Μικρομέτοχοι όμηροι του ΣτΕ

Μικρομέτοχοι όμηροι του ΣτΕ

Εκατοντάδες χιλιάδες περιμένουν εδώ και πέντε χρόνια την απόφαση στο αίτημα ακύρωσης του κλεισίματος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Πέντε και πλέον χρόνια αναμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τα μέλη της Ενωσης Μετόχων και Φίλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΕΜΦΤΤ), στο οποίο προσέφυγαν το 2013 λίγο μετά το κλείσιμο του ταμιευτηρίου (ΤΤ). Αν και η υπόθεση συζητήθηκε στο ΣτΕ τον Απρίλιο του 2014, εντούτοις ακόμη και σήμερα η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για την ακύρωση ή μη της απόφασης για το κλείσιμο του ΤΤ δεν έχει δημοσιευτεί, ενώ εκκρεμούν αγωγές αποζημίωσης στα αστικά δικαστήρια και διενεργείται τακτική προανάκριση για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών.

Η ΕΜΦΤΤ ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2012 και εκπροσωπεί 2.700 μετόχους του ΤΤ οι οποίοι κατέχουν το 8% του πρώην τραπεζικού ιδρύματος, ενώ «εκφράζει τη βούληση και τα συμφέροντα 72.000 περίπου μικρομετόχων του ΤΤ που κατέχουν το 50% του μετοχικού του κεφαλαίου». Στις 24 Μαΐου 2019 ο πρόεδρος της ΕΜΦΤΤ Μιχάλης Αγγελάκης απέστειλε επιστολές για το θέμα προς την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου και την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στις επιστολές ο κ. Αγγελάκης αναφερόταν στα γεγονότα που προηγήθηκαν του κλεισίματος του ΤΤ το 2013, το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΜΦΤΤ κόστισε στην ελληνική οικονομία περί τα 6 δισ. ευρώ. Επίσης αναφερόταν στις νομικές ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει μέχρι και σήμερα η ΕΜΦΤΤ.

Αγνοείται η απόφαση του ΣτΕ

Μία από αυτές ήταν η κατάθεση τον Μάρτιο του 2013 στο Δ΄ Τμήμα του ΣτΕ αίτησης ακύρωσης της απόφασης του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα καθώς και της Επιτροπής Μέτρων Εξυγίανσης της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Πιστωτικών και Ασφαλιστικών Θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος. Η αίτηση ακυρώσεως συζητήθηκε στις 8 Απριλίου 2014. Πέντε και πλέον χρόνια μετά η απόφαση δεν έχει δημοσιευτεί ακόμη. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι χιλιάδες μικρομέτοχοι του ΤΤ αναμένουν το αποτέλεσμα της κρίσης του ΣτΕ, καθώς έχουν προσφύγει τόσο στα αστικά όσο και στα ποινικά δικαστήρια. Εχουν καταθέσει αγωγές αποζημίωσης στα αστικά δικαστήρια σε βάρος πρώην μελών διοικήσεων του ΤΤ, κάποιες από τις οποίες έχουν ήδη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί η εκδίκαση στο εφετείο. Επίσης τα μέλη της ΕΜΦΤΤ έχουν καταθέσει υπομνήματα στις εισαγγελικές αρχές για την αναζήτηση τυχόν ποινικών ευθυνών εμπλεκόμενων προσώπων, «από τα οποία προέκυψε αυτεπάγγελτη δίωξη κατά παντός υπευθύνου».

Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι γιατί δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα η απόφαση του ΣτΕ. «Η ασυνήθιστα μεγάλη αυτή χρονική καθυστέρηση σε συνδυασμό με τη φύση της εκδικαζόμενης υπόθεσης (αίτηση ακυρώσεως διοικητικών πράξεων) είναι πιθανόν να καταστήσει ανενεργή και άνευ αντικειμένου για την ουσία της υπόθεσης την όποια θετική απόφαση για εμάς» επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Αγγελάκης. Μάλιστα, όπως αναφέρεται, δεν αποκλείεται τα μέλη της ΕΜΦΤΤ να προσφύγουν και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια εξαιτίας της καθυστέρησης.

«Δεδομένου ότι με την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεως έχουν παραβιαστεί και θεμελιώδεις διατάξεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, την οποία δυνατότητα θα εξασκήσουμε εφόσον απαιτηθεί» επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά την κ. Δημητρίου, τα μέλη της ΕΜΦΤΤ ζητούν ακρόαση από την εισαγγελέα του ΑΠ προκειμένου να εκθέσουν την υπόθεσή τους και να παράσχουν διευκρινίσεις στους «εισαγγελικούς και ανακριτικούς λειτουργούς που χειρίζονται την υπόθεση. Επίσης ζητούν από την κ. Δημητρίου να εξετάσει το ενδεχόμενο να ασχοληθούν με την υπόθεση «εκτός της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και οι Εισαγγελίες Οικονομικού Εγκλήματος και Διαφθοράς» «λόγω του οικονομικού μεγέθους του σκανδάλου και του πολύπλοκου και πολυδαίδαλου της υπόθεσης».

Κάποιες από τις αγωγές αποζημίωσης στα αστικά δικαστήρια σε βάρος πρώην μελών διοικήσεων του ΤΤ έχουν ήδη εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί η εκδίκαση στο εφετείο

Ευθύνες σε δημόσιο και ΤτΕ

Σχετικά με το κλείσιμο του ΤΤ, τα μέλη της ΕΜΦΤΤ επιρρίπτουν ευθύνες στο δημόσιο και στην ΤτΕ. Οπως υποστηρίζουν, μέχρι και το 2010 το ταμιευτήριο αποτελούσε ίσως το πιο υγιές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μάλιστα το 2011 το ΤΤ απορρόφησε την TBank, διάδοχο της Aspis Bank, προκειμένου να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί στο τραπεζικό σύστημα. Λίγο μετά το ΤΤ με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών κλήθηκε να συμμετάσχει υποχρεωτικά στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων μέσω του PSI, με αποτέλεσμα να ζημιωθεί κατά 3,8 δισ. ευρώ.

Το καλοκαίρι του 2012 η ΤτΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα βιωσιμότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος με βάση την έκθεση της BlackRock. Σύμφωνα με αυτά, το ΤΤ δεν ήταν βιώσιμο, ενώ λίγο πριν η ίδια η κεντρική τράπεζα είχε κρίνει το αντίθετο και μάλιστα ενέκρινε την απορρόφηση της TBank. Τα αποτελέσματα της έκθεσης δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. Ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αρνήθηκε να τα προσκομίσει στη Βουλή, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, επρόκειτο για απόρρητα στοιχεία που θα αποσταθεροποιούσαν το τραπεζικό σύστημα. Λίγο μετά ο κ. Στουρνάρας έβαλε ουσιαστικά ταφόπλακα στο ΤΤ. Με δηλώσεις του στη Βουλή στα τέλη Αυγούστου του 2012 σε μια θυελλώδη συνεδρίαση χαρακτήρισε το ΤΤ μη βιώσιμο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter