από τα εργαστήρια που πραγματοποιεί μέσα στον Δεκέμβριο αλλά και από τον νέο χρόνο το Ίδρυμα Ωνάση.

Τα παιδιά, που τόσο ελκύονται πια από την τεχνολογία, θα μάθουν να παίζουν στα δάχτυλα την εικονική πραγματικότητα, θα κατασκευάσουν 3D έργα τέχνης αλλά και το δικό τους, προσωπικό επιτραπέζιο παιχνίδι. Οι «νέοι» που διανύουν την έκτη δεκαετία της ζωής τους θα χορέψουν, θα χορογραφήσουν και θα γίνουν καλλιτέχνες. Οι εκπαιδευτικοί θα γίνουν οι ίδιοι μαθητές, συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές και θα εκπαιδεύσουν τους αυριανούς αλγοριθμικούς πολίτες. Και βέβαια τον Ιανουάριο ξεκινά ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα του Ιδρύματος, «Ο Καβάφης πάει σχολείο», με την αρχή να γίνεται σε σχολεία της Αττικής και να ολοκληρώνεται τον Μάιο στην περιφέρεια.

Εργαστήρια για παιδιά

• «Ανακάλυψε τις πολλαπλές διαστάσεις της τέχνης με τέσσερις απίθανες δράσεις». Ενα πολυθεματικό ψηφιακό εργαστήριο για παιδιά 8-14 ετών. Δύο ώρες μέσα στην Ωνάσειο Βιβλιοθήκη προσφέρουν πλούσιο υλικό, ειδικά χειριστήρια, tablet, VR και AR τεχνολογία και την καθοδήγηση ειδικών εκπαιδευτών για να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα ψηφιακής τέχνης (15/12).

Αποστολή στην κεντρική Μακεδονία με το πρόγραμμα «Ο Καβάφης πάει σχολείο»

• «Δες την Ωνάσειο Βιβλιοθήκη ψηφιακά!». Τα παιδιά περιηγούνται στις συλλογές της βιβλιοθήκης και με τη χρήση τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας εστιάζουν σε επιλεγμένα έργα και βλέπουν πληροφορίες σχετικά με το καθένα ψηφιακά, μέσα από την οθόνη του τάμπλετ τους (15/12).

• «Φτιάξε το δικό σου ψηφιακό “γλυπτό”». Με έμπνευση τη συλλογή έργων τέχνης του Ιδρύματος Ωνάση τα παιδιά με τη χρήση τεχνολογίας εικονικής πραγματικότητας, σε συνδυασμό με motion tracking cameras, κατασκευάζουν εικονικά ένα τρισδιάστατο έργο τέχνης κρατώντας ειδικά χειριστήρια (15/12).

• «Δημιούργησε έναν 3D πίνακα ζωγραφικής». Τα παιδιά βιώνουν μια μοναδική εμπειρία δημιουργίας επαυξημένης πραγματικότητας. Εμπνέονται, αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και βάζουν χρώματα σε ένα αντίγραφο του προσχεδιασμένου πίνακα του Δημοσθένη Κοκκινίδη «Σκηνή από τη ραψωδία Ε΄ της Οδύσσειας» (15/12).

• «Απόλαυσε την τέχνη εικονικά και τρισδιάστατα». Οι συμμετέχοντες εξοικειώνονται με τη χρήση και τις εφαρμογές τεχνολογιών εικονικής πραγματικότητας στην τέχνη. Με τον κατάλληλο εξοπλισμό απολαμβάνουν τρισδιάστατες περιηγήσεις σε εικονικές εικαστικές εκθέσεις και έρχονται σε επαφή με έργα τέχνης από όλο τον κόσμο (15/12).

Ολόκληρο το αρχείο Καβάφη ελεύθερο και ανοιχτό για όλους από το Ίδρυμα Ωνάση

• Στο εργαστήριο «Τρέμε Monopoly! Τώρα θα φτιάξουμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι» τα παιδιά 8-12 ετών θα σχεδιάσουν ένα παιχνίδι και θα το κατασκευάσουν χρησιμοποιώντας χαρτόνια, κόλλες, ψαλίδια και ζωγραφική. Θα σχεδιάσουν 3D εξαρτήματα, θα τα παραγάγουν με 3D εκτυπωτή και θα χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να προγραμματίσουν κάποιο στοιχείο του παιχνιδιού (19, 20/1).

Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

Στο εργαστήριο «Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές» (9 & 10/12) οι εκπαιδευτικοί θα μάθουν να ηχογραφούν ήχους από την καθημερινότητα και το περιβάλλον τους, να τους επεξεργάζονται και να τους βάζουν σε μια ακολουθία βάσει ενός ψηφιακού προγράμματος. Αλλά και πώς να ενσωματώνουν μουσικές και ηχητικές δραστηριότητες στη διδασκαλία τους.

Στο εργαστήριο «Διδάσκοντας αλγοριθμικούς πολίτες» (11-12 & 18-19/1) στόχος των εκπαιδευτικών είναι να μπορέσουν να ενισχύσουν τους αυριανούς πολίτες στο σχολικό περιβάλλον καλλιεργώντας την κριτική σκέψη μέσα από την τέχνη και την έρευνα. Εργα τέχνης που θίγουν ζητήματα ψηφιακών δικαιωμάτων και σχετίζονται με τη φύση του αλγοριθμικού πολίτη, έργα ψηφιακής τέχνης, ντοκιμαντέρ και περφόρμανς γίνονται εργαλεία μέσα από τα οποία τα παιδιά μπορούν να κατανοήσουν αυτές τις σύγχρονες έννοιες.

Κύκλος ερευνητικών σεμιναρίων Αρχείου Καβάφη. Νέοι ερευνητές, ακαδημαϊκοί και μελετητές του καβαφικού έργου μοιράζονται με το κοινό τα ερωτήματά τους, τα αρχειακά τεκμήρια της έρευνάς τους καθώς και τις εν εξελίξει εργασίες τους με στόχο να αναδειχθούν και να συζητηθούν από διαφορετικές οπτικές γωνίες οι συμπληρωματικές προσεγγίσεις του έργου του. Πρώτο σεμινάριο 31/1.

Εργαστήρια για ενήλικες

Νέοι χορευτές 65+ (Δεκέμβριος – Φεβρουάριος). Το εργαστήριο «Χορευτικά αφηγήματα με πηγή έμπνευσης την πόλη» αποτελείται από μικρές αυτόνομες ενότητες που θα πλαισιώνονται κάθε φορά από διαφορετικό καλεσμένο. Εχοντας ως πυρήνα και βασικό μέσο έκφρασης τον χορό, οι νέοι χορευτές 65+ θα επεξεργαστούν τις ιδέες τους και, όπως πάντα, θα δημιουργήσουν νέες χορογραφίες.

Στο εργαστήριο «Μυούμαστε στα μυστικά διαφορετικών πρώτων υλών και δημιουργούμε τα δικά μας χρηστικά και εικαστικά (Δεκέμβριος – Απρίλιος) έμπειροι τεχνίτες μυούν τους συμμετέχοντες στην τέχνη τους, ώστε να γνωρίσουν καλύτερα ορισμένα υλικά καθώς και τις ιδιότητες, τα εργαλεία και τις διαφορετικές τεχνοτροπίες επεξεργασίας τους. Επειτα θα φτιάξουν τα δικά τους αντικείμενα τέχνης ή χρήσης.

Εργαστήρια για σχολεία

Στο εργαστήριο «Συνθέτοντας ήχους με ψηφιακές εφαρμογές» (για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, Ιανουάριος – Απρίλιος) οι μαθητές χρησιμοποιούν απλούς καθημερινούς ήχους, κάνουν τις δικές τους ηχογραφήσεις και μέσα από ένα λογισμικό φτιάχνουν το δικό τους κομμάτι.

Ο Καβάφης πάει σχολείο (Ιανουάριος – Μάιος). Μέσα από τρία δημιουργικά εργαστήρια μαθητές γυμνασίου και λυκείου (της Αττικής και της περιφέρειας) θα έχουν την ευκαιρία να γεμίσουν τα χέρια τους με χρώμα, να αφήσουν το σώμα τους ελεύθερο και να παίξουν με την τεχνολογία, με κύριο στόχο να βιώσουν με διαφορετικό τρόπο κάποια από τα διαχρονικά κείμενα του ποιητή.

INFΟ

Για αναλυτικές πληροφορίες για το εκάστοτε πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση (www.sgt.gr)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter