Μιρβάις Σαμάντι: «Η Αθήνα δεν απάντησε στην έκκλησή μας»

Μιρβάις Σαμάντι: «Η Αθήνα δεν απάντησε στην έκκλησή μας»

Ο Αφγανός πρεσβευτής στην Αθήνα μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα του

Ο πόλεμος στο Αφγανιστάν έληξε με την αποχώρηση των ΗΠΑ και την επικράτηση των Ταλιμπάν. Το φλέγον ζήτημα πλέον είναι η διαχείριση των συνεπειών του πολέμου. Πολλοί Αφγανοί σπεύδουν να φύγουν από τη χώρα υπό τον φόβο των Ταλιμπάν, οι οποίοι είχαν αφήσει τα σκοταδιστικά διαπιστευτήριά τους πριν από σχεδόν 25 χρόνια. Η αφγανική πρεσβεία στην Αθήνα λειτουργεί ακόμη και προσφέρει τις υπηρεσίες της τόσο στους Αφγανούς υπηκόους όσο και στη χώρα που τη φιλοξενεί. Ο Αφγανός πρεσβευτής Μιρβάις Σαμάντι μίλησε στο Documento και μοιράστηκε τις ελπίδες και τους φόβους του, στέλνοντας τα δικά του μηνύματα στην ελληνική κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό.

Οι Ταλιμπάν κέρδισαν αναπάντεχα μια γρήγορη στρατιωτική νίκη. Ο πρόεδρος Γκάνι βρίσκεται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ο αντιπρόεδρος Σάλεχ έχει συγκροτήσει την Αντίσταση 2.0 στην κοιλάδα του Παντσίρ. Κατά συνέπεια, αυτήν τη στιγμή υπάρχουν τρεις διαφορετικές δομές εξουσίας στο Αφγανιστάν, με περισσότερη ή λιγότερη ισχύ. Εσείς πού στέκεστε, κύριε πρεσβευτά;

Στεκόμαστε με τον αφγανικό λαό. Ακόμη στεκόμαστε κάτω από την τρίχρωμη σημαία της χώρας. Οι πρεσβείες στον κόσμο δουλεύουν κάτω από το όνομα της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν ενώ ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ είναι ενεργός και εκτελεί τα καθήκοντά του. Οπότε είμαστε με τον αφγανικό λαό και με τα αφγανικά συμφέροντα. Τώρα ο πρόεδρος Γκάνι έχει φύγει, οπότε δεν υπάρχει σύνδεση με εκείνον, είναι πρώην πρόεδρος. Ο αντιπρόεδρος Σάλεχ βρίσκεται στο Αφγανιστάν και βάσει του συντάγματος είναι εν ενεργεία πρόεδρος. Εντούτοις, οι Ταλιμπάν ελέγχουν μεγάλα τμήματα της χώρας, μαζί και την Καμπούλ, αλλά ακόμη δεν υπάρχει κυβέρνηση. Υπάρχει κενό εξουσίας. Δεν ξέρουμε τι είδους κυβέρνηση θα είναι. Οι ανακοινώσεις των Ταλιμπάν λένε ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για την πολιτική ηγεσία της χώρας. Ελπίζουμε να καταλήξουν σε πολιτικό συμβιβασμό για μια πλατιά και συμπεριληπτική κυβέρνηση που θα αντικατοπτρίζει τα δικαιώματα όλων των Αφγανών, που θα λογαριάζει και θα σέβεται τις αξίες του αφγανικού συντάγματος, τις ελευθερίες του αφγανικού λαού, τη δημοκρατική διαδικασία του Αφγανιστάν, τα δικαιώματα των γυναικών και των άλλων μειονοτήτων. Συνεπώς, ελπίζουμε ότι θα υπάρχει αποτέλεσμα στη διαπραγμάτευση για την ειρήνη στη χώρα.

Ο απόηχος του πολέμου στο Αφγανιστάν έχει ως παράγωγο ένα προσφυγικό κύμα, ενώ ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες σύντομα θα ακολουθήσουν. Η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να τηρήσει σκληρή στάση εναντίον των προσφύγων και ως αποτέλεσμα η χώρα δεν θα φιλοξενήσει κανέναν. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

Καταρχάς είναι η στιγμή που όλες οι χώρες πρέπει να επιλέξουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξη του αφγανικού λαού. Τώρα είναι η ώρα της αλληλεγγύης! Βλέπετε ότι οι άνθρωποι υποφέρουν και ο λαός του Αφγανιστάν πλήρωσε με μεγάλες θυσίες, όχι απλώς για το σπίτι του. Πολέμησε κατά της τρομοκρατίας τα τελευταία είκοσι χρόνια. Ηταν ιδιαίτερα δαπανηρό για εμάς. Αλλά τώρα οι άλλες χώρες έχουν ηθική υποχρέωση να υποστηρίξουν τον αφγανικό λαό. Να δείξουν αλληλεγγύη, όχι να χτίζουν τείχη. Αυτή δεν είναι η πρέπουσα απάντηση σήμερα στον αφγανικό λαό και στις θυσίες του, ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται. Ταυτόχρονα, κατανοούμε ότι είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα να δεχτεί ανθρώπους πολύ πέραν από τις δυνατότητές της. Οπότε θέλουμε μια κοινή προσπάθεια με όλη τη διεθνή κοινότητα και την ΕΕ γι’ αυτή την ανθρωπιστική κατάσταση. Μια ανθρωπιστική απάντηση για τον λαό του Αφγανιστάν. Δεν πρέπει να κλείσουν την πόρτα.

Η ελληνική κυβέρνηση επικοινώνησε μαζί σας;

Ναι. Με κάλεσαν από διάφορες αρχές της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη και ένας υπουργός. Δείχνουν αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους προς τον αφγανικό λαό, αλλά τους θέσαμε κάποια αιτήματα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν τουλάχιστον κάποια λίγα πράγματα. Να απομακρυνθούν από το Αφγανιστάν κάποια μέλη οικογενειών των διπλωματών μας. Είναι δύσκολη κατάσταση. Νιώθουν ανασφάλεια κάποια άτομα από το διπλωματικό μας προσωπικό και από το υπουργείο Εξωτερικών. Οπότε τους ζητήσαμε να μας βοηθήσουν και να μας υποστηρίξουν στην απομάκρυνση ενός μικρού αριθμού ανθρώπων από το Αφγανιστάν. Είναι κρίσιμο σε αυτές τις συνθήκες. Εκτοτε δεν λάβαμε καμία απάντηση.

Κάποιο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στον ελληνικό λαό;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω είναι ότι είμαστε ευγνώμονες. Πάντοτε φιλοξενούν τους Αφγανούς. Το λαμβάνουν υπόψη αυτό. Οπότε είναι η ώρα να στηρίξουν τον αφγανικό λαό. Είναι η ώρα να δώσουν μηνύματα αλληλεγγύης στον αφγανικό λαό. Να υψώσουν τις φωνές για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων του αφγανικού λαού. Ανεξαρτήτως εάν είναι άντρας, γυναίκα ή παιδί, για κάθε άνθρωπο που υποφέρει κάτω από αυτές τις συνθήκες. Συνεπώς, θέλουμε το μήνυμα φιλίας, αλληλεγγύης, υποστήριξης και συνεργασίας. Οι κακές μέρες θα φύγουν, αλλά η καλή ανάμνηση θα παραμείνει. Ελπίζουμε ότι στο μέλλον, όταν ξεπεράσουμε αυτό το σκοτάδι, θα έχουμε πολύ καλές αναμνήσεις για τον ελληνικό λαό, για την ελληνική κυβέρνηση και για τη χώρα που μοιραζόμαστε κοινή ιστορία και πολιτισμό.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter