Μίλυ Πασχάλη: Γιορτάζουμε ως οικοδεσπότες με τους κατοίκους της χώρας

Μίλυ Πασχάλη: Γιορτάζουμε ως οικοδεσπότες με τους κατοίκους της χώρας
Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μίλυ Πασχάλη.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μίλυ Πασχάλη, μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη για το Summer Nostos Festival.

 

Έως την Κυριακή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διοργανώνει (με αποκλειστική του χρηματοδότηση) ένα από τα πιο ζωντανά και πολυαναμενόμενα φεστιβάλ του καλοκαιριού, το Summer Nostos Festival. Για μια εβδομάδα οι χώροι του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) θα φιλοξενήσουν 101 δωρεάν εκδηλώσεις για όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα: 496 μεγάλα ονόματα της εγχώριας και ξένης μουσικής σκηνής, κορυφαίοι χορευτές και χορογράφοι, πρωτότυπες εικαστικές συλλήψεις, καλλιτέχνες του δρόμου, ακροβατικά, πλήθος εκδηλώσεων για τους μικρούς φίλους, αγώνας δρόμου αλλά και Mundial είναι κάποιες από τις εκδηλώσεις που μας κλείνουν παιχνιδιάρικα το μάτι και μας επιστρέφουν στα καλύτερά μας καλοκαίρια.

Ο λόγος στην απολύτως αρμόδια, την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μίλυ Πασχάλη.

Mε ποιο σκεπτικό ξεκίνησε αυτή η ετήσια γιορτή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος;

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ (τον Ιούνιο του 2015) αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέρος του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος και να πραγματοποιήσουμε μια μικρή ανοιχτή γιορτή με την ελπίδα ότι θα έρχονταν να γνωρίσουν τον νέο χώρο πολιτισμού και αναψυχής κάτοικοι και άλλων περιοχών της Αθήνας. Οι εκδηλώσεις κράτησαν μόνο ένα τετραήμερο και πραγματοποιήθηκαν σε δύο σκηνές. Σκοπός του Summer Nostos Festival, όπως ονομάζεται πλέον η διοργάνωση, ήταν και παραμένει η γνωριμία του κοινού με τον μοναδικό δημόσιο χώρο που προσφέρει πληθώρα πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και η επαφή με έναν ξεχωριστό πνεύμονα πρασίνου.

Τι έχει αλλάξει από την πρώτη διοργάνωση;

Διπλασιάστηκαν οι μέρες και σχεδόν τριπλασιάστηκαν οι σκηνές. Στις εκδηλώσεις εντάχτηκαν και οι περιφερειακοί χώροι του πάρκου: ο Στίβος, η Εσπλανάδα, το Κανάλι. Την πρώτη χρονιά είχαμε 23 μεμονωμένες εκδηλώσεις, φέτος αισίως φτάσαμε τις 101! Ανεξαρτήτως Summer Nostos Festival, που από μόνο του έλκει χιλιάδες επισκέπτες (πέρυσι μόνο είχαμε 170.000 επισκέπτες την εβδομάδα του φεστιβάλ), το ΚΠΙΣΝ έχει γίνει πια ο αγαπημένος χώρος των Αθηναίων σχεδόν σε καθημερινή βάση: σε ενάμιση χρόνο λειτουργίας είχε περισσότερες από 3,5 εκατομμύρια επισκέψεις. Οσο αυξάνονται οι επισκέπτες μας τόσο αυξάνεται και η δική μας υποχρέωση να καλύψουμε τις πολιτιστικές ανάγκες περισσότερων ειδών κοινού, απαιτητικότερων και πολύ διαφορετικών μεταξύ τους.

Δώστε μας κάποια «παρασκήνια» από την προετοιμασία του φεστιβάλ.

Η πρώτη και ουσιαστική δυσκολία μας είναι πώς θα εντάξουμε δημιουργικά όλους τους χώρους του πάρκου στις προσδοκίες του κοινού διαφόρων ειδών. Είμαστε τυχεροί βέβαια γιατί η βασική ομάδα του ιδρύματος πλαισιώνεται από την ακούραστη δημιουργική ομάδα του ΚΠΙΣΝ και από σπουδαίους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς της ψυχαγωγίας. Μέρες προτού ανοίξει η αυλαία του φεστιβάλ, εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται για το στήσιμο των σκηνών (φέτος μάλιστα θα έχουμε μια νέα σκηνή στο Κανάλι, που θέλω να πιστεύω ότι θα σας εντυπωσιάσει με την αρχιτεκτονική της, σε σχέδιο συναδέλφου μας), τον φωτισμό, τις δοκιμές ήχου, τις μουσικές πρόβες και την εκπαίδευση προσωπικού και εθελοντών.

Η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Μίλυ Πασχάλη, μιλάει στην Αφροδίτη Ερμίδη για το Summer Nostos Festival.

Πού παραπέμπει ο «Νόστος»;

Νόστος σημαίνει επιστροφή· επιστροφή που κινητοποιεί τη νοσταλγία, τη λαχτάρα. Θέλουμε όσα ονειρευτήκαμε και ό,τι συναισθήματα βιώσαμε τα χρόνια της κατασκευής του ΚΠΙΣΝ να επιστρέφουμε για να τα ξαναζούμε ‒ως οικοδεσπότες πια‒ κάθε καλοκαίρι παρέα με τους νέους ιδιοκτήτες αυτού του έργου, τους κατοίκους και επισκέπτες της χώρας μας, προσφέροντας μια εβδομάδα συμπυκνωμένων ερεθισμάτων για όλα τα γούστα και όλες τις ηλικίες.

Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε ως καλλιτεχνική διευθύντρια του ιδρύματος;

Η επιτυχία της διοργάνωσης είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Είμαι προφανώς προετοιμασμένη για δίκαιες επικρίσεις, ακόμη και για την αποτυχία. Και προσπαθώ όσο περνάει από το χέρι μου να κάνω τα πράγματα όσο το δυνατόν πιο άρτια τόσο αναφορικά με τη διοργάνωση όσο και με την εμπειρία των επισκεπτών.

Ποια από τις εκδηλώσεις αναμένετε εσείς προσωπικά με ανυπομονησία;

Πόσο εύκολο είναι να διαλέξει κανείς ένα ανάμεσα από πολλά «παιδιά» του; Ανυπομονώ εξίσου για όλες αλλά νιώθω ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την παρουσία του John Cale, της μεγάλης αυτής μορφής της ροκ σκηνής.

Summer Nostos Festival: Ξέρουμε ήδη που θα περάσουμε 8 ημέρες του Ιουνίου (Video)

Aφορά τελικά ο πολιτισμός το ευρύ κοινό, ιδιαίτερα σε μια εποχή που για μεγάλη μερίδα των πολιτών δεν είναι αυτονόητη ούτε καν η εξασφάλιση των προς το ζην;

Μα ειδικά αυτούς αφορά. Μην ξεχνάτε ότι οι εκδηλώσεις του Summer Nostos Festival αλλά και οι υψηλότατου επιπέδου εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα καθημερινά στο ΚΠΙΣΝ, προσφορά του ΙΣΝ, είναι δωρεάν για το κοινό. Εκεί θα βρει κανείς δραστηριότητες σχεδιασμένες για όλες τις ηλικίες. Πολλές από αυτές βοηθούν πρόσωπα κοινωνικά αποκλεισμένα να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες χρήσιμες για τη ζωή τους.

Eπειδή υπάρχει σύγχυση στο κοινό σχετικά με τη σχέση ανάμεσα στο Iδρυμα Νιάρχος και το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μπορείτε να μας διευκρινίσετε πώς διαμορφώνεται αυτήν τη στιγμή;

Το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος είναι ένας διεθνής κοινωφελής οργανισμός που τα τελευταία 22 χρόνια έχει πραγματοποιήσει πάνω από 4.000 δωρεές σε περισσότερες από 120 χώρες. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς, παγκοσμίως που αναμένεται να επιφέρουν διαχρονικά και θετικά αποτελέσματα στην κοινωνία, ενώ στηρίζει προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού́ καλού́. Μια από τις δωρεές μας –η μεγαλύτερη έως σήμερα– είναι η δημιουργία του ΚΠΙΣΝ που από πέρυσι ανήκει στην ελληνική κοινωνία και έκτοτε δεν συμμετέχουμε στη λειτουργία του αλλά συνεχίζουμε να ενισχύουμε με δωρεές τη δράση του.

Πρόγραμμα «Έτσι μαθαίνω καλύτερα»-Τα σχολεία… αλλιώς [Ρεπορτάζ]

Από τη στιγμή που το ΚΠΙΣΝ πέρασε στην ελληνικό δημόσιο πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία του; Ικανοποιεί τους όρους που έχει ορίσει το Ιδρυμα;

Μέσα από μεγάλο φάσμα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων –ανοιχτών για όλους χάρη στη δωρεά του ΙΣΝ– και με εκατομμύρια επισκέπτες σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας, το ΚΠΙΣΝ ομολογουμένως εκπληρώνει την αποστολή του να αποτελέσει έναν δυναμικό δημόσιο χώρο και ανοιχτό σε όλους χωρίς διακρίσεις. Το ΚΠΙΣΝ αναδείχτηκε γρήγορα σε σημείο αναφοράς, πολιτισμού και παιδείας για επισκέπτες διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων και αυτό ήταν το όραμα του ιδρύματος.

INFO Αναλυτικά το πρόγραμμα του Summer Nostos Festival στο www.SNFestival.org

*Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter