Μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τον Αλέξη Τσίπρα

Μήνυμα πολιτικής αλλαγής από τον Αλέξη Τσίπρα
Το "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας περι-στοιχιζόμενος από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και είναι έτοιμος να επισκεφθεί τον Ιούλιο όλους τους νομούς της χώρας

Δεν υποστέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ τη σημαία του αγώνα απέναντι στο εργασιακό νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη (το οποίο έρχεται προς ψήφιση την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή) παρά το πρωτοφανές «πραξικόπημα» του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα να μη δώσει την περασμένη Παρασκευή τον λόγο στον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα (φτάνοντας μάλιστα και στο σημείο να κλείσει τα μικρόφωνα), ο οποίος ήθελε να στηλιτεύσει το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ δεν ήρθε στη Βουλή να απαντήσει για τα τραπεζικά δάνεια του κόμματός του.

Για την ακρίβεια, στελέχη κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για ενέργεια που δεν έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά και δείχνει τη ρεβανσιστική λογική που κυριαρχεί στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ωστόσο, αν και πρόκειται για πρωτόφαντη ενέργεια, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι είχε και έναν ακόμη στόχο: να αποπροσανατολίσει από το εργασιακό νομοσχέδιο, ειδικά μετά τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στην απεργία της περασμένης Πέμπτης και στις εκδηλώσεις που τη συνόδευσαν. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ αμέσως μετά το συμβάν της Παρασκευής στη Βουλή διακινούσαν το σενάριο της κατάθεσης πρότασης μομφής από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης.
Μια ενέργεια που, όπως λένε στην Κουμουνδούρου, θα είχε ως αποτέλεσμα αφενός να αλλάξει η ατζέντα, αφετέρου να συσπειρώσει την κυβέρνηση αφού θα ανανέωνε την πρόταση εμπιστοσύνης ενόψει κυρίως της ψήφισης στη Βουλή των τριών ενδιάμεσων συμφωνιών με τη Βόρεια Μακεδονία.

Υπόσχεση Μητσοτάκη σε Ζάεφ

Εδώ το Documento αποκαλύπτει ότι σύμφωνα με ασφαλείς πηγές εντός της ΝΔ ο Ελληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε ότι οι ενδιάμεσες συμφωνίες θα ψηφιστούν εντός του Ιουλίου! Μάλιστα ο Κυρ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ανέφερε ότι αποτελεί πρόβλημα η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή όσο εκείνη λειτουργεί με περιοριστικά μέτρα, δηλαδή με το 1/5!

Το σίγουρο είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την «εκτελεστική διαταγή» του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν που προβλέπει κυρώσεις για όσα και όσους στέκονται εμπόδιο στη διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων (όπως ονοματίζεται η συμφωνία των Πρεσπών) βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση. Η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να μην την ψηφίσει είναι δεδομένη, αλλά το ενδεχόμενο να τον ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές (ακόμη και από το καραμανλικό μπλοκ) ειδικά από τη βόρεια Ελλάδα θέτει σε συναγερμό το Μαξίμου.

Με βάση τα παραπάνω, μια πρόταση μομφής από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν βούτυρο στο ψωμί του Κυρ. Μητσοτάκη και κάπως έτσι, λένε στην Κουμουνδούρου, εξηγούνται και τα ραβασάκια του Μαξίμου προς τον Κ. Τασούλα.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να καταθέσει πρόταση νόμου που ορίζει ότι τα υπερχρεωμένα κόμματα οφείλουν να καταβάλλουν το 75% της κρατικής χρηματοδότησης για να αποπληρώνουν τα χρέη τους. Καθώς και οι βουλευτές αυτών των κομμάτων να έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν το 40% της αποζημίωσης που παίρνουν, δημόσιο χρήμα, προκειμένου να αποπληρώνουν τα χρέη. Και φυσικά, σημειώνουν τα στελέχη του, «επ’ αυτής θα κριθούν όλοι και όλες».
Τα υπόλοιπα, λένε, «θα τα πούμε από Δευτέρα στη Βουλή», κατά τη διάρκεια της τριήμερης διαδικασίας ψήφισης του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Πολλώ δε μάλλον όταν η κυβέρνηση με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Παρασκευή έδωσε τη δυνατότητα στα καταστήματα τροφίμων (σουπερμάρκετ, φούρνοι κ.λπ.) να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους και να λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 22.30. Αυτά, λένε στην Κουμουνδούρου, βάλλουν ευθέως κατά του κόσμου της εργασίας όσο κι αν τα φιλικά προς τη ΝΔ ΜΜΕ επιχειρούν να τα αμπαλάρουν ή να τα κρύψουν.

Αύριο συνεδριάζει  το Πολιτικό Συμβούλιο

Συνεδριάζει αύριο Δευτέρα το μεσημέρι το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό αντικείμενο την οργάνωση των διαδικασιών του λεγόμενου προγραμματικού διαλόγου με κορύφωση τη μεγάλη συνδιάσκεψη η οποία θα διεξαχθεί πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Μια συνδιάσκεψη που θα διεξαχθεί και διά ζώσης και με τη βοήθεια της τεχνολογίας που έχει «κατακτήσει» ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το διάστημα της πανδημίας, αφού είναι το μοναδικό κόμμα που οι οργανώσεις του διοργάνωσαν και διοργανώνουν σχεδόν καθημερινά διαδικτυακές εκδηλώσεις με θέματα της επικαιρότητας. Μάλιστα στη συνδιάσκεψη θα προσκληθούν εκπρόσωποι προοδευτικών κομμάτων από όλη την Ευρώπη.

Ο Ιούλιος άλλωστε, όπως έγραψε το Documento την προηγούμενη Κυριακή, θα είναι αφιερωμένος στο μήνυμα πολιτικής αλλαγής το οποίο θα μεταδώσει προσωπικά ο Αλ. Τσίπρας με επισκέψεις του σε όλους τους νομούς της χώρας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter