Μιλάτε; Σας ακούμε

Μιλάτε; Σας ακούμε

Οσο περνούν οι μέρες το «άπλετο φως» που δήθεν ήθελε να ρίξει ο κ. Μητσοτάκης στο μεγαλύτερο θεσμικό σκάνδαλο της μεταπολίτευσης, αυτό των υποκλοπών, γίνεται όλο και πιο αχνό. Τεχνηέντως, με νομικές ακροβασίες και πολιτικές ασυναρτησίες, η πλειοψηφία του ελληνικού κοινοβουλίου, και κατ’ επέκταση της εξεταστικής επιτροπής, αποκαλύπτει τη διάθεσή της να κουκουλώσει όπως όπως τις τεράστιες ευθύνες του Μεγάρου Μαξίμου, ώστε να ρίξει τον εαυτό της στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, πεπεισμένη ότι ξεμπέρδεψε.

Ομως τα ερωτήματα για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Θανάση Κουκάκη και ποιος ξέρει πόσων ακόμη πολιτικών και δημοσιογραφικών παραγόντων, αντί να απαντώνται, μεγεθύνονται. Η –κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Μεγάρου Μαξίμου– εξεταστική προχωρά με βήμα… απόρρητο, απρόθυμη να εξετάσει σοβαρά όλους όσοι μπορεί να δώσουν πειστικές απαντήσεις.

Αραγε ανέπτυσσαν οι παρακολουθούμενοι δραστηριότητες «που συνιστούν απειλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος, των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής ασφάλειας του ελληνικού κράτους, καθώς και του εθνικού πλούτου της χώρας»; Είναι τρομοκράτες ή πράκτορες; Εχουν διαπράξει βαρύτατο ποινικό αδίκημα που «δικαιολογεί» την παρακολούθησή τους;

Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να παραδεχτεί ότι η ΕΥΠ, η οποία βρίσκεται από τις πρώτες ώρες της διακυβέρνησής του υπό την εποπτεία του, παρακολουθούσε «επικίνδυνους» για τα συμφέροντα της ΝΔ (και ουχί της χώρας) αντιπάλους και δημοσιογράφους, για να μπορεί να ελέγχει όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής του τόπου, θεμελιώνοντας ακόμη βαθύτερα το αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης.

Η επιμονή του εκλεκτού του κ. Μητσοτάκη και ιθύνοντα νου του «επιτελικού κράτους» κ. Γεραπετρίτη να διατηρεί την ΕΥΠ υπό τη σκέπη του Μεγάρου Μαξίμου και να αρνείται την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την ΑΔΑΕ, σύμφωνα με το οποίο δεν δύναται να γνωστοποιήσει στον πολίτη τους λόγους που παρακολουθείται, είναι ενδεικτικά του δημοκρατικού εκτροχιασμού της κυβέρνησης. Η αλαζονεία, αναμειγμένη με τρόμο για το αναπόφευκτο, δηλαδή την ανατροπή της χειρότερης και αυταρχικότερης κυβέρνησης της μεταπολίτευσης, οδηγεί κυβερνητικά στελέχη σε πολιτικές εξαλλοσύνες.

Ετσι, αφού ονόμασαν συριζαίους όλους τους δημοσιογράφους που εργάζονται σε κορυφαία ΜΜΕ του εξωτερικού, αφού επιτέθηκαν σε κάθε συνταγματολόγο που ερμηνεύει τη θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης ως κίνδυνο για την ποιότητα της δημοκρατίας μας (δηλαδή σε όλους εκτός ελάχιστων περιπτώσεων), αφού κούνησαν το δάκτυλο μέχρι και στον επίτροπο Δικαιοσύνης της ΕΕ, τώρα ψάχνουν τρόπους να βγουν απ’ τη δύσκολη θέση, επαναφέροντας σαν ξαναζεσταμένο φαγητό τις «αποκαλύψεις» για δήθεν παρακολουθήσεις υπουργών επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τι κι αν οι απαντήσεις έχουν δοθεί πολύ προτού τεθούν τα ερωτήματα; Κανένα πρόβλημα. Η ΝΔ δίνει γραμμή στα πετσωμένα ΜΜΕ να διατηρούν το αφήγημα «όλοι τα ίδια κάνουμε», μήπως και συσπειρώσει γύρω της το ακροδεξιό ακροατήριο.

Δυστυχώς, ο πολιτικός αυταρχισμός της ΝΔ, ο έκδηλος πανικός της, η αμηχανία στις ηχηρές διαφοροποιήσεις εντός του κόμματος (Τζαβάρας, Κεφαλογιάννη, Καραμανλής, Κουμουτσάκος κ.ά.), το αδιέξοδο του «επιτελικού κράτους» κάνουν ζημιά στην εικόνα της χώρας και την ποιότητα της δημοκρατίας της. Διότι όσο και να προσπαθήσεις να διαστρεβλώσεις την πραγματικότητα, όσο και αν προσπαθήσεις να κρυφτείς πίσω από δικολαβικές ερμηνείες, η ουσία είναι μία και έρχεται έξωθεν: Κυριάκο, σας βλέπουμε!

Η Τάνια Ελευθεριάδου είναι βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter