Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρμτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

Μήνυμα Στέιτ Ντιπάρμτμεντ για χάρτη Μπαχτσελί: Η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητείται

«Η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται», σημειώνει εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με την δημοσιοποίηση από τον κυβερνητικό εταίρο του Ταγίπ Ερντογάν και επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, τουρκικού χάρτη που απεικονίζει πολλά νησιά του Αιγαίου αλλά και την Κρήτη ως τουρκικά εδάφη.

Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών για το εάν η Ουάσιγκτον ανησυχεί για την εμπέδωση ενός εθνικιστικού και αναθεωρητικού κλίματος στη γειτονική χώρα, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο ότι για τις ΗΠΑ η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας δεν αμφισβητούνται.

Συνεχίζοντας, επανέλαβε τη πάγια θέση της Ουάσιγκτον, η οποία καλεί τους δύο νατοϊκούς συμμάχους να εργαστούν με διπλωματικό τρόπο για την επίλυση των διαφορών τους και να απέχουν από ρητορική που μπορεί να οδηγήσει στην αναζωπύρωση των εντάσεων.

Διαβάστε περισσότερα: Κατρούγκαλος: «Η ανάρτηση του “χάρτη Μπαχτσελι” αποτελεί ακραία παράνομη και ανιστόρητη πρόκληση»

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπαχτσελί είχε φωτογραφηθεί πρόσφατα με τον συγκεκριμένο χάρτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα γραφεία των Γκρίζων Λύκων, οι οποίοι είναι παρακλάδι του κόμματός του.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον έρχεται ενώ την ίδια ώρα ο αντιπροέδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) και βουλευτής Κωνσταντινούπολης, Σεμίχ Γιαλτσίν, απάντησε στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον προκλητικό χάρτη, μη διστάζοντας να τον χαρακτηρίσει «πιόνι του Μακρόν».

Το ηγετικό στέλεχος του εθνικιστικού MHP λέει, μάλιστα, πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «έχει κατά λάθος περάσει νησιά του Αιγαίου για ελληνικά πλοία» και πως εκείνος «τρομάζει από τη στάση του MHP, που υπερασπίζεται τα απαραίτητα δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο και αντανακλά την ισχυρή φωνή της συνείδησης του τουρκικού έθνους».

Διαβάστε επίσης:

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου δεν αμφισβητείται

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter