Μιρβάις Σαμάντι: Η ώρα της ειρήνης

Μιρβάις Σαμάντι: Η ώρα της ειρήνης
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ο Αφγανός πρέσβης μιλάει στο Documento για την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων ώστε να είναι βιώσιμη η λύση που επιτεύχθηκε.

Το Αφγανιστάν βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφή. Οι ΗΠΑ έπειτα από 20 χρόνια αποχωρούν από τη χώρα, αφήνοντάς τη μόνη εναντίον των Ταλιμπάν που κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους και τη βία επιχειρώντας να εκβιάσουν μια ταχεία νίκη.

Η αφγανική κυβέρνηση εκπέμπει μηνύματα ψυχραιμίας και καλεί σε βιώσιμη ειρήνη. Ο Αφγανός πρέσβης Μιρβάις Σαμάντι μας μίλησε για την κατάσταση στη χώρα του. Εξέθεσε τις προκλήσεις, τους κινδύνους και τις ελπίδες του.

Πώς αποτιμάτε την αποστολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια; Είναι καλύτερα ή χειρότερα η χώρα σας;

Θα πάω λίγο πριν από τα 20 χρόνια για το πού βρισκόταν το Αφγανιστάν. Οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια εξαιτίας της 11ης Σεπτεμβρίου. Το Αφγανιστάν ήταν μόνο του μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ. Επειδή ήταν μόνο τρομοκράτες, ήρθαν κι εγκαταστάθηκαν εναντίον της Δύσης. Μετά την 11η Σεπτεμβρίου ήρθαν οι ΗΠΑ μαζί με άλλες χώρες τιμώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ερχόμενοι στο Αφγανιστάν ο λαός τους υποδέχτηκε επειδή υπέφερε. Διανύσαμε πολύ δρόμο αυτά τα 20 χρόνια.

ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχυσαν το αίμα και ξόδεψαν τα χρήματά τους και το Αφγανιστάν είναι διαφορετικό απ’ ό,τι το 2001. Τότε μόνο τα αγόρια πήγαιναν σχολείο, λιγότεροι από 1.000.000 άνθρωποι, τώρα φοιτούν 11.000.000 και το 42-43% των κοριτσιών. Έχει γίνει μια καλή επένδυση στη δημιουργία θεσμών, έχουμε ένα καλό σύνταγμα που αναγνωρίζει δικαιώματα σε άντρες, γυναίκες και μειονότητες και παρέχει ελευθερίες στον λαό. Έχουμε διάκριση εξουσιών, εκλογές και το 27-28% των βουλευτών είναι γυναίκες. Οι γυναίκες έχουν κάνει μεγάλη πρόοδο στη χώρα.

Η ελευθερία του λόγου και των ΜΜΕ είναι ένα χειροπιαστό κατόρθωμα των τελευταίων 20 ετών. Η κύρια πρόκληση της ασφάλειας των Αφγανών πολιτών, όμως, παραμένει. Το πρόβλημα υπάρχει διότι οι Ταλιμπάν βρίσκουν καταφύγιο στο εξωτερικό, όπου αναδιοργανώνονται, χρηματοδοτούνται και ενισχύονται ιδεολογικά και στρατιωτικά. Είκοσι χρόνια μετά η πρόκληση της ασφάλειας παραμένει, αλλά η απόφαση έχει ληφθεί από τις ΗΠΑ.

Σεβόμαστε την απόφαση και ως κυβέρνηση θέλουμε να εργαστούμε με τους διεθνείς συμμάχους ώστε να γίνει η μετάβαση πετυχημένα και ομαλά ενόσω εισερχόμαστε σε ένα νέο κεφάλαιο συνεργασίας και η δέσμευση της διεθνούς κοινότητας θα υποστηρίζει τον στρατό μας. Βλέπουμε μια ευκαιρία να σταθούμε όρθιοι και να συνεχίσουμε τη στήριξη των διεθνών συνεργατών μας. Οι προκλήσεις παραμένουν και οι απειλές είναι εδώ, αλλά ελπίζουμε ότι με την κοινή προσπάθεια του λαού, τη συνεργασία στην περιοχή και την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας, των ΗΠΑ και της ΕΕ θα επιτύχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στη χώρα.

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ; Θα αντέξετε την πίεση των Ταλιμπάν;

Πιστεύουμε στις δυνάμεις ασφαλείας. Το Αφγανιστάν έχει δυνάμεις ασφαλείας 350.000 ατόμων που υπερασπίζονται τη χώρα και τα τελευταία δύο χρόνια το 95-96% των επιχειρήσεων πραγματοποιείται από αυτές. Έχουν την υποστήριξη του λαού, της πολιτικής ηγεσίας και των πολιτικών ηγετών πέραν της κυβέρνησης. Αυτό μας δίνει τη βεβαιότητα ότι οι Ταλιμπάν δεν θα πάνε σε πόλεμο. Παράλληλα, ο λαός κατάλαβε ότι η πίεση και η βία των Ταλιμπάν αυξήθηκαν παρά τη δέσμευσή τους στη συμφωνία της Ντόχα. Παραβιάζουν και επιτίθενται, αλλά ο λαός κινητοποιείται δίπλα στις δυνάμεις ασφαλείας για να αμυνθεί.

Είναι ένα μήνυμα ότι ο λαός και οι δυνάμεις ασφαλείας δεν θα αφήσουν τους Ταλιμπάν να επιστρέψουν. Κάθε μέρα που η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας συνεχίζεται οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν εξοπλισμό και χρηματοδοτική υποστήριξη. Πιστεύουμε στις ικανότητές τους και μπορούμε να πούμε ότι οι Ταλιμπάν δεν θα κερδίσουν τον πόλεμο. Αν έτσι νομίζουν, κάνουν λάθος. Πιστεύω ότι θα λάβουν το μήνυμα ότι ο λαός δεν τους θέλει και θα πρέπει να έρθουν καλόπιστα στις διαπραγματεύσεις διότι ο λαός επιθυμεί ένα μέλλον σε ειρηνική χώρα.

Ποιος θα είναι ο ρόλος της Τουρκίας στο Αφγανιστάν; Θα συμμετέχει στην ασφάλεια της χώρας ή θα περιχαρακωθεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ;

Η συζήτηση συνεχίζεται. Είναι μια συζήτηση που διεξάχθηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εντούτοις δεν υπάρχει αντιδικία παρά μόνο για το πώς θα εμπλακεί. Η φύλαξη του αεροδρομίου είναι κρίσιμη για εμάς, για τις πρεσβείες και για τη λειτουργία του. Η συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε εμάς και το ΝΑΤΟ και η οποιαδήποτε απόφαση θα βασιστεί στην αμοιβαία κατανόηση και σε έναν μηχανισμό διεξαγωγής. Είναι σημαντικό για εμάς, για το ΝΑΤΟ, για τις ΗΠΑ, για όλους.

Κάποιο μήνυμα που θέλετε να στείλετε στην ελληνική κυβέρνηση ή στον ελληνικό λαό;

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας για τη συνεχή τους στήριξη στο Αφγανιστάν. Ευγνωμονούμε την Ελλάδα διότι εμπλέκεται στο Αφγανιστάν για 20 χρόνια. Μας στηρίζει πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά, γεγονός κρίσιμο για εμάς. Εκτιμούμε τον ρόλο της Ελλάδας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Η Ελλάδα είναι φιλική χώρα με ιστορικές σχέσεις με το Αφγανιστάν.

Ευγνωμονούμε την Ελλάδα διότι φιλοξενεί χιλιάδες Αφγανούς πρόσφυγες. Συνεργαζόμαστε με τα υπουργεία Εξωτερικών, Αμυνας, Μετανάστευσης και με άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Είναι υποστηρικτικοί προς το Αφγανιστάν και στηρίζουν μια βιώσιμη και αξιοπρεπή ειρήνη. Ελπίζουμε η στήριξη να συνεχιστεί και η αύξησή της μπορεί να παίξει ρόλο σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Η καλή στρατηγική σχέση που έχει η Ελλάδα με τις ΗΠΑ θα πιέσει τους Ταλιμπάν και τις χώρες που τους στηρίζουν για να λογοδοτήσουν και να προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις. Η επίτευξη του στόχου μας στο Αφγανιστάν είναι σημαντική για όλους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αν δεν πετύχει η βιώσιμη αξιοπρεπής ειρήνη, θα δούμε ένα νέο κύμα προσφύγων. Εκτιμούμε τη στήριξη και ελπίζουμε να συνεχιστεί στο μέλλον.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter