Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Περιστρεφόμενες πόρτες για γόνους της πολιτικής

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης: Περιστρεφόμενες πόρτες για γόνους της πολιτικής
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ/EUROKINISSI

Η παραίτηση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη από το βουλευτικό αξίωμα έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, επειδή μετά την παραίτησή του από το υπουργείο Ναυτιλίας είχαμε… ξεχάσει ότι ήταν βουλευτής. Ο κοσμοπολίτης πολιτικός είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο.

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έπρεπε να είχε φύγει το βράδυ της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου όταν βγήκε το βίντεο που αποδείκνυε ότι ο θάνατος του Αντώνη Καρυώτη ήταν δολοφονία και όχι τραγική ατυχία, όπως προσπάθησαν να το «πουλήσουν» αρχικά πηγές από το υπουργείο στα ΜΜΕ.

Παραιτήθηκε έξι μέρες μετά τον φόνο, ενώ είχε δημιουργήσει σάλο με την απάνθρωπη δήλωσή του, ξέπλυμα στις ευθύνες των δραστών και του Λιμενικού, ότι «ένας άνθρωπος πήγε να κάνει τη δουλειά του και βρέθηκε κατηγορούμενος για φόνο».

Τώρα ο κ. Βαρβιτσιώτης εγκαταλείπει την πολιτική για να εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εργαστεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Το βέβαιο είναι ότι ο μισθός του θα είναι πολλαπλάσιος του βουλευτικού. Ενας πρώην υπουργός Ναυτιλίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, δεν χρειάζεται να… σκάβει για τον κερδίσει. Αρκούν οι γνωριμίες.

Η μεταπήδηση πολιτικού στον ιδιωτικό τομέα στις δυτικές χώρες λέγεται «περιστρεφόμενη πόρτα» (revolving door) και θεωρείται ελαφρώς… ανήθικο. Μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις υπάρχουν κανόνες που το απαγορεύουν. Οι Ευρωπαίοι Επίτροποι, για παράδειγμα έχουν περίοδο «ξεκούρασης» δύο χρόνια μετά τη θητεία τους, όπου μπορούν να εργαστούν σε άλλη δημόσια θέση αλλά όχι σε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με τον εφοπλιστή Γιώργο Προκοπίου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

 

Ο κ. Βαρβιτσιώτης προέρχεται από μία πολιτική οικογένεια με κοινοβουλευτική ιστορία που ξεκινάει από το 1844 όταν στις βουλυτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ελλάδα το 1844, εξελέγη ο Πέτρος Βαρβιτσιώτης.

Ο ίδιος διαθέτει 122(!) ακίνητα, τα περισσότερα από κληρονομιά, επειδή και ο παππούς του κι ο πατέρας του ήταν δεξιοί πολιτικοί και πλούσιοι νομικοί.

Υπήρξε και… μαρτυριάρης. Τον Απρίλιο 2023, ενώ ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονονόμου, έκανε λόγο για «θεωρίες συνομωσίας» σχετικά με την αποκάλυψη εξαγωγής του λογισμικού υποκλοπών Predator στο Σουδάν, ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε ότι «η άδεια εξαγωγής που δόθηκε στο Predator και στο Σουδάν δεν έχει καμία σχέση με τον εμφύλιο. Ο εμφύλιος δεν προκλήθηκε απ’ αυτό», μιλώντας στον Realfm.

Εβραζε και… το αίμα του, το (καθόλου) διπλωματικό, προκαλώντας προβλήματα χωρίς λόγο. Οπως όταν  τον Μάρτιο 2023 δήλωσε σε ξένη δημοσιογράφο ότι οι κυρώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο σε βάρος της Ρωσίας «αποσκοπούν στην πτώση του καθεστώτος Πούτιν με εσωτερική αναταραχή»!

Είχε κάνει και μια απίστευτη δήλωση, αν θέλουμε ανάπτυξη ή στήριξη στους αδύναμους, κι έκανε ακόμη και τους νεοφιλεύθερους να ντραπούν που τον έχουν στις τάξεις τους.

Αυτά τα λίγα από την πολιτεία του «Μίλτου» που το κοινό του γνώριζε περισσότερα για τη Μυκόνο και τα πάρτι, και λιγότερο για τις επιστολές για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με το βαρύ όνομα, είχε μια μάλλον ελαφριά πολιτική ιστορία. Οπως το είχε θέσει ο Παύλος Πολάκης: «Μιλτο Βαρβιτσιώτη σε 50 χρόνια θα θυμάται κανένας πως ήσουν υπουργός και βουλευτής;»

Γ. Μπ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter