Μήνυμα Μπάιντεν προς Ρωσία: «Αν χρησιμοποιήσει χημικά θα απαντήσουμε»

Μήνυμα Μπάιντεν προς Ρωσία: «Αν χρησιμοποιήσει χημικά θα απαντήσουμε»

Σαφές μήνυμα προς την Ρωσία και τον Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ο Τζο Μπάιντεν διαμηνύοντας ότι αν η Μόσχα χρησιμοποιήσει χημικά όπλα στον πόλεμο στην Ουκρανία που μαίνεται εδώ και ένα μήνα, οι ΗΠΑ θα απαντήσουν.

«Θα απαντήσουμε, θα απαντήσουμε αν τα χρησιμοποιήσει. Η φύση της απάντησης θα εξαρτηθεί από τη φύση της χρήσης», δήλωσε ο Μπάιντεν ερωτηθείς σχετικά σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των G7.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε νέες κυρώσεις σε περισσότερα από 400 φυσικά και νομικά πρόσωπα που «τροφοδοτούν τη ρωσική πολεμική μηχανή», συμπεριλαμβανομένων 300 μελών του ρωσικού κοινοβουλίου.

Συμπλήρωσε ότι πιστεύει ότι η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την Ομάδα των Είκοσι (G20) και το θέμα τέθηκε κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του που είχε σήμερα με τους ηγέτες άλλων χωρών και οργανισμών στις Βρυξέλλες.

«Η απάντησή μου είναι ναι, εξαρτάται από την G20», είπε ο Μπάιντεν, όταν ρωτήθηκε εάν η Ρωσία πρέπει να αποβληθεί από την G20.

Ο Μπάιντεν είπε επίσης ότι εάν χώρες όπως η Ινδονησία και άλλες δεν συμφωνούν με την απομάκρυνση της Ρωσίας, τότε κατά την άποψή του θα πρέπει να επιτραπεί στην Ουκρανία να παραστεί στις συναντήσεις.

Στόχος του Ρώσου Προέδρου από την αρχή ήταν η διάλυση του ΝΑΤΟ, καθώς θα προτιμούσε να αντιμετωπίζει 30 ξεχωριστές χώρες ανέφερε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Η ενότητα της Ευρώπης, του ΝΑΤΟ, του G7, της ΕΕ είναι το πλέον σημαντικό για να σταματήσουμε “αυτόν τον άνθρωπο, που στη χώρα μου πιστεύουμε ότι ήδη έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου” τόνισε.

Το πιο σημαντικό πράγμα για τη Δύση είναι η ενότητα, τόνισε. Όπως σημείωσε, στις συναντήσεις του με το Ρώσο πρόεδρο του έγινε σαφές ότι οι προθέσεις του δεν ήταν καλόπιστες. Κύριος στόχος του, συνέχισε, είναι να καταδείξει ότι οι δημοκρατίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν στον 21ο αιώνα, επειδή οι εξελίξεις κινούνται ταχύτατα και οι δημοκρατίες απαιτούν συναινέσεις, και ότι τα αυταρχικά καθεστώτα θα επικρατήσουν. «Από την αρχή λοιπόν ο στόχος μου ήταν η δόμηση πλήρους ενότητας μεταξύ των μεγάλων δημοκρατιών του κόσμου. Για το λόγο αυτό ζήτησα να συγκληθεί η Σύνοδος ΝΑΤΟ που έλαβε χώρα σήμερα» σημείωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι θα συζητήσουν για την Κίνα με τους ηγέτες της ΕΕ.

Σχέδια από Ουάσινγκτον σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά όπλα

Ο Λευκός Οίκος έχει συγκροτήσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να σχεδιάσει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής -χημικά, βιολογικά ή πυρηνικά- στην εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσαν σήμερα ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εγείρει την προοπτική χρήσης πυρηνικών όπλων καθώς αγωνίζεται να καταβάλει την αντίσταση των ουκρανικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου που ξεκίνησε πριν από έναν μήνα, τον οποίο η ρωσική κυβέρνηση αποκαλεί «ειδική επιχείρηση». Αυτήν την εβδομάδα, το Κρεμλίνο είπε ότι τέτοια όπλα θα χρησιμοποιηθούν μόνο σε περίπτωση «υπαρξιακής απειλής».

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει ότι οι κατηγορίες της Ρωσίας ότι η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα είναι ψευδείς, λέγοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Μόσχα μπορεί να καταφύγει στη χρήση τους.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου έστειλε εσωτερικό υπόμνημα στις υπηρεσίες στις 28 Φεβρουαρίου για τη συγκρότηση μιας ομάδας στρατηγικής για να εξετάσει τις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές που συμβαίνουν ως αποτέλεσμα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσαν αξιωματούχοι. Μια δεύτερη ομάδα, γνωστή εσωτερικά ως «Tiger Team», εξετάζει πώς θα μοιάζουν οι επόμενοι τρεις μήνες.

Η ομάδα στρατηγικής εργάζεται «για την παρακολούθηση και τον μετριασμό των κινδύνων, ενώ εξετάζει πώς να προωθήσει και να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι ομάδες κάνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων από τη Ρωσία· στόχευση των κονβόι ασφαλείας των ΗΠΑ· διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων· συνεχιζόμενη απάντηση στην αυξανόμενη προσφυγική κρίση, είπε ο αξιωματούχος.

Οι ομάδες εξετάζουν επίσης το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία, είπε ο αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος δεν προέβη σε εικασίες για το πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι Η[Α σε περίπτωση που η Ρωσία χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, αλλά κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει απάντηση.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στο CNN ότι εναπόκειται στις Ηνωμένες Πολιτείες να σκεφτούν τα ενδεχόμενα. «Δεν έχουμε δει καμία ένδειξη ότι οι Ρώσοι είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν όπλα μαζικής καταστροφής στην Ουκρανία. Εάν αυτό συνέβαινε, θα υπήρχε σημαντική απάντηση», τόσο από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και από τη διεθνή κοινότητα, είπε ο Κίρμπι.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για τις δικές της ενέργειες κατηγορώντας την Ουκρανία και τους συμμάχους της για χρήση χημικών όπλων. Απηχώντας Αμερικανούς αξιωματούχους, είπε ότι οι κατηγορίες αποτελούν πρόσχημα για τη Ρωσία να κάνει το ίδιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι G7

«Δεν θα σταματήσουμε τις προσπάθειες για να καταστήσουμε τον πρόεδρο Πούτιν και τους αρχιτέκτονες και υποστηρικτές αυτής της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένου του καθεστώτος Λουκασένκο στη Λευκορωσία, υπόλογους για τις πράξεις τους», αναφέρεται στο κείμενο των δηλώσεων της ομάδας των 7. Οι ηγέτες των κρατών μελών της G7 μάλιστα προειδοποίησαν τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βιολογικά, χημικά ή πυρηνικά όπλα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας. «Προειδοποιούμε ενάντια σε οποιαδήποτε απειλή χρήσης χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων ή σχετικού υλικού», ανέφεραν.

Προειδοποιήσεις και από Σολτς

Την ίδια ώρα και ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία, γιατί «αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων» ανέφερε.

«Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. «Όχι μόνο το επισημαίνουμε, αλλά επίσης προειδοποιούμε στις συζητήσεις που έχουμε: μην το κάνετε», πρόσθεσε.

Έτοιμοι για νέες κυρώσεις οι ισχυροί της Δύσης λέει ο Μακρόν

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα ότι οι ισχυροί της Δύσης είναι έτοιμοι να επιβάλουν νέες κυρώσεις σε βάρος τη Ρωσίας εάν κριθεί αναγκαίο, καθώς συνεχίζουν τις προσπάθειες να απομονώσουν τη Μόσχα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και να την υποχρεώσουν σε εκεχειρία.

“Αυτές οι κυρώσεις έχουν αντίκτυπο και είναι χειροπιαστές. Πρέπει να τις συνεχίσουμε ώστε να έχουν αποτρεπτική ισχύ”, δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύνοδο των ηγετών του NATO και της G7.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter