Κραχ στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κορονοϊού – Πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια

Κραχ στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω κορονοϊού – Πιέσεις και στα διεθνή χρηματιστήρια

Μεγάλες απώλειες πάνω από 8% καταγράφουν οι τιμές των μετοχών, καθώς η χρηματιστηριακή αγορά βρίσκεται σε κλοιό ισχυρών πιέσεων επηρεαζόμενη καταλυτικά από το αρνητικό κλίμα των διεθνών αγορών, αφού τα κρούσματα του κοροναϊού αυξάνονται χτυπώντας και την πόρτα της Ιταλίας, μεγενθύνοντας και τους φόβους για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Η αγορά διέσπασε εύκολα καθοδικά τις τεχνικές στηρίξεις που υπήρχαν στις 880 και 860 μονάδες και κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου του 2019, υποχωρώντας κάτω και από το επίπεδο των 830 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:08, διαμορφώνεται στις 814,71 μονάδες σημειώνοντας πτώση 8,83% και με τζίρο 140,40 εκατομμύρια ευρώ. 

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σχεδόν 8%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί περισσότερο από 9%.

Σε επίπεδο κλάδων ο τραπεζικός κλάδος νοσεί βαρύτατα, με τον δείκτη του να καταγράφει πτώση σχεδόν 11%. Ο κλάδοι πρώτων υλών, εμπορίου και προϊόντων προσωπικής φροντίδας εμφανίζουν επίσης απώλειες άνω του 10%. Πτώση άνω του 9% επίσης για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τον κλάδο ταξιδιών- αναψυχής.

Πτώση καταγράφουν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές της Πειραιώς (-14,24%), της ΔΕΗ ΔΕΗ-13,06% (-10,98%), του ΟΛΠ ΟΛΠ-10,84% (-10,47%), της Εθνικής (-10,27%) και της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ-11,36% (-9,47%).

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημειώνουν η Εθνική με 17,937εκατ. ευρώ και η Alpha Bank ΑΛΦΑ-11,30% με 15,089 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 5 μετοχές, 124 πτωτικά και 13 παραμένουν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΚΡΕΚΑ +19,88% και Λανακάμ +9,17%. Τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Παϊρης -25,00% και Μαθιός Πυρίμαχα-20,29%.

Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 4% με τον κλάδο ταξιδιών, στον οποία ανήκουν και οι αεροπορικές να κάνει βουτιά 5,8%. Οι μετοχές των EasyJet, AirFrance, Ryanair υποχρεώνονται σε απότομη προσγείωση με απώλειες άνω του 10% έκαστη.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB είναι στο -5,5%, μετά και την ανακοίνωση ότι ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους έξι. Απώλειες 4% καταγράφουν Φραγκφούρτη και Παρίσι, ενώ στο -3,5% είναι ο FTSE 100 στο Λονδίνο.

Οι επενδυτές στρέφονται μαζικά στα καταφύγια των ομολόγων και του χρυσού. 

Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας – Μειώθηκαν οι αποδόσεις των γερμανικών τίτλων

Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας εκτινάχθηκε σήμερα, ενώ ολόκληρη η καμπύλη αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων επανήλθε σε αρνητικό έδαφος, καθώς η επιδείνωση της έξαρσης του κοροναϊού στην Ιταλία επέτεινε την ανησυχία για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης. Ένα τέταρτο άτομο, που είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό, πέθανε στην Ιταλία, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι, ενώ η κυβέρνηση πασχίζει να συγκρατήσει την επέκταση της ασθένειας. Επιπλέον, η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων στη Νότια Κορέα και το Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία ότι η έξαρση του κοροναϊού στην Κίνα θα εξελιχθεί σε μία πανδημία που θα προκαλέσει αναστάτωση και θανάτους σε χώρες όλου του κόσμου.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε περισσότερο από 8 μονάδες βάσης στο 1,002% το υψηλότερο επίπεδο δύο εβδομάδων. Αυτό είχε ως συνέπεια να διευρυνθεί η διαφορά της απόδοσής του σε σχέση με αυτή του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου σχεδόν στις 149 μονάδες βάσης – η μεγαλύτερη από τα τέλη Ιανουαρίου και αυξημένη από τις περίπου 134 μονάδες βάσης αργά την Παρασκευή. Οι αποδόσεις άλλων ιταλικών τίτλων ήταν αυξημένες κατά 4-8 μονάδες βάσης σήμερα. «Η Ιταλία είναι αντιμέτωπη με μία ύφεση τώρα και υπάρχει αυξημένη πιθανότητα ενός αρνητικού ρυθμού ανάπτυξης στο πρώτο τρίμηνο, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς ο ιός θα μεταδοθεί από εδώ», δήλωσε στέλεχος της Daiwa Capital Markets στο Λονδίνο. Ο δείκτης μετοχών του ιταλικού χρηματιστηρίου έκανε βουτιά μεγαλύτερη του 4% και αναμένεται να σημειώσει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016.

Οικονομολόγοι της Berenberg ανέφεραν ότι έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης το πρώτο τρίμηνο στο 0,1% από 0,2%, αλλά αναμένουν το μεγαλύτερο μέρος απωλειών από την προσωρινή διακοπή των προμηθειών της Κίνας να ανακτηθεί αργότερα, αφήνοντας αμετάβλητη στο 1% την πρόβλεψη για την ετήσια αύξηση του ΑΕΠ φέτος. «Οι κίνδυνοι είναι πτωτικοί. Η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Ιταλία σε 150 το σαββατοκύριακο ενισχύει τους καθοδικούς κινδύνους», ανάφεραν σε σημείωμά τους.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου μειώθηκε στο -0,499%, που είναι το χαμηλότερο εδώ και περισσότερο από τέσσερις μήνες. Η απόδοση του 30ετούς γερμανικού τίτλου υποχώρησε κάτω από το 0% για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο – μία ακόμη ένδειξη ότι οι επενδυτές προετοιμάζονται για μία επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Οι αγορές χρήματος της Ευρωζώνης θεωρούν τώρα ότι υπάρχει πιθανότητα 50% έναντι 35% την περασμένη εβδομάδα να μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης τον Ιούλιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ναυτεμπορική

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter