«Μind the fact»: Το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας

«Μind the fact»: Το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας

Αληθινές ιστορίες με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους ανθρώπους που τις έζησαν, επιχειρεί ν’ αναδείξει το «Mind the fact», το νέο πολιτιστικό φεστιβάλ της Αθήνας που πραγματοποιείται από 26 έως 29 Μαΐου σε διάφορα σημεία του κέντρου της πόλης με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

«Το mind the fact έρχεται για να φέρει στο προσκήνιο πραγματικές εμπειρίες ανθρώπων και εξιστορήσεις σημαντικών γεγονότων, που ίσως κάποτε ακούσαμε ότι συμβαίνουν δίπλα μας … ίσως και όχι», αναφέρουν οι συντονίστριες της διοργάνωσης Γιολάντα Μαρκοπούλου και Ιωάννα Βαλσαμίδου.

Πρόκειται για ένα καινοτόμο μοντέλο παραγωγής τέχνης και πολιτισμού, που μέσα από θεατρικες παραστασεις, installations, περφόρμανς και εικαστικες εκθέσεις με θέμα τρέχοντα κοινωνικά ζητήματα που συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης και την δύσκολη πραγματικότητα των κατοίκων της πόλης, φιλοδοξεί να στρέψει το βλέμμα μας στον Άλλον.

Πρωταγωνιστές των δράσεων είναι άτομα που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τέχνη (οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, άστεγος πληθυσμός), άτομα που ανήκουν ή ανήκαν σε μία ευπαθή κοινωνική ομάδα (πρόσφυγες, εξαρτημένα άτομα) και άλλες μη ευνοούμενες ομάδες του πληθυσμού. Στόχος των δράσεων, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι να φωτίσουν διαφορετικές πλευρές της καθημερινής ζωής αναδεικνύοντας την «άλλη όψη του νομίσματος». «Ακούμε προσωπικές ιστορίες. Αποτυπώνουμε βιογραφίες. Μοιραζόμαστε εμπειρίες μέσω της τέχνης. Καλλιτέχνες, αυτοί που έζησαν τα γεγονότα. Οι πραγματικοί πρωταγωνιστές. Και αυτό είναι, το mind the fact!» εξηγούν.

Όλα ξεκίνησαν σχεδόν ένα χρόνο πριν, όταν δημιουργήθηκαν εννέα καλλιτεχνικά εργαστήρια με δωρεάν πρόσβαση σε ενήλικες και παιδιά, με κοινό παρονομαστή τα βιώματα με τα οποία οι συμμετέχοντες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι. Τα καλλιτεχνικά έργα – ντοκουμέντα πραγματικής ζωής και αληθινών γεγονότων που προέκυψαν από τα εργαστήρια, παρουσιάζονται στο πρόγραμμα του πρώτου «mind the fact». Πρόκειται για πολλές και διαφορετικές πολιτιστικές δράσεις, αποτέλεσμα της συνεργασίας των συμμετεχόντων με τους επαγγελματίες καλλιτέχνες και εκπαιδευτές φεστιβάλ, που δραστηριοποιούνται στους χώρους των παραστατικών, των εφαρμοσμένων και των καλών τεχνών.

Πριν την έναρξή του, το mind the fact μάς συστήνεται με τις «Χαίρω πολύ!» δράσεις στις 5-7 και 19-22 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες των εργαστηρίων, μαζί με συνεργαζόμενους καλλιτέχνες που στηρίζουν την πρωτοβουλία, θα παρουσιάσουν μια σειρά από δρώμενα και πρωτότυπες δράσεις γνωριμίας σε διαφορετικά σημεία της Αθήνας.

Φιλοδοξία του φεστιβάλ είναι να λειτουργήσει ως πεδίο ανταλλαγής γνώσης, εμπειρίας και ιδεών, ως σημείο συνάντησης ατόμων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης, καθώς και να καθιερωθεί ως ένας ετήσιος καλλιτεχνικός θεσμός

Το mind the fact αποτελεί μια παραγωγή της Polyplanity Productions, με τη συνεργασία της ΑΜΑΚΑ και του ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ.

(Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter