Μισόλογα για αύξηση κατώτατου μισθού από Μητσοτάκη για να «κρύψει» τα κύμα ακρίβειας στην αγορά

Με εξαγγελίες για αύξηση του κατώτατου μισθού, επιχειρεί ο Μητσοτάκης να μαζέψει τις αρνητικές εντυπώσεις της καλπάζουσας ακρίβειας

Σε μια καθαρή επικοινωνιακή κίνηση, σαν αυτές που μας έχει συνηθίσει το επιτελείο του Μαξίμου, αφενός για να ανατρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις από τις πρωινές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι οποίες έδειξαν ότι ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο ξεπέρασε το κατώφλι του 5%, αφετέρου για να καλύψει την κακοφωνία του οικονομικού επιτελείου, που δια στόματος Άδωνι εξήγγειλε μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ για να αντιμετωπισθεί η ακρίβεια, και δια στόματος Σταϊκούρα τις διέψευσε, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε χτες να εξαγγείλει τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του 2022, η οποία θα γίνει από την 1η Μαΐου, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ύψος της.

Η δήλωση Μητσοτάκη περί αύξησης του κατώτατου μισθού έγινε σε συνέντευξή του με το Νίκο Χατζηνικολάου στη νυχτερινή εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω», ωστόσο το επίμαχο πλάνο είχε κοπεί και ήταν έτοιμο από νωρίς για να παίξει σε όλα τα δελτία ειδήσεων όπως και έγινε. Στο πλάνο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε να δηλώνει ότι έδωσε εντολή στον Υπουργό Εργασίας να έρθει μπροστά η διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού – που μετά τη μεγάλη αύξηση της τάξης του 11% που οποία έδωσε στις αρχές του 2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ τον κράτησε «παγωμένο» επί δύο ολόκληρα χρόνια κ έδωσε μόνο μια ελάχιστη αύξηση 2% (ένα κουλούρι την ημέρα) από την 1η Ιανουαρίου 2022 – έτσι ώστε να δοθεί η αύξηση από την 1η Μαΐου, αντί της 1ης Ιουλίου.

Για το ύψος της αύξησης βεβαίως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είπε κάτι το συγκεκριμένο, πέρα από το ότι  θα είναι «πολύ μεγαλύτερη από το 2%» που δόθηκε την 1η Γενάρη 2021. Σύμφωνα πάντως με τα σενάρια που διαρρέουν κυβερνητικά στελέχη προς τα φιλικά τους media, η αύξηση αυτή θα είναι περί το 6%, έτσι ώστε ο μικτός κατώτατος μισθός – με τον οποίο αμείβονται 850.000 εργαζόμενοι – να φτάσει τα 703 ευρώ.

Λίγες ώρες πριν τη συνέντευξη Μητσοτάκη στο Χατζηνικολάου είχαμε βεβαίως τις ανακοινώσεις των στοιχειών της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό μηνός Δεκεμβρίου, που έδειξαν μια δυσθεώρητη αύξηση του τιμάριθμού σε ετήσια βάση κατά 5.1% αλλά και διψήφια άνοδο τιμών σε όλα τα ενεργειακά αγαθά και πολλές κατηγορίες τροφίμων ενώ η αύξηση της τιμής ειδικά στο φυσικό αέριο ήταν  τριψήφια και έφτασε το ασύλληπτο 136%!

Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου, διέψευσε ότι υπάρχει πιθανότητα πρόωρων εκλογών, γενική ήταν χτες η εκτίμηση ότι η επίσπευση της αύξησης του κατώτατου μισθού από την 1η Μαΐου, αντί της 1ης Ιουλίου, όπως ήταν προγραμματισμένο, είναι μια κίνηση με προεκλογική στόχευση, άρα αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να πάμε σε εκλογές μέσα στο 2022.