Μίνι ανασχηματισμός με κεντροαριστερό χρώμα

Μίνι ανασχηματισμός με κεντροαριστερό χρώμα

Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στις προοδευτικές δυνάμεις

Με δύο πρώην υπουργούς της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου σηματοδότησε το Μαξίμου το άνοιγμα του κυβερνώντος κόμματος στον προοδευτικό, σοσιαλιστικό χώρο. Ενα άνοιγμα που, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα επεκταθεί ειδικά στις επερχόμενες ευρωεκλογές αλλά και τις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Η επιλογή του πρωθυπουργού να συμπεριλάβει στον μίνι ανασχηματισμό της Παρασκευής τον Θάνο Μωραΐτη, ο οποίος έχει διατελέσει υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στην κυβέρνηση Παπανδρέου και παρέμεινε στο πόστο αυτό επί κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και τον Άγγελο Τόλκα, υφυπουργό Επικρατείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν σηματοδοτεί απλώς το άνοιγμα στον σοσιαλιστικό χώρο αλλά φωτογραφίζει και τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Ανοιχτές πόρτες

Πρώτον, επιθυμεί να δείξει στην πράξη πως οι πόρτες του κυβερνώντος κόμματος είναι ανοιχτές σε όσα στελέχη του χώρου έχουν διαφοροποιηθεί ανοιχτά από τις επιλογές της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ (ο Θ. Μωραΐτης παραιτήθηκε από το ΚΙΝΑΛ τον περασμένο Δεκέμβριο και ο Αγγ. Τόλκας παραιτήθηκε από τομεάρχης αυτοδιοίκησης μόλις τον περασμένο Οκτώβριο) και, δεύτερον, κρατά εκτός κυβέρνησης στελέχη της κεντροαριστεράς που στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών, όπως ο Γιάννης Ραγκούσης (θα μιλήσει τη μεθεπόμενη Δευτέρα μαζί με τον Φώτη Κουβέλη και τον Δημήτρη Παπαδημούλη σε εκδήλωση στην Πάτρα για το προοδευτικό μέτωπο) και ο Σωτήρης Βαλντέν ή ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, γιος του Μιχάλη Παπαγιαννάκη. Ο λόγος είναι ότι ο Αλ. Τσίπρας δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να προκαλέσει συνειρμούς περί ανταλλαγής της στήριξης της συμφωνίας με υπουργικές θέσεις.

Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα στελέχη αυτά δεν θα αξιοποιηθούν στο εγγύς μέλλον. Η βασική σκέψη είναι να αξιοποιηθούν στις επικείμενες ευρωεκλογές στις οποίες έτσι κι αλλιώς η συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είναι κάτι παραπάνω από καλή, ενώ το λεγόμενο προοδευτικό μέτωπο απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο.

Μάλιστα, το παραπάνω σχήμα λειτουργεί είτε διεξαχθούν ταυτόχρονες εκλογές τον ερχόμενο Μάιο είτε η κυβέρνηση εξαντλήσει τη θητεία της και οι εκλογές διεξαχθούν στις 13 Οκτωβρίου.

Οι μετρήσεις

Στη σχετική απόφαση θα παίξουν πρωτεύοντα ρόλο τα αποτελέσματα των μετρήσεων της κοινής γνώμης για τις ευρωεκλογές που παίρνει στα χέρια του ο πρωθυπουργός. Αν δηλαδή η διαφορά είναι μικρή υπέρ της ΝΔ, τότε ο πρωθυπουργός δεν έχει κανέναν λόγο να πάει σε πρόωρες εκλογές. Ειδικά από τη στιγμή που τα φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ και οι επικοινωνιολόγοι της Πειραιώς επιχειρούν να φτιάξουν κλίμα κατάρρευσης της κυβέρνησης και διψήφιας διαφοράς. Οπως λένε στο Μαξίμου και έχει πει και στην τελευταία ομιλία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός, η Πειραιώς θα περάσει κάτω από τον πήχη που η ίδια έχει τοποθετήσει πολύ ψηλά με εμφανή σκοπιμότητα, διευκολύνοντας με αυτό τον τρόπο τους σχεδιασμούς του Μαξίμου. Αλλωστε οι εισηγήσεις του οικονομικού επιτελείου και αρκετών ακόμη στελεχών που έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός αναφέρουν ότι το κλίμα στην οικονομία θα βελτιώνεται διαρκώς, ενώ μαζί με τους αριθμούς θα καλυτερεύει και η καθημερινότητα των πολιτών όσο περνάει ο καιρός.

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη διάσκεψη του Μονάχου σειρά παίρνει η καθημερινότητα των πολιτών. Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα ανακοινωθούν το νέο προστατευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη – Σταθάκη και οι μέχρι και 120 δόσεις για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία κάτω των 5.000 ευρώ.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή ΠτΔ, στο Μαξίμου σημειώνουν ότι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης απομακρύνεται οριστικά το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών το 2020 (όπως έγινε το 2015 και το 2010), ενώ απαντώντας επί της ουσίας στις αιτιάσεις της ΝΔ με αφορμή τη μη αλλαγή του άρθρου 30 (το οποίο απαγορεύει επί της ουσίας την εκλογή από τον λαό) επισημαίνουν με νόημα ότι «δεν έχουν καμία βάση» και ότι η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αν θέλουν να αποφύγουν τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, «δεν έχουν παρά να δεχτούν την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για επανεκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου, η οποία παραμένει πάνω στο τραπέζι».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter