Μητροπολίτης θα δικαστεί για ψευδορκία

Μητροπολίτης θα δικαστεί για ψευδορκία

Αλλαξαν νόμο σχετικά με τα παραπτώματα ιερωμένων λίγο πριν εκλεγεί ο Αθανάσιος.

Διαπλοκή, ανοχή και περίεργες μεθοδεύσεις με την αλλαγή της νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τα πειθαρχικά παραπτώματα κληρικών καταγγέλλουν εκκλησιαστικοί κύκλοι πως βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη εκλογή του υπόδικου για ψευδορκία νέου μητροπολίτη Ηλείας Αθανάσιου, κατά κόσμον Αριστείδη Μπαχού, τον οποίο εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ύστερα από σχετική ψηφοφορία αλλά και συνεχείς αφόρητες πιέσεις βουλευτών και τοπικών παραγόντων της Ηλείας.

Συνολικά δεκαεφτά μητροπολίτες επί συνόλου 74 που ψήφισαν είπαν «όχι» στην εκλογή του κ. Μπαχού και αυτό, όπως σημειώνουν οι εκκλησιαστικοί κύκλοι, είναι ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας του συγκεκριμένου προσώπου.

Με βάση το κλητήριο θέσπισμα-φωτιά που στάλθηκε με φάκελο στο Documento, ο νέος μητροπολίτης Ηλείας παραπέμπεται έπειτα από τρεις αναβολές να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου στις 17 Ιανουαρίου 2023 για το ατιμωτικό για ιερωμένο αδίκημα της ψευδορκίας μάρτυρα, το οποίο κατηγορείται ότι διέπραξε μαζί με δύο συγγενικά του πρόσωπα το 2017 σε βάρος του αρχιμανδρίτη Βενέδικτου Παπαδόπουλου, ο οποίος σήμερα εφημερεύει στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου στην Αθήνα.

Ο εισαγγελέας Πύργου Ηλείας Ευάγγελος Μιχαήλος στο τρισέλιδο κατηγορητήριο που έχει συντάξει και βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας περιγράφει αναλυτικά την παραβατική συμπεριφορά του κ. Μπαχού καθώς και των συγγενών του κατά του αρχιμανδρίτη, με σκοπό να τον οδηγήσουν σε πειθαρχικό έλεγχο για κάποιο δημοσίευμά του σε ενημερωτική ιστοσελίδα που ασχολείται με το εκκλησιαστικό ρεπορτάζ.

Αγνόησαν τον Καταστατικό Χάρτη της Eκκλησίας

Μεγάλα ερωτήματα προκύπτουν για την Ιερά Σύνοδο και την απόφασή της, καθώς με βάση τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας (ν. 590/1977) ο κ. Μπαχός λόγω της παραπομπής του σε δίκη με την ατιμωτική για ιερέα κατηγορία της ψευδορκίας θα έπρεπε να μην είναι καν υποψήφιος για τη θέση του μητροπολίτη.

Και αυτό διότι, όπως αναφέρεται στο Κεφάλαιο Ζ΄ περί εκλογής μητροπολιτών, στο άρθρο 18 παράγραφος 1, σχετικά με τα προσόντα των εκλόγιμων: «ζ) Να μη έχη καταδικασθή αμετακλήτως υπό Συνοδικού μεν δικαστηρίου εις ποινήν αργίας ανωτέραν των εξ μηνών, υπό δε των πολιτειακών δικαστηρίων εις ποινήν συνεπαγομένην στέρησιν των πολιτικών δικαιωμάτων αυτού και μετά την λήξιν του ορισθέντος διά την στέρησιν χρόνου, ως και εις οιανδήποτε ετέραν ποινήν, είτε διά κακούργημα είτε διά τι των εν άρθρω 18 παρ. 2 του ν. 1811/51 ποινικών αδικημάτων. Παραπομπή επί τινι των ανωτέρω πράξεων ή μη αμετάκλητος καταδίκη επ’ αυτή εμποδίζει την εν τω καταλόγω εγγραφήν μέχρι της εκδόσεως αμετακλήτου αθωωτικής αποφάσεως ή απαλλακτικού βουλεύματος. Η καθ’ οιονδήποτε τρόπον άρσις των συνεπειών της καταδίκης δεν αίρει το προς εγγραφήν εις τον κατάλογον των εκλογίμων κώλυμα».

Στα αδικήματα του ν. 1811 του 1951 περιλαμβάνεται και η ψευδορκία. Αυτομάτως συνάγεται ότι ο κ. Μπαχός δεν μπορούσε να εκλεγεί επειδή η παραπομπή έπρεπε να έχει επιφέρει τη διαγραφή του από τον κατάλογο των υποψηφίων.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι καταγγέλλουν στο Documento και αποκαλύπτουν ότι τον περασμένο Αύγουστο ψηφίστηκε στη Βουλή, και μάλιστα χωρίς να προηγηθεί κάποια διαβούλευση, ο νέος νόμος (ν. 4957/2022) περί οργανικών θέσεων κληρικών, στον οποίο στο άρθρο 325 παρ. 16 περί παύσης μητροπολιτών εξαλείφθηκε περιέργως το αδίκημα της ψευδορκίας που υπάρχει στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συγχρόνως παρέμειναν διάφορα μικρότερης σημασίας αδικήματα, όπως εκείνο της απείθειας!

Εικάζεται, όπως σημειώνουν, ότι αυτό συνέβη με σκοπό να μπορεί να εκλεγεί μητροπολίτης στην Ηλεία ο κ. Μπαχός παρά την παραπομπή του σε δίκη για ψευδορκία.

Προσβολή για την εκκλησία και το ποίμνιό της

Κύκλοι της εκκλησίας που θέλησαν για ευνόητους λόγους να τηρήσουν την ανωνυμία τους κατήγγειλαν μεταξύ άλλων: «Είναι προσβολή για την κοινότητα της εκκλησίας και το ποίμνιό της να προάγεται και να εκλέγεται ως μητροπολίτης ένας κληρικός ο οποίος σύμφωνα με το αμετάκλητο κατηγορητήριο ορκίστηκε ψέματα στο ιερό Ευαγγέλιο σε βάρος άλλου κληρικού».

Σημειώνεται ότι ο νέος μητροπολίτης Ηλείας πρωτοστατούσε –όπως είχε αναφέρει το documentonews.gr– τον Μάρτη του 2018 μαζί με ακροδεξιά και φασιστικά στοιχεία στο συλλαλητήριο-φιάσκο που έγινε στον Πύργο για τη Μακεδονία εναντίον της επικείμενης συμφωνίας των Πρεσπών με την προκλητική παρουσία της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Απουσιάζει… για να απαντήσει

Το Documento απευθύνθηκε τηλεφωνικά στη Μητρόπολη Ηλείας αναζητώντας τον κ. Μπαχό προκειμένου να φιλοξενήσει την άποψή του. Ομως, όπως μας ενημέρωσε ο υπεύθυνος δημόσιων σχέσεων της μητρόπολης, πρωτοπρεσβύτερος Ηλίας Παπαγγελής, ο κ. Μπαχός θα απουσιάζει για τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα, ενώ ο ίδιος δεν θέλησε να σχολιάσει την παραπομπή του ιεράρχη σε δίκη για το αδίκημα της ψευδορκίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter